KF ir gatava uzņemt divreiz vairāk ārzemju studentu: kas ir jādara

© Sputnik / AlexTikhomirovЗдание Московского государственного университета
Здание Московского государственного университета - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz 2024. gadam Krievijas Federācijas augstskolās plānots uzņemt gandrīz pusmiljonu ārzemju studentu.

RĪGA, 6. novembris – Sputnik, Marija Naumenko. Līdz 2024. gadam ārzemju studentu skaits Krievijā var palielināties divas reizes un sastādīt aptuveni 425 tūkstošus cilvēku, paziņoja KF zinātnes un augstākās izglītības ministrs Mihails Kostjukovs. Šodien 70% no Krievijas augstskolā studējošiem ārzemniekiem ir bijušās PSRS valstu pilsoņi. Sputnik noskaidroja, kādi pasākumi veicinās abiturientu piesaisti no ārzemēm.

Работа за компьютером - Sputnik Latvija
Ekonomists: Latvijai ir vajadzīgi gudri cilvēki, tad valsts kļūs bagātāka

Saskaņā ar Krievijas Zinātnes un augstākās ministrijas datiem, 2018. gadā KF augstākās izglītības iestādēs studēja 200 tūkstoši ārzemnieku. Iestādes preses dienests paziņoja Sputnik, ka gandrīz 70% no tiem ir ieradušies no bijušajām padomju republikām. Studentu skaita līderos ir Kazahstānas, Turkmenistānas un Uzbekistānas pilsoņi.

"Šie jaunieši atbraukuši paši, nevis apmaiņas programmu ietvaros," precizēja ministrijā.

Olimpiādes un studentu pilsētiņas

KF Zinātnes un augstākās izglītības ministrija plāno paplašināt ārzemnieku uzņemšanu budžeta vietās ar starptautisku olimpiāžu un konkursu palīdzību.

"Gaidāms, ka līdz 2024. gadam ne mazāk par 20%, kuri tiks uzņemti pirmajā kursā studijām par KF budžeta līdzekļiem, iestāsies Krievijas augstskolās šādā veidā," paziņoja iestādes preses dienestā.

Ik gadus Krievija rīko starptautisko olimpiādi Open Doors, kura ļauj iestāties maģistratūras programmās vienā no vadošajām valsts universitātēm.

Tāpat Krievijas plānos ir izveidot pasaules līmeņa daudzfunkcionālas studentu pilsētiņas ne mazāk kā ar 77,6 tūkstošiem vietu. Ministrijā uzskata, ka šādās mūsdienu kopmītnēs studenti būs nodrošināti ar komfortabliem dzīvošanas, mācību un brīvā laika pavadīšanas apstākļiem.

Tiem, kas pagaidām nevar ierasties studēt Krievijā uz ilgāku laiku, paredzēs tā dēvētās vasaras un ziemas skolas. Līdz 2024. gadam ne mazāk kā 15 tūkstoši studentu gadā studēs šādās iestādēs.

Birokrātisko šķēršļu samazinājums

Turklāt ārzemju studentiem pilnveidos ieceļošanas un uzturēšanās noteikumus KF teritorijā: viņi saņems plašākas darba iespējas gan studiju laikā, gan arī pēc diploma iegūšanas.

Политолог Оярс Скудра - Sputnik Latvija
Latvijas politologs nosauca galveno Šuplinskas problēmu

Šobrīd teorētiski studenti-ārzemnieki var saņemt darbu Krievijā, taču praksē jaunieši saskaras ar daudziem birokrātiskiem šķēršļiem. Lai iekārtotos darbā legāli, ir jāsaņem darba devēja prasība par darba uzsākšanas iespēju, izziņa no universitātes, kā arī jānoformē darba atļauja. Ne katrs darba devējs un students ir gatavs krāmēties ar šādu papīru kaudzi.

Tāpat tiks pārskatīta migrācijas likumdošana, lai pieaicinātu ārzemju pasniedzējus un pētniekus. Zinātnes un augstākās izglītības ministrijā apsolīja, ka studenti iegūs piekļuvi labākajām pasaules praksēm Krievijas augstskolās.

Ziņu lente
0