Vietējais fenomens: kādēļ Latvijas iedzīvotāji baidās no banku slēgšanas

© Sputnik / Sergey MelkonovPNB Banka в Риге
PNB Banka в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ABLV Bank un PNB Bankas slēgšana, atteikšanās no nerezidentu apkalpošanas – tas viss ved pie paniska noskaņojuma Latvijas iedzīvotāju vidū.

RĪGA, 28. novembris – Sputnik. Baumu kampaņas par finanšu sektora nestabilitāti – tas ir Latvijas fenomens, pastāstīja Swedbank valdes priekšsēdētājs, Finanšu nozares asociācijas padomes priekšsēdētāja vietnieks Reinis Rubenis, raksta "MK Latvija".

Здание Swedbank в Риге - Sputnik Latvija
Baumas par Swedbank slēgšanu Daugavpilī izplatītas nesavtīgi

Pirms mēneša Daugavpilī sacēlās liela ažiotāža pie Swedbank bankomātiem, no kuriem cilvēku sašutumā no baumām par iespējamām problēmām bankā centās noņemt naudu. Baumas par bankas stabilitāti tika izplatītas dažādos kanālos, tostarp sociālajos tīklos un WhatsApp. Taču, pēc Swedbank pārstāvja sacītā, klientu vēlme izņemt naudu bankomātos 23. oktobra vakarā bija vērojama tikai Daugavpilī.

Par notikušo tika informēts gan Latvijas Valsts drošības dienests, gan Valsts policija, gan Finanšu un kapitāla tirgus komisija. Krimināllieta netika ierosināta, un policijai pagaidām nav nekādas informācijas par to, ka baumas tika izplatītas ar kaut kādu konkrētu savtīgu mērķi.

"Tāda rakstura baumas par finanšu stabilitāti, pēc kurām cilvēki iet un ņem ārā naudu no bankomātiem, nav raksturīgas ne Igaunijā, ne Lietuvā, ne Zviedrijā," pateica Rubenis.

Viņš pieļauj, ka šī parādība ir saistīta ar to, ka Latvijā vēsturiski ir bijis ļoti daudz banku, un daudzas no tām ar laiku piedzīvojušas bankrotu.

"Vairāk nekā pirms 20 gadiem bija arī viena liela banka, kur noguldītājiem solīja atdot naudu un to neizdarīja. Tas viss ir atstājis nospiedumu un bažas, it īpaši vecāka gadagājuma cilvēkiem. Tie cilvēki, kuri neizprot finanšu rādītājus, neseko finanšu loģikai, ir arī stipri jutīgāki pret šāda veida informāciju," pateica Rubenis.

Открытие нового корпуса торгового центра Alfa - Sputnik Latvija
Par baumām draud cietums: kāpēc Swedbank klienti metās izņemt naudu no kontiem

Tai pašā laikā viņš norāda, ka šādas kampaņas sāk notikt reģionos, kaut arī gadījums Daugavpilī nav bijis ļoti vērienīgs. Pēdējais lielais baumu līmenis bija 2011. gadā, kad sarunas sākās Kurzemē un pārmetās uz Rīgu, pateica Rubenis. Viņš piebilda, ka Swedbank, saskaroties ar šādiem baumu viļņiem, ar laiku iemācījusies reaģēt operatīvāk. Bankas svarīgākais uzdevums šādos gadījumos ir pastāvīgas skaidras naudas nodrošināšana bankomātos.

Uz jautājumu, kādi ir baumu iemesli par banku stabilitāti, Rubenis atbildēja, ka jāņem vērā pēdējo gadu notikumu virkne – ABLV Bank un PNB Bankas slēgšana, atteikšanās no nerezidentu apkalpošanas.

"Banku tēmas pastāvīgi ir medijos, cilvēki tiešām ir jutīgi," pateica bankas vadītājs.

Ziņu lente
0