Keris: mediķiem nav jāstāv ar izstieptu roku

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция протеста медиков возле здания Сейма в Риге
Акция протеста медиков возле здания Сейма в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Saeima un valdība sāks strādāt, ņemot vērā starptautisko partneru rekomendācijas un sabiedrības vairākuma viedokli, ārstiem nenāksies streikot.

RĪGA, 7. novembris – Sputnik. Plānojot valsts budžetu, pirmām kārtām līdzekļi ir jāpiešķir prioritārajām nozarēm, paziņoja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma".

Vienīgi tad, kad nauda tiks piešķirta nozarēm, kurām likumā ir paredzēt konkrēts finansējuma apjoms, kurās dotas starptautiskas rekomendācijas un kura atbalsta iedzīvotāju vairākums, var sākt domāt par to, kā atlikusī nauda ir jāsadala citām vajadzībām, piebilda viņš.

Keris uzsvēra, ka nauda budžetā ir, taču politiķi pārdala to netaisnīgi, pārkāpjot likumu un izmantojot "politiskās korupcijas elementus".

Рижская Восточная клиническая университетская больница - Sputnik Latvija
"Diena bez ārsta": Latvijas slimnīcā atceltas plānveida operācijas

"Mediķiem nav jāstāv ar izstieptu roku, lūdzot dāvanas pie Saeimas. Ja Saeima un valdība vienreiz sāks strādāt bez politiskās korupcijas elementiem, bet atbilstoši starptautisko partneru ieteikumiem un sabiedrības vairākuma viedoklim, tad būs pavisam cits rezultāts," pauda pārliecību arodbiedrības vadītājs.

Šodien Latvijas medicīnas darbinieki rīko protesta akciju "Viena diena bez ārsta".

Mediķi visā valstī devušies neapmaksātā atvaļinājumā uz vienu dienu protesta kārtā pret tuvākajiem gadiem ieplānoto nepietiekamo veselības nozares finansējumu: saskaņā ar vidējā termiņa budžeta rāmjiem 2020.-2022. gadam, 2022. gadā medicīnai ieplānoti vien 1,2 miljardi eiro, kas sastāda 3,3% no IKP likumā paredzēto 4% no IKP vietā.

Šodien galīgajā lasījumā jābūt apstiprinātam 2020. gada budžeta projektam. Valdība dēvē šo budžetu par "sociālo", jo 35% budžeta (3,513 miljardi eiro) tiek piešķirti programmām, kas saistītas ar iedzīvotāju sociālo aizsardzību. opozīcija dēvē projektu par "neizpildīto solījumu budžetu", jo tajā praktiski nav atradusies vieta nevienam no tiem priekšvēlēšanu lozungiem, pateicoties kuriem koalīcijas partijas spējušas iekļūt Saeimā un saņemt vietas valdībā.

Ziņu lente
0