Latvija var organizēt enerģijas iegādi no BelAES bez Lietuvas starpniecības

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasСтроящаяся БелАЭС
Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas vēstnieks Baltkrievijā atgādināja, ka pastāv tehniskie savienojumi, kas izbūvēti pari Krievijas un Latvijas robežai.

RĪGA, 8. novembris – Sputnik. Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Einārs Semanis paziņoja, ka Rīga var organizēt elektroenerģijas piegādes no Baltkrievijas ne tikai caur Lietuvu, kas joprojām pretojas AES celtniecībai pie Astravjecas, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz portālu Naviny.by.

"Elektrotīklu infrastruktūra, kas saista Latviju ar Baltkrieviju, ved caur Lietuvu, taču ir arī tehniskie savienojumi pāri Krievijas un Latvijas robežai," viņš konstatēja.

Semanis atzīmēja, ka Latvijā elektroenerģijas tirdzniecības jautājumos visi tirgi ir atvērti. Turklāt, vņš norādīja, Baltkrievjas enerģijas piegādes ir atkarīgas no pašiem patērētājiem tirgū un iepirkumu starpniekiem.

Jautājumā par infrastruktūras radīšanu BelAES enerģijas tirdzniecībai pāri Latvijas un Baltkrievijas robežai Semanis atgādināja, ka tamlīdzīgus jautājumus jāuzdot nozares speciālistiem, vēsta Naviny.by.

Iepriekš Latvija noraidīja Lietuvas lūgumu bloķēt elektrības piegādes no Baltkrievijas. Latvijas prezidents Egils Levits tikai atzīmēja, ka Viļņa un Rīga ir vienlīdz norūpējušās par stacijas drošību.

Strīdi ap BelAES

Baltkrievijas AES tiek būvēta Astravjecas pilsētā, 50 kilometru attālumā no Viļņas. Lietuvai šķiet, ka šāds kaimiņš ir bīstams, un tā aicinājusi vairākas valstis boikotēt būvniecības projektu, taču neviens nav piekritis. Patlaban Lietuva ar likumu aizliegusi importēt elektroenerģiju no trešajām valstīm, kurās atrodas "nedrošas" AES.

Что будет, если случится катастрофа на БелАЭС? Смотрите видео - Sputnik Latvija
Video
Kas būs, ja BelAES notiks katastrofa? Skatieties video

Pie tam Minska jau vairākkārt ir uzsvērusi, ka AES tiek būvēta atbilstoši drošības normām, un starptautiskie eksperti ir apstiprinājuši: nekādu risku kaimiņvalstīm nav.

Situāciju apgrūtina tas, ka Baltijas valstis gatavojas izstāties no enerģētiskā loka BRELL (Baltkrievija, Krievija, Igaunija, Lietuva, Latvija). Maskava uzskata, ka pat pēc Baltijas valstu izstāšanās elektroenerģijas piegādes republikām turpināsies. Arī Baltkrievijas AES varētu būt avots, no kura iespējams iepirkt elektroenreģiju, taču Viļņa joprojām akcentē savu "enerģētisko neatkarību", kuras mērķis ir izstāšanās no BRELL.

Ziņu lente
0