Slēdzam ciet "Bobjor TV", bet mērs runā krieviski: Veidemane kaunina patriotus

© Sputnik / Sergey MelkonovВечный огонь на мемориале воинам-освободителям Даугавпилса зажигают только по праздникам
Вечный огонь на мемориале воинам-освободителям Даугавпилса зажигают только по праздникам - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešu žurnāliste Elita Veidemane uzskata, ka Krievijas vēstnieka Jevgēņija Lukjanova klātbūtne Mūžīgās uguns iedegšanas ceremonijā likusi Daugavpils mēram runāt krieviski, un sašutusi iebilst, ka latviešu patrioti nez kāpēc nav pamanījuši tik "skandalozu" faktu.

RĪGA, 27. novembris — Sputnik. Latviešu žurnāliste Elita Veidemane savās nacionālistiskajās rūpēs sašutusi par Daugavpils mēra Andreja Elksniņa dalību Mūžīgās uguns iedegšanas ceremonijā, kuras laikā viņš piedevām vēl runājis krieviski. Savus jautājumus viņa adresējusi pilsētas domei. Pašvaldība atbildi sniedza laikus un ieteica Veidemanei nedzīvot izdomātā pasaulē, kurā pamata dogma ir apsūdzēt visus, kas nav līdzīgi pašam. Saraksti pati Veidemane publicējusi Neakarīgajā.

2019. gada 9. novembrī Daugavpilī notika Mūžīgās uguns iedegšanas svinīgā ceremonija pie padomju karavīriem veltītā memoriāla Dubrovina parkā. Ceremonijā piedalījās Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgēņijs Lukjanovs, Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš, Latvijas sabiedrisko organizāciju pārstāvji, Lielā Tēvijas kara veterāni un pilsētas iedzīvotāji. Mūžīgā uguns atvesta no sadraudzības pilsētas Pleskavas.

Громкоговоритель - Sputnik Latvija
ES citādi domājoši cilvēki tiek uzskatīti par "krievu propagandas" pazīmi

Ceremonija radījusi ar savu rusofobo viedokli pazīstamās žurnālistes Elitas Veidemanes sašutumu. Viņa interesējās, kāpēc Andrejs Elksniņš publiskā pasākumā uzstājies krieviski, turklāt vēl Georga lentītes krāsu karoga fonā. "Vai Daugavpils neatrodas Latvijā, ka Jūs atļaujaties kaut kādā mītiņā runāt krieviski un atklāt kaut kādu "mūžīgo uguni" par godu padomju okupantiem?" Bez tam žurnāliste vaicāja, kas apmaksā gāzi "mūžīgajā ugunī", un kāpēc Elksniņš piedalījies neatkarības atjaunošanai veltītajā parādē 4.maijā, ja "Jūsu pārliecība ir Kremļa pārliecība"? Pavisam pārejot pie emocijām, Veidemane domei adresētajā vēstulē vaicāja vai Elksniņam "kauna nav".

Daugavpils dome operatīvi atbildēja uz Veidemanes pretenzijām, norādot, ka pasākuma "Mūžīgās uguns iedegšana" pieteicējs Daugavpils pilsētas domē un organizators 2019. gada 9. novembrī ir Latvijas Krievu kopiena. Šajā kontekstā žurnālistei ieteica apjautāties tiesībsargājošām iestādēm un pasākuma organizatoriem, vai bija ļauts ceremonijā izmantot melni oranžo karogu un citu simboliku.

No savas puses Andrejs Elksniņš piebilda: "Cien.Veidemanes kundze! Man piemīt ne vien kauna izjūta, bet arī cieņpilna attieksme pret visiem Latvijas iedzīvotājiem. Visiem Latvijas iedzīvotājiem. Es dzīvoju reālajā pasaulē, nevis izdomātā pasaulītē, kuras pamatdogma ir "aizvaino un iznīcini visus, kas nav tāds kā tu". Mana pasaule, par laimi, ir daudz plašāka. Manā pasaulē cilvēki ciena viens otru, neskatoties uz gadsimtu veciem notikumiem. Manā pasaulē dzīvo ar domu par tagadni un nākotni, nevis ar baudu kasa pagātnes rētas, neļaujot tām sadzīt. Manā pasaulē dzīvo valsts patrioti, kuri nevēlas pamest savu valsti un doties citas dzīves meklējumos uz Īriju, Lielbritāniju, ASV vai Krieviju. Viņi vēlas dzīvot šeit - Latvijā!".

Acīmredzot, tāda atbilde nacionālistiskajai žurnālistei nav patikusi, un kritiku viņa turpināja jau avīzes lapās, turklāt "pa ādu" dabūja arī latviešu patrioti.

Мэр Даугавпилса Андрей Элксниньш  на церемонии зажжения Вечного огня у мемориала советским воинам - Sputnik Latvija
"Okupanti zem teroristu karoga": nacionālpatriotus šokējusi akcija Daugavpilī

"Itin jauki ir tas, ka neviena (!) kvēlpatriotiskā letiņu partija nepievērš uzmanību Elksniņa rīcībai - Latgalē, pierobežā, kur ir vislielākais separātisma un Kremļa propagandas ietekmes risks. Un kā smieklīgākais pasākums cīņā pret propagandoniem - NEPLP steigšus saražotais aizliegums Latvijā retranslēt deviņus Krievijas kanālus (kulinārijas šovi, padomi dārza darbos un veci seriāli)," klāstīja Veidemane un piebilda, ka Solovjova un Kiseļova raidījumu skatītāji tādam lēmumam aplaudē, kājās stāvot.

Atgādināsim, ka aizvadītajā nedēļā regulators Latvijā apturēja telekanālu "Vremya: dalekoye i blizkoye", "Bobjor", "Dom Kino", "Dom Kino PREMIUM", "Muzika Pervogo", "O!", "Poyekhali", "TELECAFE" un "Peterburg - 5 kanal" translāciju, kuri ietilpst vienā mediju holdingā. Regulators pamatojis lēmumu ar ES sankcijām, kas vērstas pret holdinga beneficiāru Juriju Kovaļčuku.

Krievija šo lēmumu uzskata par cenzūru un cīņu ar nepatīkamiem medijiem, kas neatbilst demokrātijas principiem. "Rīga ir atradusi ieganstu un sākusi kārtējo uzbrukumu, turpinot savu absolūti prettiesisko politiku, kuras mērķis ir ierobežot valsts krievvalodīgajiem iedzīvotājiem piekļuvi alternatīviem informācijas avotiem," uzsvēra Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

Ziņu lente
0