Latvijas iedzīvotāji samaksās par cīņu ar klimata izmaiņām

© pixabayЛедник
Ледник - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ierēdņi uzskata, ka "maksā tas, kurš piesārņo", taču Latvijā nezina citus ierobežojošus pasākumus, kā vien nodokļu un cenu celšana.

RĪGA, 11. novembris – Sputnik. Jaunais Nacionālais klimata un enerģētikas plāns paredz, ka Latvijai līdz 2030. gadam galapatēriņā jānodrošina vismaz 50% atjaunojamās enerģijas. Valsts iedzīvotājiem tas visticamāk beigsies ar papildu izdevumiem, raksta bb.lv.

Uzvarēsim visu Eiropu

Термометр на окне - Sputnik Latvija
Klimata pārmaiņas: kas sagaidāms Latvijā

Šobrīd atjaunojamās enerģijas īpatsvars galapatēriņā Latvijā sastāda 40%. Tikai divas Eiropas Savienības valstis pārsniedz šo līmeni – Zviedrija un Somija. Atzīmēsim, ka tās ir divas bagātas, visās nozīmēs labklājīgas valstis. Kā zināms, "zaļā" enerģija nav lēts prieks.

Taču Latvijas varasiestādes nolēmušas, ka mums ar sasniegto ir par maz. Ekonomikas ministrijas Ilgtspējīgas enerģētikas departamenta direktors Andrejs Apaņuks Nacionālā klimata un enerģētikas plāna 2030 apspriešanas laikā paziņoja, ka šajā dokumentā uzstādīts mērķis iziet uz 50% atjaunojamās enerģijas galapatēriņā.

Par visu nāksies piemaksāt

Transporta sektorā atjaunojamās enerģijas īpatsvaram līdz 2030. gadam, saskaņā ar plānu, ir jāsasniedz 10%. Šī mērķa sasniegšanai nepieciešami tādi nodokļu pasākumi, kuri motivētu izmantot "zaļo" enerģiju, un darbs pie tā tiks uzsākts nākamgad, saka ierēdņi.

Пустыня - Sputnik Latvija
Klimata pārmaiņas ietekmē Latviju stiprāk nekā citas Eiropas valstis

Pēc viņu teiktā, pārskatot nodokļus, var vadīties pēc principa "maksā tas, kurš piesārņo". Iepriekš izskanēja informācija par to, ka nodokļu slogs tiks uzvelts transporta nozarei un enerģētikai. Tas nozīmē vienīgi to, ka bizness pārliks papildu izmaksas uz patērētājiem. Izvairīties no cenu un tarifu kāpuma diez vai izdosies.

Tāpat varasiestādes prāto par to, kā veicināt alternatīvās degvielas izmantošanu un samazināt privātā transporta lietošanu. Un diez vai arī te iztiks bez papildu izmaksām iedzīvotājiem. Latvijas varasiestādes nezina citus ierobežojošus pasākumus, kā vien nodokļu un cenu celšana.

Paātrināt un padziļināt

Turklāt Nacionālais klimata un enerģētikas plāns 2030 paredz nodrošināt vismaz 3,5% mūsdienu biodegvielas transporta sektora patēriņā. Tāpat ir paredzēti veicināšanas pasākumi pieslēgšanai pie centralizētām apkures sistēmām, kurās plānots izmantot vairāk atjaunojamo resursu.

Vēl viens Latvijas mērķis ir paātrināt ēku renovāciju. Desmit gados ir jārenovē vismaz 500 tūkstošus kvadrātmetru ēku un jāsamazina enerģijas patēriņš līdz 100 kilovatstundām uz kvadrātmetru gadā.

Importa daļu vietējā enerģijas patēriņā plānots samazināt līdz 30-40%, saka ierēdņi.

Ziņu lente
0