Nekādas Konstantinopoles: Latvijas pareizticīgā baznīca mierina draudzes locekļus

© Sputnik / Sergey MelkonovМитрополит Рижский и всея Латвии Александр совершил Крестный ход, Светлую Пасхальную Заутреню и Божественную литургию в кафедральном соборе Рождества Христова города Риги
Митрополит Рижский и всея Латвии Александр совершил Крестный ход, Светлую Пасхальную Заутреню и Божественную литургию в кафедральном соборе Рождества Христова города Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc gandrīz divām nedēļām pēc oficiālas Konstantinopoles patriarhāta jurisdikcijas paralēlās pareizticīgās struktūras reģistrācijas Latvijā LPB sniegusi skaidrojumus par to, no kurienes ir radusies šī otrā baznīca un kāds tai ir sakars ar pareizticību.

RĪGA, 7. novembris – Sputnik. Latvijas pareizticīgās baznīcas sinode sniegusi skaidrojumu sakarā ar vēl vienas pareizticīgās organizācijas oficiālo reģistrāciju Latvijā. Teksts ir publicēts LPB mājaslapā.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, 24. oktobrī Tieslietu ministrija oficiāli reģistrējusi Latvijas pareizticīgo autonomo baznīcu Konstantinopoles patriarhāta jurisdikcijā (LPAB). Oficiālās LPB reakcijas trūkuma dēļ mediji sāka spriedelēt par to, ko šī reģistrācija varētu nozīmēt Latvijas pareizticīgo kopienai. Parādījās sarunas, ka pareizticīgo kopienu Latvijā mudinās pāriet pie Konstantinopoles omofora.

Митрополит Рижский и всея Латвии Александр совершил Крестный ход, Светлую Пасхальную Заутреню и Божественную литургию в кафедральном соборе Рождества Христова города Риги - Sputnik Latvija
Atņem pēdējo: pareizticīgo baznīca Ukrainā jau sašķelta, pienākusi Latvijas kārta

LPB sinode ir neapmierināta ar šīm baumām un uzsver, ka tie mulsina draudzes locekļus. Tādēļ tā arī nolēmusi sniegt attiecīgu skaidrojumu.

Pirmām kārtām LPB atgādina, ka jaunās organizācijas vadītājs Viktors Kontuzorovs tika izslēgts no pareizticīgās baznīcas jau 1997. gadā sakarā ar "Dieva zaimošanu un vēršanos pret pareizticību".

"Kopš tā brīža un līdz pat šai dienai Viktors Kontuzorovs nav uzskatāms par pareizticīgo un viņam nav nekādas saistības ar Svēto Pareizticību," teikts skaidrojumā.

LPB uzsvēra, ka tai nav nekā kopīga ar LPAB, un tās reģistrācija nekādā veidā neietekmē LPB stāvokli.

"Visas izplatītas ziņas par mūsu Baznīcas pāreju vai pārcelšanu uz Konstantinopoli ir uzskatāmas par nepatiesām un melīgām, ko radījušas Pareizticībai naidīgas personas un nekritiski izplatījuši plašsaziņas līdzekļi," teikts paziņojumā.

Latvijas pareizticīgā baznīca aicina neticēt šīm provokatīvajām baumām, kuras ir virzītas ne vien pret LPB, bet arī "pret katru pareizticīgu cilvēku Latvijā".

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, LPAB arī ir neapmierināta ar žurnālistu izdarīto: pagājušajā nedēļā bijušais eirodeputāts Andrejs Mamikins publicēja LPAB vēstuli portāla "Argumenti ņedeļi" vadībai, kurā teikts, ka pret šo mediju iesniegta prasība tiesā par apmelošanu. Portāls publiskoja anonīmu komentāru ar ārkārtīgi neglaimojošu LPAB vadītāja Viktora Kontuzorova raksturojumu, par ko autonomā baznīca prasa no žurnālistiem 10 tūkstošus eiro.

Ziņu lente
0