Sandris Točs: vajag nevis atlaist Saeimu, bet gan atcelt sankcijas

© Sputnik / Андрей ТатарчукАкция протеста медиков у здания Сейма в Риге
Акция протеста медиков у здания Сейма в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai ir nepieciešama nevis Saeimas atlaišana, bet gan politiskā kursa maiņa – pirmajā vietā ir jābūt valsts, nevis ES vai ASV interesēm, uzskata žurnālists.

RĪGA, 15. novembris – Sputnik. Dienas Biznesa žurnālists Sandris Točs sociālajos tīklos komentēja parakstu vākšanu par Saeimas atlaišanu.

Šonedēļ Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) nolēma piereģistrēt divas iniciatīvu grupas parakstu vākšanai par referenduma rīkošanu par Saeimas atlaišanu. Parakstu vākšana sākas šodien un ilgs līdz 2020. gada 14. novembrim. Divpadsmit mēnešu garumā ir jāsavāc un jāiesniedz CVK ne mazāk kā 154 865 vēlētāju paraksti.

Nākamnedēļ, otrdien, notiks Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības sēde kurā, neskaitot pārējo, tiks apspriesta parakstu vākšana par Saeimas atlaišanu. Gala lēmums tiks pieņemts ņemot vēra Saeimas galīgo balsojumu par 2020. gada budžetu. Mediķu algu palielinājumam piešķirti aptuveni 60 miljoni eiro, kaut gan, saskaņā ar pērn pieņemto Saeimas lēmumu, šai summai bija jāsastāda 120 miljoni eiro.

Žurnālists Sandris Točs uzskata, ka Latvijas problēmas ir jārisina savādāk.

Акция протеста медиков у здания Сейма в Риге - Sputnik Latvija
Paspēt viena gada laikā: Latvijā atļāva vākt parakstus par Saeimas atlaišanu

"Ziniet, kas ir vislielākais naivums? Domāt, ka notikumi Latvijā ir personāliju izvēles sekas. Nu tik atlaidīsim Saeimu!? Un kas tālāk? Turpināsim to pašu politiku tikai ar citiem politiķiem?" uzrakstīja Točs savā Facebook lapā.

Viņš pievērš uzmanību tam, ka naudas veselības aprūpei sāka pietrūkt pēc ABLV un citu banku slēgšanas, un uzdod retorisku jautājumu: pēc kā pavēles tas notika.

Tiem, kas aizmirsuši, – ABLV Bank tika slēgta tad, kad ASV Finanšu ministrijas finanšu noziegumu apkarošanas tīkls FinCEN apsūdzēja banku KTDR kodolprogrammas naudas atmazgāšanā. Konkrēti bankas noziedzīgās darbības pierādījumi joprojām nav sniegti, 2018. gadā aktīvi Latvijas banku sektorā kopumā samazinājās par 20,7%, nebanku noguldījumi un kredītportfelis – attiecīgi par 19,6% un 5,6%. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāja Santa Purgaile brīdina, ka vēl piecas Latvijas bankas varētu tikt slēgtas.

Tālāk Točs nosauca vēl vienu Latvijas zaudējumu iemeslu, un tas atkal nav saistīts nevis ar Saeimu, bet ar Eiropas Savienības un ASV politiku. Runa ir par sankcijām pret Krieviju.

"Visi zina, ka naudas mums ir daudz mazāk tāpēc, ka ir sliktas attiecības ar Krieviju. Sankcijas ir mūs pamatīgi izčakarējušas. Krievijai tās ir devušas pat labumu - tā attīsta un legāli protekcionē savu ekonomiku. Pateicoties sankcijām. Vai sankcijas ir mūsu ideja? Tagad jau visi redz, ka tās ir ģeopolitiskās spēlītes, kurās mēs esam ierauti. Latvijai superneizdevīgās ģeopolitiskās spēlēs!" norādīja žurnālists.

Viņa ieskatā, Saeimas atlaišana, turpinot to pašu ārpolitiku, neko nemainīs, Latvijas politika ir kardināli jāmaina.

"Latvijai nav jākalpo Amerikai vai Eiropai. Latvijas valdībai ir jārūpējas par Latvijas tautu, Latvijas cilvēkiem pirmajā vietā - nevis par Ameriku un Eiropu pirmajā vietā. Kurš to pateiks un izdarīs?" nobeigumā sacīja Točs.
Ziņu lente
0