Latvijas NBS slepeno datu noplūde: AM vēl nav noskaidrojusi īsziņu adresātus

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр обороны Латвии Артис Пабрикс
Министр обороны Латвии Артис Пабрикс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas aizsardzības ministrs pastāstījis, ka resors cenšas noskaidrot, kam nosūtītas īsziņas ar Nacionālo bruņoto spēku slepeno informāciju.

RĪGA, 25. novembris — Sputnik. Oktobra sākumā kļuva zināms par skandalozu kļūdu, kas pieļauta Latvijas armijā. Pusotru mēnesi ik dienas izsūtīta nepiederošām personām tika nosūtītas īsziņas, tostarp arī konfidenciāla informācija. Aizsardzības ministrija to uzzināja tikai pēc mediju pieprasījuma.

Žurnālisti rakstīja, ka īsziņās bijušas ziņas par bezpilota lidaparātu pārvietošanos virs militārajiem objektiem, par izsludinātajām trauksmēm, kā arī karavīriem, kuri iekļuvuši CSN vai aizturēti alkohola vai narkotisko vielu reibuma stāvoklī. Bija arī liels apjoms informācijas par ārvalstu karakuģiem, zemūdenēm un kara lidmašīnām – faktiski, tikai Krievijai piederošajām, - kas ievērotas Latvijas teritoriālo ūdeņu un gaisa telpas tuvumā.

Латвийские военные - Sputnik Latvija
Latvijas NBS pieļāvuši noplūdi: nevar notriekt dronus, kareivji dzer un iekļūst CSN

Avīze Diena, kuras rīcībā nonāca šī informācija, vērsās Aizsardzības ministrijā un Militārās izlūkošanas un drošības dienestā ar lūgumu komentēt operatīvās informācijas noplūdi.

Beidzot AM devusi zināmā mērā skaidru atbildi. Izrādījies, kāds cilvēks (viņa vārds netiek nosaukts) īsziņās nosūtījis Latvijas NBS slepenās ziņas. AM noskaidrota šī cilvēka personība, kā arī tas, ka slepenos datus viņš nosūtījis bez ļauna nodoma, tikai nepiesardzības dēļ, vēsta Mixnews.lv.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks pastāstīja, ka noplūdes iemesls ir tikai cilvēciskais faktors. Pēc viņa vārdiem, notikusi ierobežotas piekļuves informācijas noplūde. Tai ir sakars ar valsts aizsardzību un tā paredzēta NBS, tomēr incidents nav saistīts ar kiberuzbrukumu.

Situāciju sarežģījis fakts, ka pēc slepeno datu bezrūpīgā glabātāja personības noskaidrošanas AM problem nav atrisinājusi – tagad ierēdņi pūlas noskaidrot, kam nosūtītas konfidenciālās īsziņas. Izmeklēšana turpinās. Artis Pabriks nekādus sīkākus komentārus nesniedza.

Ziņu lente
0