Baumas par Swedbank slēgšanu Daugavpilī izplatītas nesavtīgi

© Sputnik / Оксана Джадан / Pāriet pie mediju bankasЗдание Swedbank в Риге
Здание Swedbank в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban policijas rīcībā nav nekādas informācijas par to, ka baumas būtu izplatītas ar kādu konkrētu savtīgu mērķi.

RĪGA, 26. novembris — Sputnik. Patlaban policijas rīcībā nav nekādas informācijas par to, ka baumas par Swedbank stabilitāti Daugavpilī būtu izplatītas ar nodomu, Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis paziņoja intervijā telekanāla LTV raidījumā Rīta panorāmā.

Открытие нового корпуса торгового центра Alfa - Sputnik Latvija
Swedbank darbības izmeklēšanā Igaunijā konstatētas nozieguma pazīmes

Pirms mēneša Daugavpilī sākās plaša ažiotāža ap Swedbank bankomātiem – cilvēki, sadzirdējuši baumas par bankas iespējamām problēmām, satraukumā gribēja izņemt naudu.

Baumas par kredītiestādes stabilitāti tika izplatītas pa dažādiem kanāliem, arī sociālajos tīklos un WhatsАpp. Par to tika informēts Latvijas Valsts drošības dienests, Valsts policija, Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Pie tam, pēc Swedbank pārstāvja vārdiem, klientu vēlme izņemt naudu no kontiem 23. oktobra vakarā bija vērojama tikai Daugavpilī.

Ķuzis atklāja, ka krimināllieta šajā gadījumā netika ierosināta, tomēr policija vēl turpina izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai ir iemesls kriminālvajāšanai.

Ķuzis apliecināja, ka runa ir par baumām, ko vajadzētu pārbaudīt, vai tās izplatītas ar iepriekšēju nodomu. Patlaban policijai nav nekādas informācijas, ka baumas būtu izplatītas ar kādu savtīgu nodomu.

Dienu pirms panikas sākuma aģentūra Bloomberg vēstīja, ka Swedbank iespējamās naudas atmazgāšanas izmeklēšanā iesaistījušās ASV likumsargājošās iestādes un Eiropas Centrālā banka. Bankai izmeklēšana var maksāt zaudējumus 103 miljonu eiro apmērā.

Здание Swedbank в Риге - Sputnik Latvija
Swedbank draud sods 405 miljonu eiro apmērā par naudas atmazgāšanu Baltijā

Panikas ātrā izplatīšanās Daugavpilī ir saprotama, ņemot vērā to, ka nesen bija apturēta bankas PNB darbība, kas neizpildīja prasības par kapitāla segumu.

Daugavpilī dzīvo seši tūkstoši pensionāru, kuri cieta PNB slēgšanas rezultātā, arī vietējā pašvaldība glabāja tajā naudu, kuras apjoms pārsniedz garantēto kompensējamo summu. Pilsētā nācās atvērt papildu PNB nodaļas, pašvaldība nodrošināja cienījama vecuma ieguldītājiem sēdvietas un dzeramo ūdeni, lai atvieglotu naudas atgūšanas procesu.

Ziņu lente
0