Esmu ķirurgs, strādāju septiņās vietās: kā ārsti pelna iztikai

© Sputnik / Sergey MelkonovОперационный зал Даугавпилсской региональной больницы
Операционный зал Даугавпилсской региональной больницы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādā Latvijas Universitātes slimnīcā, lai nopelnītu 3 tūkstošus eiro mēnesī, ārstam ir jānostrādā vairāk nekā 200 stundas.

RĪGA, 5. novembris – Sputnik. Latvijas ķirurgs piezvanīja radio Baltkom raidījuma "Vakara interaktīvs" ēterā un pastāstīja par kritisko stāvokli Latvijas medicīnā.

Экс-министр благосостояния Латвии Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Viņķele par mediķu algu palielinājumu: nevajadzēja solīt

"Rindas pie ārstiem ir milzīgas, mediķi saņem drausmīgi zemas algas. Es pats strādāju medicīnā, man nākas strādāt septiņās vietās. Visi streiki ir pamatoti, protams, ka mūs neviens nedzird. Es strādāju medicīnā jau 40 gadus. Padomju laikos teica, ka labs ķirurgs pats sev nopelna naudu. Šobrīd turpinās tas pats. Nākas strādāt daudzās vietās, lai izdzīvotu. Ja kļūs pavisam grūti, sakravāšu čemodānu un aizbraukšu prom no šejienes turp, kur var normāli strādāt un dzīvot," norādīja klausītājs.

Šo ceturtdien medicīnas darbinieki rīkos akciju "Diena bez ārsta": visiem ārstiem, izņemot Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķus, akcijas rīkotāji piedāvā paņemt vienu neapmaksātu brīvdienu. Šajā pašā dienā notiks protesta akcija pie Saeimas ēkas. Protesti ir saistīti ar to, ka, par spīti iepriekš solītajiem 120 miljoniem eiro, medicīnas darbinieku algu palielinājumam nākamā gada budžetā piešķirti vien 42 miljoni eiro.

Pēc radio piezvanījušā ārsta domām, masveida mediķu streiki ir nepieciešami, taču to rezultātā var ciest pacienti.

"Es domāju, ka mediķu streikiem ir jābūt, bet, protams, cietīs iedzīvotāji. Ja ārsti reāli sadumposies, tas var beigties ar nāvēm," pateica viņš.

Klausītājs norādīja, ka piedalīsies mediķu streikā 7. novembrī.

"Valsts nevēlas un negrasās neko maksāt. Viņķele sākumā līdzinājās ministram, kurš kaut ko grasās darīt, bet jūs redziet, kāds ir rezultāts – naudas nav un atkasieties! Iešu uz mītiņu 7. novembrī," padalījās viņš.

Cik pelna ārsti

Kāds ārsts, strādājot gan publiskajā, gan privātajā sektorā, mēnesī nopelna ap 39 tūkstošiem eiro, vēsta TVNet

В операционной - Sputnik Latvija
"Šīs nav paģiras": ārsta pašfoto izraisa sašutumu sociālajos tīklos

Šis ārsts strādā vienā no klīniskajām universitātes slimnīcām vidēji 160 stundas mēnesī (pilna slodze) un saņem vairāk nekā 6 tūkstošus eiro mēnesī. Tāpat ārsts pelna arī privātajā sektorā, saņemot mēnesī par šo darbu vēl aptuveni 33 tūkstošus eiro. Tā ir lielākā summa, ko kāds ārsts ir spējis nopelnīt mēnesī papildus darbam publiskajā sektorā.

Kāda cita ārsta lielākā alga, kas izmaksāta klīniskajā universitātes slimnīcā, sastāda ap 11 tūkstošiem eiro, vēl daži ārsti šī līmeņa slimnīcās mēnesī saņēma aptuveni 9 tūkstošus eiro. Citās klīniskajās universitātes slimnīcās augstākās ārstu algas svārstās 3-4 tūkstošu eiro ietvaros.

Lai nopelnītu šādu algu, ārsti strādā vairākas slodzes. Kādā no universitātes slimnīcām, lai nopelnītu 3 tūkstošus eiro, ārstam ir jānostrādā vairāk nekā 200 stundas mēnesī. Citā universitātes slimnīcā var saņemt krietni lielāku algu par mazāku slodzi, piemēram, ap 11 tūkstošiem eiro par nepilnu slodzi – aptuveni 150 darba stundas mēnesī.

Lielākā daļa augstāko algu saņēmēju, papildus darbam valsts sektorā, saņem algu arī privātajā sektorā. Vidēji mēnesī viņu papildu ienākumi svārstās no nepilna tūkstoša līdz 3 500 eiro.

Рижская Восточная клиническая университетская больница - Sputnik Latvija
Atved draugu un saņem 150 eiro: akcija Austrumu slimnīcas ārstiem

Izņemot darbu valsts sektorā, reģionālo multifunkcionālo slimnīcu ārstiem izdodas nopelnīt vērā ņemamus naudas līdzekļus privātajā sektorā. Kādā no slimnīcām ārsts mēnesī papildus saņemtajiem 5 tūkstošiem eiro medicīnas iestādē privātajā sektorā nopelna nepilnus 10 tūkstošus eiro.

Vislielākā alga reģionālā multifunkcionālā slimnīcā šomēnes sastādīja ap 11 tūkstošiem eiro, savukārt daži citi ārsti nopelnīja vidēji 5-10 tūkstošus eiro mēnesī.

Tāpat reģionālās slimnīcās atšķiras nostrādāto stundu skaits un par tām saņemtās algas apmērs. Lai nopelnītu nepilnus 6 tūkstošus eiro mēnesī, daudzi ārsti strādā pusotru slodzi, jeb 240 stundas mēnesī. Tai pašā laikā citā slimnīcā par pusslodzi ārsts saņem ap 3 tūkstošiem eiro mēnesī.

Ziņu lente
0