Reanimatologs: netiku uz protesta akciju, vēl 32 stundas jāstrādā

© Sputnik / Sergey MelkonovОперационный зал Даугавпилсской региональной больницы
Операционный зал Даугавпилсской региональной больницы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ne visi ārsti varēja tikt uz protesta akciju pie Saeimas – dažiem bija paredzēts strādāt vairākas diennaktis.

RĪGA, 29. novembris – Sputnik. Ārsts anesteziologs-reanimatologs, Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Roberts Fūrmanis nespēja piedalīties otrajā mediķu protesta akcijā, jo tā notika tieši viņa 64 stundas garās darba maiņas vidū.

"Sveiciens 13. Saeimas deputātiem un valdībai. Šodien uz protesta akciju netiku, jo bija jāstrādā. Šobrīd rit mana darba 32. stunda un trisdesmit divas vēl priekšā. Precīzi, trīsdesmit divas!" uzrakstīja Fūrmanis savā Twitter lapā.

Fūrmanis piesaistīja uzmanību Latvijas ārstu garajām maiņām šī gada vasarā, kad publicēja savu pašfoto pēc nostrādātās dežūras, kura ilga trīs diennaktis pēc kārtas.

Atgādināsim, ka 2009. gadā likumā par ārsta praksi tika noteikts, ka mediķi var noteikt "normālu pagarināto dienu", kas nepārsniedz 60 stundas nedēļā jeb 240 stundas mēnesī. Piemaksu ārsti par to nesaņēma.

Tiesībsarga birojs konstatēja, ka šī norma neatbilst cilvēka tiesībām uz Satversmē noteikto taisnīgo darba apmaksu, kā arī pārkāpj mediķu tiesības uz atpūtu, kas savukārt ietekmē veselības aprūpes kvalitāti.

2017. jūnijā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu par pakāpenisku atteikšanos no pagarinātās normālās darba dienas mediķiem.Pārejas perioda laikā, kurš ilgs no 2017. gada 1. jūlija līdz 2019. gada 31. decembrim, mediķiem un neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu darbiniekiem, kuri nav mediķi, varēs noteikt sekojošu pagarinātu normālo darba laiku: 2017. gadā, nepārsniedzot 55 stundas nedēļā, 2018. gadā 50 stundas un 2019.gadā 45 stundas nedēļā. 

В операционной - Sputnik Latvija
"Šīs nav paģiras": ārsta pašfoto izraisa sašutumu sociālajos tīklos

Darba apmaksa par laiku, kas pārsniedz likumā noteikto normālo darba laiku, pārejas periodā tiks aprēķināta izmantojot koeficientu 1,1 2017.gadā, 1,2 – 2018. gadā un 1,35 – 2019.gadā. šobrīd mediķiem par pagarināto normālo darba laiku, kas nepārsniedz 60 stundas nedēļā un 240 stundas mēnesī, ir paredzēta tikai darba apmaksa saskaņā ar noteikto algu.

Taču 2018. gada maijā Latvijas ST atzina par Satversmei neatbilstošām pārejas normas, kas paredz mediķu darba apmaksu par pagarināto normālo darba laiku, un atcēla tās no 2019. gada 1. janvāra. ST norādīja, ka pagarinātā normālā darba laika apmaksai Saeima noteikusi zemāku likmi nekā virsstundu apmaksai Darba likuma izpratnē (patlaban par virsstundu darbu visos gadījumos noteikta piemaksa 100% apmērā).

Ziņu lente
0