De facto: Nacionālo apvienību apciemojis britu neonacists

© AP Photo / Maurizio GambariniНеонацисты в Германии. Архивное фото
Неонацисты в Германии. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālās apvienības pārstāvji parādījuši britu neonacistam partijas biroju un kopā apmeklējuši leģionāru gājienu.

RĪGA, 25. novembris — Sputnik. 2015.gada pavasarī britu neonacistu organizācijas "National Action" dibinātājs Bendžamins Reimonds apmeklējis Nacionālās apvienības – toreizējās un tagadējās valdošās koalīcijas locekles biroju, noskaidrojuši LTV raidījuma De facto žurnālisti.

Reimonds ir kustības "National Action" dibinātājs. Tā ir nacionālistiska kustība, kas aktīvi aicināja likvidēt ebrejus un "nebaltos" un bija vardarbīga pret citādi domājošiem. Pirms trīs gadiem Lielbritānijas iestādes atzina "National Action" par teroristisku grupējumu. Tas ir pirmais galēji labējais grupējums, kas aizliegts Lielbritānijā kopš Otrā pasaules kara.

Участники радикальных движений в Киеве, архивное фото - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas žurnālists informē par Latvijas sakariem ar "Azov" neonacistiem. Ko teiks ASV?

2012. gadā forumā "Iron March", ko moderēja Reimonds, bija reģistrējies Raivis Zeltīts, kurš vēlāk kļuva par Nacionālas apvienības ģenerālsekretāru. Reimonds un Zeltīts sarakstījās. Kad tas kļuva zināms, Zeltīts atvainojās par šo savas biogrāfijas epizodi un pamatoja ar jaunības radikālismu.

2014. gada nogalē, jau būdams Nacionālās apvienības ģenerālsekretārs, Raivis Zeltīts viesojās "National Action" atbalstītāja un neonacista Pola Hikmana radio šovā. Agrākie šova raidījumi bija veltīti antisemītiskām sazvērestības teorijām. Zeltīts LTV paskaidroja, ka nebija iedziļinājies pārraides būtībā, pirms devis piekrišanu iedalīties tajā.

Hikmans un Reimonds apmeklēja Latviju 2016.gada martā. Pēc vizītes Reimonds publicēja fotoattēlu, kurā redzams, kā viņš viesojies NA birojā, un pastāstīja, ka viņam šeit esot "vietējais kontakts". Saskaņā ar "De facto" datiem, Reimonds kopā ar Zeltīti piedalījies leģionāru piemiņas gājienā.

Шествие легионеров в Риге 16 марта 2019 - Sputnik Latvija
Eirodeputāte no Latvijas: pie mums drīkst brīvi paust nacistiskus uzskatus

Taču Zeltīts intervijā LTV apgalvoja, ka par Reimonda vizīti uzzinājis tikai vēlāk: "Es zinu, kurš viņu uzaicināja, man nebija informācijas, ka viņi aicina viņus uz Rīgu. Man ir ētiski apsvērumi, kāpēc es negribu šī cilvēka vārdu minēt."

Saskaņā ar "De facto" informāciju, gājiena dienā Reimonds un Zeltīts tikušies ar ilggadējo "Visu Latvijai!" valdes locekli, tagad jau viņsaulē aizgājušo Konstantīnu Pupuru.

2017. gadā Rus.Lsm.lv un LTV raidījums "Personas lieta" (krievu valodā) kopā ar kolēģiem un Igaunijas un Ungārijas noskaidroja, ka Pupurs piedalījies konferencē Budapeštā, ko organizēja ungāru ultralabējā partija Jobbik. Pats Pupurs toreiz atklāja, ka Budapeštā pārstāvējis Nacionālo apvienību, taču politiskā spēka vadība norādīja, ka tās bijušas "konkrēta cilvēka" darbības. Šajā konferencē piedalījās arī Jāks Madisons, Igaunijas parlamenta toreizējais deputāts. Tagad viņš ir EP deputāts un ultralabējās Konservatīvās tautas partijas (EKRE)

Книга генерального секретаря объединения Все для Латвии — Отчизне и свободе/ДННЛ Райвиса Зелтитса За национальное государство - Sputnik Latvija
Politika
Rusifikācija un oligarhi: kā NA ģenerālsekretārs taisnojas par neonacistu forumu

Nacionālas apvienības vadītājs Raivis Dzintars žurnālistiem skaidroja, ka pieņēmis Zeltīta atvainošanos par senajiem izteikumiem forumā. Savukārt citu NA locekļu un britu radikāļu kontaktus viņš neuzskata par apspriežamu tematu.

"Jūs pašlaik runājat par jautājumu, kas nav aktuāls nevienam citam cilvēkam un nekādā veidā neietekmē politikas procesus. Jums vajadzīgs sižets par neko. Ne es, ne Nacionālās apvienības valde ne zina šo cilvēku, ne ir interese, kā viņš bija ieklīdis Nacionālās apvienības birojā," skaidroja Dzintars.

Ziņu lente
0