Politika

Atkritumi un politika: ārkārtas stāvokli Rīgā pagarinās līdz martam

© Sputnik / Sergey MelkonovПикет – "Нет монополии! Нет TIrIga" у здания Рижской думы
Пикет – Нет монополии! Нет TIrIga у здания Рижской думы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā uzskata, ka politiskais haoss un nenoteiktības atkritumu apsaimniekošanā Rīgā liek pagarināt ārkārtas situācijas režīmu vēl uz trīs mēnešiem, tikmēr iestāde izstrādās jautājumu par domes atlaišanu.

RĪGA, 30. novembris – Sputnik. Latvijas valdība varētu pagarināt ārkārtas stāvokli Rīgā vēl uz trīs mēnešiem krīzes atkritumu apsaimniekošanā un politiskā haosa galvaspilsētā dēļ. Tālāka pagarināšana nebūs iespējama, tādēļ ministrija var iniciēt domes atlaišanu, vēsta TV3.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā paskaidroja, ka pašvaldības nolūks pēc ārkārtas situācijas beigām 11. decembrī turpināt sadarbību ar esošajām atkritumu apsaimniekošanas kompānijām, neliekot iedzīvotājiem slēgt ar viņiem jaunus līgumus, bez ārkārtas situācijas pagarināšanas ir juridiski neiespējami. Atkritumu apsaimniekošanas likums paredz, ka pēc 11. decembra līgumi, kuri iepriekš tika noslēgti ar operatoriem, zaudēs spēku.

Одежда на вешалках - Sputnik Latvija
Latvijā tiks aizliegts izmest atkritumos tekstilizstrādājumus

"Tas neatrisina jautājumu par privātpersonu līgumiem, daudziem līgumu nav vai nav spēkā! Tādēļ jau ārkārtas situāciju vajadzēja pasludināt septembrī. Esam atkal diemžēl nonākuši šādā situācijā," norādīja ministrijas pārstāve Alda Ozola.

Lai netiktu radīti atkritumu neizvešanas riski, otrdien, 3. decembrī, sēdē Ministru kabinets apstiprinās lēmumu par ārkārtas stāvokļa pagarināšanu līdz nākamā gada martam.

Tā kā sekojoša pagarināšana likuma ietvaros nav iespējama, ministrija izstrādā jautājumu par Rīgas domes atlaišanu.

"Pēc tam nav iespējams to pagarināt! Līdz tam situācija jāatrisina. Rīgas domei jāizsludina iepirkums. Pretēji publiski paustajam pirms nedēļas, ka šāds konkurss ir izsludināts, redzam, ka tas nav noticis. Šajā situācijā tas jau būtu par vēlu!" paskaidroja Ozola.

Iepirkumu uzraudzības birojā paskaidroja, ka Rīgas pašvaldībai nav jāsaskaņo procedūra ar biroju, taču notiekošais izraisa daudz jautājumu.

Пикет – Нет монополии! Нет TIrIga у здания Рижской думы - Sputnik Latvija
Saeimas komisija neuzskata situāciju Rīgā par ārkārtēju

"Nevaram pieļaut situāciju, ka pakalpojumā ir pārrāvums. Kas atkritumu apsaimniekošanā ir šis gadījums. Šādu viedokli IUB sniedza Rīgas domei," paziņoja Biroja vadītāja Dace Gaile.

Viņa uzskata, ka trīs mēnešos nav iespējams sarīkot iepirkuma konkursu ar normālu konkurenci.

Pašvaldībā paskaidroja, ka iedzīvotājiem, kuri līdz 14. septembrim noslēdza līgumus ar SIA "Clean R", SIA "Eco Baltia vide" un SIA "Lautus", nebūs jānoslēdz jauni. Savukārt tie, kurus līdz 14. septembrim apkalpoja SIA "Pilsētvides serviss", savukārt ārkārtas situācijas laikā SIA "Clean R" (juridiskas personas) un SIA "Eco Baltia vide", būs jānoslēdz jauni līgumi līdz 31. decembrim, ja tas nav izdarīts jau iepriekš.

Ziņu lente
0