Cīņa par Olainfarm: no Latvijas padzen investorus

© Simon D / pillsТаблетки
Таблетки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc zāles Latvijā bieži vien ir dārgākas nekā to analogi kaimiņvalstīs un kā tas saistīts ar neiecietību pret ārvalstu investoriem.

RĪGA, 2. novembris — Sputnik. Pirms AS "Olainfarm" akcionāru sapulces tīmeklī izplatās ziņas par interesi, ko par Latvijas uzņēmumu izrādījusi Ukrainas farmaceitiskā kompānija "Zdorovje". Ziņās izskan nosodījums, it kā tas būtu kaut kas krimināls, raksta Latvijas avīze "Segodņa".

Zeļenskis aizbraucis, problēmas saglabājušās

Ukrainas kompānija avīzei "Segodņa" pastāstīja, ka patiešām sākusi un turpina pārrunas par iespējamo dalību Latvijas uzņēmuma darbībā. Pie tam sarunas ir oficiālas. Mērķis – ar sinerģijas palīdzību celt ražošanas jaudu efektivitāti un palielināt gan Latvijas uzņēmuma AS "Olainfarm", gan Ukrainas kompānijas "Zdorovje" farmaceitisko preparātu pārdošanas apjomus.

Написать завещание - Sputnik Latvija
Maligina meitu paziņojums par Olainfarm darbu

Kompānijai "Zdorovje" veltītās negatīvās publikācijas Latvijas medijos tā vērtē kā negodīgas konkurences izpausmes. "Ar šīm publikācijām saistītie cilvēki ar negodīgām metodēm cenšas izjaukt pārrunas un nodarīt kaitējumu gan Latvijas un Ukrainas ekonomiskajai sadarbībai, gan abu privāto kompāniju attīstībai," atzīmēja "Zdorovje".

Avīzes "Segodņa" dati liecina, ka Ukrainas kompānijas pārstāvji Latvijā saskārušies ar atklātu spiedienu – draudiem pa telefonu. Par šiem faktiem informēta policija, kas lietu izskata visai nesteidzīgi.

Tas izskatās dīvaini, atsaucot atmiņā Ukrainas prezidenta Vladimira Zeļenska nesenās vizītes Latvijā laikā izskanējušos paziņojumus. Gan Zeļenskis, gan Levits runāja par neizmantoto potenciālu Latvijas un Ukrainas ekonomisko attiecību attīstībā.

Tagad Zeļenska vizīte ir beigusies, ieradušies investori un saskārušies ar mākslīgi radītu sabiedriski politisko noskaņojumu, kas provocē nepatiku pret Ukrainas biznesu.

Medikamentu kontrole

Kam tas būtu izdevīgi? Labi zināms, ka uz kontroli pār AS "Olainfarm" pretendē Latvijas uzņēmums "RePharm", kas dominē vairākās medicīnas nozarēs Latvijā. Piemēram, grupas "Repharm" sastāvā ir aptieku tīkls – 230 aptiekas, kas strādā ar zīmolu "Mēness aptieka". Brīnumainā kārtā tās ieņēmušas ienesīgākās vietas tirgū – slimnīcās un tirdzniecības centros Rīgā. Ja šī grupa pārņems savā ziņā Olaines uzņēmumu, RePharm aptieku armijai pievienosies arī 68 "Olainfarm" aptiekas.

Olainfarm. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
"Olainfarm" iegādājas Baltkrievijas kompāniju

Viss jau būtu labi, taču RePharm ir liels medikamentu piegādātājs Latvijā. Diezin vai grupas pārraudzītās aptiekas būs sajūsmā par iespēju tirgot konkurentu preparātus.

Nav nekāds brīnums, ka, tirgum tik lielā mērā koncentrējoties vienās rokās, zāles Latvijā bieži vien ir dārgākas nekā to analogi kaimiņvalstīs. Kāpēc nekas nav dzirdams par Konkurences padomes, Veselības ministrijas, Ekonomiskās policijas un citu kompetento kontroles struktūru satraukumu? Labs jautājums. Diemžēl nekādi neizdodas saņemt uz to tikpat labu atbildi.

Jāpiebilst, ka Latvijā un aiz tās robežām dažādi vērtēto grupu "RePharm" kontrolē trīs cilvēki: Josifs Apts, Andrejs Leibovičs un Vadims Teļica.

"Zdorovje" zinātniskais potenciāls

Farmaceitiskā kompānija "Zdorovje" ietver četras lielas rūpnīcas. Katra no tām ir salīdzināma ar Latvijas "Olainfarm". Kompānija "Zdorovje" ir moderns tehnoloģiskais uzņēmums, kurā ražošanas līmenis atbilst visām starptautiskajām prasībām pret farmaceitiskajiem preparātiem. Dibināts Harkovā 1907.gadā.

Šodien kompānijas rūpnīcās strādā vairāk nekā 1750 darbinieki, tās laiž klajā vairāk nekā 410 preparātus. "Zdorovje" eksportē savu produkciju uz 20 pasaules valstīm, arī uz Latviju.

Īpaši jāpievērš uzmanība tam, ka kompānijai izdevies saglabāt savu zinātnisko potenciālu, kas ļauj ik gadus izlaist tirgū vairāk nekā 20 jaunus oriģinālus preparātus.

Uz kompānijas "Zdorovje" bāzes radītas farmaceitiskās izstrādes un analītisko pētījumu nodaļas, kuru mērķis – jauna veida produkcijas izstrāde un ieviešana ražošanā pašu spēkiem.

Упаковка в блистеры в лабораторно-промышленном комплексе - Sputnik Latvija
Olainfarm turpinās prettuberkulozes līdzekļu piegādi PVO

Nodaļas analītiskā laboratorija saņēmusi VU "Harkovas reģionālais standartizācijas, metroloģijas un sertifikācijas zinātniski pētnieciskais centrs", kā arī Ukrainas Valsts farmaceitisko līdzekļu dienesta atestātus pr tiesībām veikt pētījumus atbilstoši atestācijas jomai.

Noslēgumā atliek piebilst, ka farmaceitiskās kompānijas "Zdorovje" pārstāvji sarunā ar avīzi "Sedogņa" pauda cerību par Latvijas varasiestāžu konstruktīvu pieeju jautājumā par savstarpēji izdevīgu ekonomisko sadarbību, kā arī uz to, ka Konkurences padome un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pievērsīs uzmanību stāvoklim investīciju jomā Latvijas veselības aprūpes nozarē.

Ziņu lente
0