Mēs to tā neatstāsim: Latvijas mediķi draud atlaist Saeimu

© Sputnik / Sergey MelkonovЗелёная смерть у входа в Сейм. Протест Латвийского профсоюза работников здравоохранения и социального ухода у Сейма
Зелёная смерть у входа в Сейм. Протест Латвийского профсоюза работников здравоохранения и социального ухода у Сейма - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nākamnedēļ medicīnas darbinieku arodbiedrība apspriedīs jautājumu par streiku un parakstu vākšanu par Saeimas atlaišanu.

RĪGA, 12. novembris – Sputnik. Ja 2020. gada valsts budžeta projektā netiks iekļautas izmaiņas, ko pieprasa medicīnas darbinieki, viņi rīkos streiku, pieprasīs veselības ministres Ilzes Viņķeles demisiju un uzsāks parakstu vākšanu par Saeimas atlaišanu, paziņoja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājs Valdis Keris, raksta BB.lv.

2020. gadā mediķu atalgojuma palielinājumam varasiestādes sākotnēji solīja 120 miljonus eiro, kas ļautu palielināt algas par 20%, taču pagaidām valdība piešķīrusi šiem mērķiem ap 60 miljoniem eiro.

Акция протеста медиков возле здания Сейма в Риге - Sputnik Latvija
Pikets pie Saeimas: mediķi apglabāja politiku un sāka dziedāt

Pagājušajā nedēļā mediķu organizācijas sarīkoja pie Saeimas piketu ar vairākiem tūkstošiem dalībnieku un protesta akciju "Viena diena bez ārsta", pieprasot piešķirt finansējumu algu palielinājumam likumā noteiktā apjomā, taču nekādas algu palielinājuma garantijas no valdības puses netika saņemtas.

Nākamnedēļ otrdien, 19. novembrī, notiks LVSADA padomes sēde, kurā tiks apspriestas turpmākās darbības.

Keris norādīja, ka interese par parakstu vākšanu Saeimas atlaišanai ir "ļoti liela", taču pagaidām nekas šajā virzienā netiek pasākts, jo mediķi gaida Saeimas gala balsojumu par budžetu, kurš tiek plānots 14. novembrī.

Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece paziņoja, ka, ja mediķu piedāvājumi tiks ignorēti, notiks streiks, un jau tiek rīkota aptauja par to, cik cilvēku ir gatavi piedalīties tajā, kā arī tiek risināti organizācijas rakstura jautājumi.

Vakar medicīnas darbinieku organizācijas piedāvāja atlikt budžeta pieņemšanu un turpināt pārrunas par līdzekļu piešķiršanu veselības aprūpei no Zemkopības ministrijas līdzekļiem. Taču Budžeta un finanšu komisijas sēdē koalīcijas deputāti noraidīja visus opozīcijas piedāvājumus par atteikšanos no dažādām prioritātēm mediķu algu palielinājuma nolūkos. Budžeta projekts iesniegts Saeimai beidzamajam balsojumam.

Komentējot šo Budžeta un finanšu komisijas lēmumu, Aizsilniece paziņoja: "Mēs to tā neatstāsim."

Ziņu lente
0