Šuplinska nostādījusi lielāko daļu Latvijas skolu ārpus likuma

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izglītības un zinātnes ministrija piedāvā ieviest minimālo vidusskolas skolēnu skaitu; lielākajā daļā Latvijas skolu skolēnu skaits ir mazāks.

RĪGA, 13. novembris – Sputnik. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātajiem kritērijiem par skolēnu minimālo skaitu neatbilst lielākā daļa Latvijas skolu, vēsta BB.lv.

IZM sagatavoti Izglītības likuma grozījumi paredz, ka Ministru kabinetam ir tiesības noteikt pieļaujamo skolēnu skaitu pamatskolas un vidusskolas posmā. Skolu tīkla sakārtošanai IZM piedāvā ieviest četras reģionu kategorijas ar dažādu minimālo skolēnu skaitu.

Pirmā kategorija – reģionālās pilsētas ar vismaz 50 tūkstošiem iedzīvotāju, kur vidusskolas klasēs jābūt 150 skolēniem. Šiem kritērijiem neatbilst 60 skolas, atbilst – 30.

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Lembergs: Latvijā valda "stulbeņi", kuri vēlas atstāt valstī 10 skolas

Nākamajā grupā ietilpst Rīgas reģiona teritoriju attīstības centri un novadi (Ādaži, Salaspils, Ķekava, Olaine, Mārupe, Jūrmala), kur skolēnu skaitam vidusskolā ir jābūt 120. Kritērijam atbilst 22 skolas, 43 – neatbilst.

Trešā reģionu kategorija – tie ir pagasti ar minimālo skolēnu skaitu 45. Šim kritērijam neatbilst 60 skolas, atbilst – 40. Pēdējā grupā iekļautas pierobežas teritorijas, kur vidusskolas klasēs jābūt 30 bērniem, un šajā grupā kritērijam atbilst trīs skolas, bet viena neatbilst.

Kopumā IZM kritērijiem neatbilst 164 vidusskolas jeb lielākā daļa.

Oktobra beigās Saeima konceptuāli atbalstīja piedāvājumu par skolēnu minimālo skaitu, taču novembra sākumā no šīs idejas bija nolemts atteikties. Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska toreiz paskaidroja, ka šāds lēmums tika pieņemts, ņemot vērā sabiedrības spiedienu sakarā ar to, ka minimālais skolēnu skaits netika apspriests pietiekamā mērā.

Tostarp sabiedrības spiediens izpaudās tajā, ka Pašvaldību savienība solīja vērsties Satversmes tiesā, ja šādi grozījumi tiks apstiprināti.

Ziņu lente
0