Politika

"Izdalīja 10 miljardus eiro, bet visi raud": kā koalīcija pārvērtās ļaunajā Salavecītī

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр финансов Янис Рейрс подал бюджет на 2019 год в Сейм
Министр финансов Янис Рейрс подал бюджет на 2019 год в Сейм - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas nākamā gada budžetā naudas izdevumiem ir daudz – jautājums ir par to, kā to sadalījuši valdošie politiķi, raksta Māris Krautmanis.

RĪGA, 23. novembris – Sputnik. Tas ir jāprot: sadalot 10 miljardus eiro, izraisīt milzīgu mediķu, skolotāju un visas sabiedrības protestu. Tas ir tā, ja Salavecītis atnes uz bērnu eglīti milzīgu maisu ar konfektēm un izdala tās tik "prasmīgi", ka bērni stāv un "raud, aizvainojumā klepodami un rīstīdamies". Šādu 2020. gada budžeta situācijas salīdzinājumu sniedz publicists Māris Krautmanis savā rakstā priekš Neatkarīgās Rīta Avīzes.

Latvijas Saeima novembra vidū galīgajā lasījumā pieņēma 2020. gada budžetu, kurš kļuvis par lielāko valsts vēsturē. Konsolidētā 2020. gada budžeta ienākumi tiek prognozēti 9,89 miljardu eiro apmērā, izdevumi – 10 miljardu eiro apmērā. Salīdzinot ar 2019. gada budžetu, ienākumi pieaugs par 717,1 miljonu eiro, bet izdevumi – par 610,1 miljonu eiro. Taču mediķu algu palielinājumam piešķirta vien aptuveni puse no solītajiem 120 miljoniem eiro, toties ap 4 miljoniem eiro sameklēja jaunajam partiju finansēšanas modelim. Tas izraisīja ārstu sašutumu, kuri jau bija sarīkojuši vienu mītiņu pie Saeimas un plāno jaunas akcijas. Tāpat Internetā sākusies parakstu vākšana par 13. Saeimas atlaišanu.

Портфель с бюджетом Латвии на 2019 год - Sputnik Latvija
Budžeta pieņemšanas procesā deputāti pārkāpuši astoņus likumus

Pēc Krautmaņa domām, ir viegli izskaidrojams tas, ka pēc tam, kad Saeima neizpildīja solījumus, Latvijas iedzīvotāji sāka vākt parakstus: "domu, ka nešķīstos meļus un tukšsolītājus vajag padzīt ar sūnainu koku, rekordīsā laikā jau ir atbalstījis rekordprāvs pilsoņu skaits".

Viņš norādīja, ka, izņemot neizpildīto solījumu saistībā ar ārstu algām, sabiedrības neapmierinātību izraisa arī sastingusī situācija ar elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanu. "Izskatās, ka koalīcija to negrasās pildīt ne šogad, ne nākamgad, nekad," uzskata Krautmanis.

Šajā fonā pat mazāk svarīgi jautājumi, kā, piemēram, Mārtiņa Bondara apbalvošana ar medaļu "par nozīmīgu personisko ieguldījumu Latvijas finanšu sistēmas attīstībā", kura vadības laikā bankrotēja Latvijas Krājbanka, izraisa pilsoņiem sašutumu.

"Apbrīnojams cinisms, bezkaunība, augstprātība uzvēdī no Jēkaba ielas nama. Kombinācijā ar mazspējību, ambiciozu nekompetenci un savtīgu blēdīgumu tas ir nebaudāms virums, kuru riebumā vairs nespēj paciest aizvien lielāka sabiedrības daļa," raksta Krautmanis.

Pēc viņa domām, centieni aizpildīt sociālos tīklos ar mājieniem, ka parakstu vākšanu organizējušas marginālas organizācijas, un ka, ja koalīcija tiks gāzta, tās vietā atnāks Kremlis, ir komiski. "Protams, ka katru pozīcijas kļūdu izmanto opozīcija. Tāpēc jau tā ir opozīcija, un meklēt tur kādas sazvērestības un pret valdību vērstas kampaņas organizētājus ir lieki," uzsvēra publicists.

Министр финансов Янис Рейрс подал бюджет на 2019 год в Сейм - Sputnik Latvija
Budžets 2020: ministrijas prasa miljardu eiro un 800 jaunas ierēdņu vietas

Viņš norādīja, ka valdība šajā situācijā pacentās pataisīt par grēkāzi veselības ministri Ilzi Viņķeli.

"Nedrīkstam ignorēt joprojām skarbo kritiku par veselības aprūpi. Mediķi, pacienti un arī es kā valdības vadītājs sagaidu no Ilzes Viņķeles skaidru piedāvājumu, kā to risināt - prioritāru atalgojuma palielinājumu mediķiem, pakalpojumu pieejamību pacientiem, cilvēkresursu nodrošināšanu," citē premjerministra publikāciju Twitter Krautmanis.

Taču, pēc viņa domām, pat ja Ministru kabinets "nomestu" Viņķeli no koalīcijas "gaisa balona", tas neglābtu situāciju.

"Kad aknas nodzertas, par vēlu dzert minerālūdeni; kad ļaužu uzticības kredīts iztērēts tik lielā mērā, ka portāls latvija.lv uzkaras lielā Saeimu atlaist gribētāju skaita dēļ, vairs nevar iestāstīt, ka vainīgi kādi iekšējie un ārējie tautas ienaidnieki.

Būs vien Kariņam pašam un ministriem visiem kopā jāmeklē "skaidrais redzējums" vai arī jālido," pārliecināts publicists.

Ziņu lente
0