Politika

Vladovai ir kauns, Baraņņiks ir pārsteigts: kas notiek Rīgas domē

© Sputnik / Sergey MelkonovРижская дума
Рижская дума - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šodien Rīgas domes valdošā koalīcija varētu pārtraukt savu pastāvēšanu, un galvaspilsēta gatavosies ārkārtas vēlēšanām.

RĪGA, 14. novembris – Sputnik. Vakar Rīgas domes "Saskaņas" frakcija izvirzīja ultimātu partijai "Gods kalpot Rīgai" (GKR), pieprasot izbeigt sadarbību ar "Neatkarīgo deputātu frakcijas" (NDF) pārstāvjiem un atsaukt viņus no amatiem.

Pretējā gadījumā "Saskaņa" solīja izstāties no valdošās koalīcijas.

Kauns skatīties acīs

NDF sastāvā ir deputāti Valērijs Petrovs, Vitālijs Dubovs, Aleksejs Rosļikovs un Vadims Baraņņiks. Viņus izslēdza no "Saskaņas" šī gada jūnijā, kad viņi neatbalstīja partijas pārstāvja Sandra Bergmaņa ievēlēšanu vicemēra postenī.

Полнолуние - Sputnik Latvija
Pilnmēness budžets: kā deputāti "gaudoja uz Mēnesi"

"Saskaņas" frakcija Rīgas domē nepiekrīt atlikt līdz nākamajai nedēļai un gaida tūlītēju GKR lēmumu, paziņoja aģentūrai LETA vicemēre Anna Vladova, raksta Tvnet.

Vakar gandrīz visi "Saskaņas" deputāti pameta Finanšu un administratīvās komitejas sēdi. Šodien tiks sasaukta "Saskaņas" frakcijas un valdes sēde, un nav izslēgts, ka "Saskaņa" izstāsies no Rīgas domes koalīcijas.

"Man ir kauns iziet uz ielas un skatīties acīs vēlētājiem. Tā turpināties nedrīkst, un mēs gribam lēmumus," pateica Vladova.

Tāpat Vladova norādīja, ka pašvaldības uzņēmumi, kurus pārvalda Baraņņiks, atsakās no audita rīkošanas.

Ja GKR atteiksies no sadarbības ar NDF, valdošajai koalīcijai būs 28 balsis, tātad nebūs vairākuma. Gadījumā, ja nodrošināt atbalstu Rīgas domes priekšsēdētājam Oļegam Burovam bez NDF balsīm neizdosies, "Saskaņa" piedāvā sarīkot ārkārtas vēlēšanas.

Nepieņemama situācija

Burovam, kā noskaidrojies, ir savas pretenzijas pret Vadimu Baraņņiku: pašvaldības kompānijas "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) valde nespēj tikt galā ar krīzes situāciju, kura izveidojusies saistībā ar naudu, kas glabājas maksātnespējīgajā PNB Bankā, un tādēļ pastāv ļoti liels risks, ka tūkstošiem rīdzinieku pazaudēs naudu, raksta Jauns.lv.

Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Sastiķējām, kā bija iespējams: Kučinskis pastāstīja par budžetu

"Manā rīcībā nav informācijas par to, vai un kā RNP vadība plāno risināt šo nepieņemamo situāciju, un šī neziņa ir satraucoša," pateica Burovs.

Pēc viņa domām, RNP vadība nespēj tikt galā ar radušos situāciju. Lēmumu par valdes locekļu atbilstību saviem amatiem var pieņemt kapitāldaļu turētājs, kurš dotajā gadījumā ir vicemērs Vadims Baraņņiks.

Taču Burovs paziņoja aģentūrai LETA, ka, neraugoties uz "Saskaņas" vēlmi pieņemt lēmumus nekavējoties, GKR negrasās pakļauties šantāžai un nesteigsies.

"Saskaņas" paziņojumu var traktēt dažādi, bet vairums frakcijas biedru to traktē kā šantāžu," pateica mērs, norādot, ka frakcija ņēmusi vērā "Saskaņas" paziņojumu un nolēma sarīkot pārrunas ar visiem domē pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem, lai apspriestu iespējamo turpmāko sadarbību.

Tai pat laikā viņš neslēpj, ka kopš brīža, kad GKR parakstīja koalīcijas vienošanos ar "Saskaņu" un sadarbības vienošanos ar NDF, nekādas sadarbības "pat ne tuvu nav bijis".

Uzzināja no žurnālistiem

Vadims Baraņņiks radio Baltkom ēterā "Saskaņas" pretenzijas nosauca par nepamatotām.

"Pirmkārt, nedz Vladova, nedz Burovs par kaut kādu neapmierinātību man personīgi neko nav teikuši. Attiecībā uz to, ka "darbs ir paralizēts" – atvainojiet, mums notiek visu komiteju sēdes, tiek pieņemti visi lēmumi. Sakarā ar auditu – tas vispār ir smieklīgi. Termiņš, kurš noteikts ar Rīgas domes lēmumu, – janvāris, un mans lēmums par auditu tika pieņemts savlaicīgi. Gan "Rīgas namu pārvaldnieks", gan Centrāltirgus ir apstiprinājuma stadijā. Tā kā redzams, ka tas viss ir aiz ausīm pievilkts, vienkārši lai varētu kaut ko pateikt. Visdrīzāk, reālie procesi ir dziļāki, acīmredzot kaut kāda mana darbība īsti negandarī "Saskaņas" vadību. Kāda tieši, es nezinu, jo komunikācijas nav nekādas," pateica Baraņņiks.

Pēc viņa sacītā, par "Saskaņas" neapmierinātību par viņa darbību viņš uzzinājis no žurnālistiem.

"Par visu šo es uzzināju no korespondentiem, kuri piezvanīja un palūdza man komentārus. Es pajautāju: komentārus par ko? Iepriekš nekādas pretenzijas man netika izteiktas. Kā ar baltu labu parādījās kaut kāda neapmierinātība. Jā, mēs atrodamies dažādās partijās un mums var būt dažāds redzējums kaut kādās lietās – tā ir normāla situācija. No Burova puses man pagaidām nekas netika izteikts. Ārkārtīgi dīvaini, ka par komunikāciju starp mani un Burovu tik stipri raizējas Vladova," pateica Baraņņiks.

Citi NDF locekļi pauda savu attieksmi pret notiekošo sociālajos tīklos.

"Faktiski mēs vienkārši traucējam "Saskaņai" apzagt rīdziniekus. Censoņi ir izveidojuši atkritumu monopolu, kuram bija jāizsūknē rīdziniekiem miljards eiro!

Mēs atteicāmies atdot pusi Centrāltirgus bijušā mēra padomniekam veikala būvniecībai.

Šobrīd vācam parakstus ārkārtas Rīgas domes sēdei, lai noskaidrotu, kā bez konkursa noslēgts 11 miljonu eiro līgums jaunas programmas iegādei.

Principā no "Saskaņas" mūs ir padzinuši dēļ tā, ka mums bija pašiem savs redzējums un viedoklis par Rīgas domē notiekošos un attiecāmies tajā piedalīties.

Kur ir skaidra "Saskaņas" pozīcija šajos jautājumos? Šīs pozīcija nav… viņi dēvēja mūs par nodevējiem, kaut gan savus vēlētājus nodeva viņi!" uzrakstīja Valērijs Petrovs savā Facebook lapā.

"Mūs lauž par to, ka mēs rosinām citu pilsētas politiku. Mūs padara par izstumtajiem un nepieņem savā "īpašajā" politiķu lokā.

Lai tā ir, mums ir nepieņemamas shēmas un sazāģējumi pilsētas līmenī. Un nav kauns teikt #Saskaņai - #nē, mēs jums nesolījām zāģēt pilsētu.

Mēs esam vienoti un neatkāpsimies!" uzrakstīja savā Facebook lapā Aleksejs Rosļikovs.

Ziņu lente
0