Pārdots! Izsolē pārdots mīklainais Triju zvaigžņu ordenis

© Foto : Latvijas Valsts prezidenta kancelejaОрден Трех Звезд
Орден Трех Звезд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rets I pakāpes Triju zvaigžņu ordenis, par kura autentiskumu speciālisti strīdas vēl joprojām, pārdots izsolē gandrīz par 6 tūkstošiem eiro.

RĪGA, 25. novembris — Sputnik. Sestdien, 23.novembrī AS "Rietumu banka" telpās notika izsole, ko organizēja izoļu nams "Art Embassy". Lielākā uzmanība starp piedāvātajiem retumiem šoreiz tika veltīta I pakāpes Triju zvaigžņu ordenim, vēsta Tvnet.lv.

Lotes sākuma cena bija noteikta 1800 eiro apmērā. Tās komplektā bija kārbiņa, ordenis, piespraude un lente. Izsolē pēc pircēja komisijas atrēķināšanas 20% apmērā lotes galīgā cena sastādīja 5600 eiro.

Президент Латвии Раймондс Вейонис вручил боксеру Майрису Бриедису орден Трех звезд, 24 января 2018 года - Sputnik Latvija
Vējonis pasniedzis Triju Zvaigžņu ordeni bokserim Mairim Briedim

Jāpiebilst, ka mēnesi pirms izsoles nenoklusa strīdi par minētā ordeņa autentiskumu. Piemēram, izsoļu nama vadītājs bija pārliecināts, ka izsolē piedāvātais ordenis ar noslēpumaino izcelsmi ir autentisks. Taču Ordeņa Kapituls atteicās sniegt jebkādus komentārus par šo ziņu. Tāpat nelielu satraukumu rada arī tas, ka ordenim nav sērijas numura.

Izsoļu nama vadītājs Aigars Grīnbergs pastāstīja, ka vēl joprojām nav zināms, kā ordenis nokļuvis apgrozījumā, un piebilda, ka izsolē to pārdod privāta persona, kas savu vārdu nav vēlējusies atklāt. Viena no versijām liecina, ka ordenis, iespējams, piešķirts kādam 90.gados, pēc tam pazudis un atkal "atradies" privātās rokās.

Tomēr visticamākā versija pauž, ka darbnīcā, kas izgatavo ordeņus, kļūdaini radīts lieks eksemplārs, kas vēlāk nokļuvis privātā apgrozījumā.

Посол Грузии в Латвии Таймураз Джанджалия и Раймонд Паулс - Sputnik Latvija
Raimondam Paulam piešķirts Gruzijas "Goda ordenis"

Tomēr meistardarbnīcas, kuras nosaukums gravēts uz ordeņa, bijušais īpašnieks Jānis Mikāns noliedza, ka būtu tapis lieks apbalvojums. Viņš apgalvoja, ka darbnīca precīzi izgatavojusi ordeņus saskaņā ar valsts pasūtījumiem.

Ordeņu Kapitula kanclere Sarmīte Ēlerte nevarēja sniegt nekādus komentārus par ieplānoto izsoli, taču atzīmēja: kad viņa stājusies savā amatā, prezidenta kanceleja vērsusies tiesībsargājošajās iestādēs jautājumāpar ordeņu tirdzniecību.

Mūsdienās ar Triju zvaigžņu ordeni apbalvo par nopelniek sabiedriskajā, kultūras, zinātniskajā, sporta un saimnieciskajā darbībā, kā arī diplomātiskā protokola ietvaros. Laika posmā no 1995. līdz 2019.gadam šo apbalvojumu izpelnījušies aptuveni 100 cilvēki.

Ziņu lente
0