Latvijai no nabadzības ārā netikt: tiesībsargs novērtējis budžetu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politiķi manipulē ar simtiem miljonu eiro, kas piešķirti sociālajai jomai, taču bērnu, pensionāru un invalīdu dzīve labāka nekļūst, norādīja Juris Jansons.

RĪGA, 16. novembris — Sputnik. Nākamā gada budžeta veidošanā pieeja nav bijusi sociāli atbildīga, neskatoties uz politiķu apgalvojumiem, tāpēc nabadzības un nevienlīdzības līmenis nesamazināsies, norādīja tiesībsargs Juris Jansons intervijā LNT.

Pēc viņa domām, politiķi manipulē ar simtiem miljonu eiro, kas atvēlēti arī sociālajam budžetam, taču redzams, ka sociāli vismazāk aizsargātājiem iedzīvotājiem, piemēram, bērniem, pensionāriem, invalīdiem atbalsts nepieaugs.

Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija
Ombudsmens: Latvija ir totālas nabadzības, nevis zelta miljarda valsts

Jansons atgādināja, ka valdība bija jāapstiprina minimālā ienākuma līmeņa koncepcija, taču septembrī šie plāni atcelti. Viņš uzskata, tagad finansējums atsevišķās jomās palielināts pēc pārpalikuma principa.

Piemēram, sociālā nodrošinājuma pabalsts pieaugs no 64 eiro līdz 80 eiro. Tāda pati būs arī minimālā pensija, taču no nākamā gada tajā netiks ņemts vērā minētais pabalsts, tātad "faktiski tā paliks šie 80 eiro".

Tieši tāpat, pēc "pārpalikuma principa" palielināts arī garantētais minimālais ienākums – no 53 līdz 64 eiro, lai arī bija uz aprēķiniem balstīts plāns, kā to vairāku gadu laikā palielināt līdz sociāli atbildīgam līmenim.

"Pieaugums, iespējams, būs pensiju indeksācijā. Un pieaugums būs, mazliet pieliekot kaut kur klāt tehniski, formāli. Protams, beigās tie sanāk miljoni," sacīja Jansons un pauda nožēlu, ka nav ņemti vērā dažādi ekspertu viedokļi.

Vaicāts par iespējamām sekām, tiesībsargs prognozēja, ka nabadzības un nevienlīdzības līmenis nemazināsies.

Экс-премьер Латвии Вилис Криштопанс  - Sputnik Latvija
Krištopāns: nabago nebūs mazāk, kamēr bizness bēg no Latvijas

"Es domāju, ka statistika varbūt uzrādīs kaut ko citu, bet sociālā realitāte stipri atšķirsies," uzsvēra tiesībsargs.

Jansons atgādināja, ka trūcīguma slieksnis Latvijā noteikts 128 eiro apmērā. Esošā sistēma paredz, ka persona, kuras ienākumi pārsniedz to kaut vai par 1 eiro, vairs nevar pretendēt uz pabalstu. Tātad šis slieksnis neatbilst sociāli atbildīgas valsts principam, uzsvēra tiesībsargs un atgādināja, ka tādēļ ir vērsies Satversmes tiesā.

Iepriekš vēstīts, ka 14.novembrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēmusi budžetu 2020.gadam. Tā izdevumi sasniegs rekordlielu summu – 10,001 miljardu eiro.

Pirmo reizi mūsdienu Latvijas vēsturē budžets apstiprināts bez opozīcijas dalības.

Ziņu lente
0