Latvija ir pārpildīta ar vientuļiem sirmgalvjiem: veco ļaužu namos pieaug rindas

© Sputnik / Alexey Danichev / Pāriet pie mediju bankasПенсионер в парке
Пенсионер в парке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pieaugošā vecākā gadagājuma cilvēku skaita dēļ, kuriem nepieciešams aizbildnis, Ludzas novadā pieņemts lēmums atvērt vēl vienu sociālo patversmi.

RĪGA, 11. novembris – Sputnik. Latvijas iedzīvotājiem, kas ir vecāki par 60 gadiem, galvenais mērķis ir izdzīvot, pie šāda secinājuma nonāca deputāts Vjačeslavs Dombrovskis, balstoties uz Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma pētījumiem, ko veica Latvijas premjera vadītais koordinācijas centrs. Un izdzīvot nebūt nav viegli ar vidējo pensiju 350 eiro apmērā.

Kad sirmgalvja radi dodas pelņā uz citām valstīm un nespēj parūpēties par radinieku, vai arī lai neapgrūtinātu bērniem jau tā sarežģīto dzīvi, sirmgalvji nokļūst veco ļaužu namos. Pēdējo gadu tendence ir tāda, ka sociālās aprūpes centros veidojas rindas, sevišķi to var manīt reģionos, kur dzīvo liels skaits pensionāru, kuriem nepieciešama ikdienišķa aprūpe.

Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija
"Valsts jau nav nozagusi to": Latvija nav izmaksājusi pensionāriem pusmiljonu eiro

Viena no šādām vietām ir Ludzas Sociālais centrs. Pieaugošā sirmgalvju skaita dēļ, kuriem ir nepieciešama aprūpe, novada dome pieņēmusi lēmumu atvērt filiāli, kas tiks izvietots bēdīgi slavenā grūti audzināmo pusaudžu centra "Bērnu oāze" telpās, raksta Lsm.lv. Ludzas mērs Edgars Mekšs paziņoja, ka veco ļaužu namam paredzētās ēkas remontam tiks piešķirti 20 tūkstoši eiro.

Novada sociālais centrs "Ludza" šobrīd ir pārpildīts, ar ietilpību 38 cilvēku apmērā, centrā atrodas 47. Pērn rindā stāvēja vēl 21 cilvēks. Iestādes direktore pastāstīja, ka daļu aizbilstamo pārveda uz Ludzas Medicīnas centru, taču arī tur situācija nav labāka.

Ludzas Sociālā dienesta vadītāja Lilita Gorbunova-Kozlova norāda, ka sociālo centru pakalpojumu nepieciešamība strauji aug. Latvijas sabiedrība noveco, savukārt provincēs paliek liels skaits vientuļo sirmgalvju, kuru radinieki nevar rūpēties par viņiem, jo ir spiesti braukt prom peļņā uz ārzemēm.

"Mūsu novadā ir 3024 pensionāri un vēl 780 personas ar invaliditāti. Faktiski 23% no kopējā iedzīvotāju skaita – tas ir ļoti liels skaitlis," pastāstīja Gorbunova-Kozlova.

Saskaņā ar plāniem, Ludzas centra filiāli plānots atvērt jau nākamā gada sākumā.

Ziņu lente
0