Rudens ir infekciju laiks: kāds ir cilvēku saslimšanas iemesls Liepājā

© Sputnik / Sergey MelkonovПослеоперационная палата в больнице
Послеоперационная палата в больнице - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi Latvijā bieži neievēro higiēnas prasības, pat ja ēdina bērnus.

RĪGA, 30. novembris – Sputnik. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) inspicēja ēdnīcas pārtikas bloku apakšveļas fabrikas "Lauma Lingerie" teritorijā, kur notika masveida inficēšanās ar zarnu infekciju, un atklāja higiēnas prasību pārkāpumus, pastāstīja PVD vadītājs Māris Balodis Latvijas Radio 4 raidījumā.

Visi saslimušie – patlaban tie ir 88 cilvēki – ēda Baltic Restaurants ēdnīcā, kura atrodas uzņēmuma teritorijā.

Šis uzņēmums tāpat piegādāja ēdienu Siguldas bērnudārziem un tirdzniecības centram Stockmann Rīgā, kur iepriekš tika atzīmēti kuņģa infekciju uzliesmojumi. Šobrīd Baltic Restaurants Latvia darbība Liepājā ir apturēta, uzņēmumā notiek pārbaude.

Сеанс лучевой терапии с использованием медицинского линейного ускорителя Varian medical systems - Sputnik Latvija
Vēzis Latvijā ir bizness: bez naudas onkoloģijas slimnieki klusām nomirst

"Jā, gadījumu skaits ir liels, taču arī iepriekš, citos gados bija – rudenī parasti palielinās šādu gadījumu skaits, sevišķi cilvēku zarnu vīrusu saslimšanas gadījumu. Jo rudens ir vīrusu laiks, saslimstot, cilvēki atnāk uz darbu, nodod infekciju kolēģiem. Un ir ļoti slikti, ja tas notiek ar pārtikas bloka darbinieku – var tikt piesārņoti pārtikas produkti, un tad mēs redzam, kādas ir situācijas.

Taču daudzi pēdējie gadījumi ir saistīti ar vienu un to pašu sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu, Baltic Restaurants. Kaut gan slimību ierosinātāji ir dažādi. Siguldā bija Esherihia coli, zarnu nūjiņa, kura producē toksīnus, izņemot to, Siguldā bija salmonella. Savukārt Stockmann bija jau norovīruss, kas pēcāk parādījās arī Smiltenē. Savukārt saistībā ar Liepāju gaidīsim Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) izmeklējumu rezultātus," pateica Balodis.

Pēc viņa sacītā, PVD strādā kopā ar SPKC kopš brīža, kad saņēma informāciju par incidentu Liepājā.

"Mēs atbraucām un izmeklējām pārtikas blokus. Un konstatējām higiēnas pārkāpumus, taču pagaidām saistīt šos pārkāpumus ar cilvēku saslimšanu ir priekšlaicīgi. Gaidīsim laboratorijas analīžu rezultātus – gan cilvēkiem, gan pārtikas produktiem paņemtās," pastāstīja par padarīto darbu PVD vadītājs.

Врач за работой - Sputnik Latvija
Latvijā pieaudzis ērču encefalīta gadījumu skaits

Saskaņā ar premjerministra Krišjāņa Kariņa rīkojumu, PVD sācis totālu ēdināšanas iestāžu pārbaudi visos valsts bērnudārzos. Laika posmā no 1. oktobra llīdz 8. novembrim dienests, pēc Baloža sacītā, veica pārbaudes vairāk nekā 800 bērnudārzos, turklāt dažos bērnudārzos inspektori viesojušies divas reizes, jo tur bijuši visnotaļ nopietni pārkāpumi.

"Protams, mēs konstatējām, ka 40% gadījumu higiēnas prasību ievērošana (par iekārtu, inventāra tīrību) neatbilst labākajiem standartiem, daļa gadījumu paškontroles sistēmas nestrādāja pienācīgā veidā. Taču paškontrole ir ļoti svarīgs posms ēdināšanas drošībā! Tur pats uzņēmums apzīmē riska faktorus, kritiskos punktus, kur produkts var inficēties, – un jau ar savām darbībām, ar termisko apstrādi visu to novērš.

Inventāra, trauku neatbilstība arī tika fiksēta. Šie 40% ir vispārēja higiēna, savukārt vēl 25% ir nepienācīga attīrīšana un dezinfekcija, ko mēs laboratoriski esam apstiprinājuši. Konstatējot gan stafilokoku, gan zarnu nūjiņas pēc dezinfekcijas. Piecpadsmit gadījumos mēs iesākām administratīvos pasākumus pret uzņēmumiem, 16 gadījumos bija naudas sodi, taču lielākoties mūsu inspektori pieprasīja novērst pārkāpumus uzreiz, jau inspekcijas laikā. Izmazgāt, iztīrīt – ļoti elementāri!" pastāstīja Balodis.

Ziņu lente
0