Latvijas ĀM piedāvā gribētājiem paņemt pieminekļa padomju jūrniekiem atlūzas

© Александр РжавинНа месте уничтоженного латвийскими властями в Риге памятника подводникам - героям Балтики
На месте уничтоженного латвийскими властями в Риге памятника подводникам - героям Балтики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts nekustamo īpašumu aģentūra iepriekš paziņoja, ka piemineklis padomju jūrniekiem demontāžas procesā sabrucis, savukārt Latvijas ĀM tagad apgalvo, ka gribētāji var to paņemt, citādi konstrukciju iznīcinās.

RĪGA, 6. novembris – Sputnik. Demontēto pieminekli padomju varoņiem – Baltijas jūrniekiem, kurš tika uzstādīts bijušās Rīgas militārās jūras bāzes teritorijā, 50 metru attālumā no esošā Latvijas Jūras spēku štāba, neaizsargāja nekādi starptautiski līgumi. Tas vispār nav piemineklis, paziņoja Latvijas ĀM, vēsta "Vzgļad".

Latvijai un Krievijai ir divi līgumi, kuri nosaka memoriālu un kara apbedījumu uzturēšanas kārtību, paskaidroja Latvijas ĀM. Tas ir līgums par Latvijā dzīvojošo Krievijas militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību un līgums par Latvijas apbedījumu KF un Krievijas apbedījumu Latvijā statusu, paziņoja Latvijas ĀM.

Все, что осталось на месте памятника героям-подводникам Балтики в Риге - Sputnik Latvija
Latvijas Krievu savienība aicina ieviest sankcijas padomju pieminekļu nojaukšanas dēļ

Jūrniekiem veltītā piemiņas zīme tika uzstādīta vienkārši kā simbols, šajā vietā nav apbedījumu, tādēļ juridiski saimnieka tam nebija – tas nav reģistrēts nedz Pieminekļu dokumentācijas centrā, nedz Rīgas Pieminekļu aģentūrā. Tādēļ, pēc ĀM uzskatiem, nekādu pretenziju sakarā ar pieminekļa demontāžu nevar būt.

Tāpat ĀM pievērsa uzmanību tam, ka līdz 30. novembrim īpašnieks var paņemt pieminekli Valsts nekustamo īpašumu aģentūrā, pretējā gadījumā konstrukcijas tiks iznīcināta.

Piemineklis jūrniekiem tika uzstādīts Daugavgrīvā pagājušā gadsimta 70. gados, to kopa sabiedriskie aktīvisti no jūrnieku apvienības un vietējie iedzīvotāji. Taču novembra sākumā to demontēja.

Pieminekļa nojaukšanu organizējusi VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ). 2019. gada 9. oktobrī VNĪ oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis publicēja ziņu, ka 30. oktobrī plāno "atbrīvot valsts nekustamo īpašumu Flotes ielā 2, Rīgā no tajā patvaļīgi izvietotas betona konstrukcijas, kura var tikt identificēta kā piemiņas zīme padomju armijas bruņotajiem spēkiem".

Все, что осталось на месте памятника героям-подводникам Балтики в Риге - Sputnik Latvija
Kliedzošs pārkāpums! Krievijas vēstniecība Latvijā sašutusi par pieminekļa nojaukšanu

Konstrukcijas īpašniekus aicināja demontēt tās pašu spēkiem. Bet pēc tam, konstatējot, ka neviens nebija ieradis, VNĪ demontēja pieminekli. Turklāt tika ziņots, ka demontāžas laikā konstrukcija sabruka un nav atjaunojama.

Krievijas vēstniecība Latvijā nosauca notikušo par nepieņemamu starptautisko tiesību pārkāpumu, jo pieminekli nojauca bez saskaņošanas ar Krieviju, kaut gan šādu saskaņošanu paredz spēkā esošā divpusējā vienošanās par Krievijas militāro pensionāru sociālo aizsardzību, kura tika parakstīta 1994. gadā.

Ziņu lente
0