Politika

Tiesiskā nihilisma prakse ir jāaptur: Saeima atkal pieķerta likumu neievērošanā

CC BY-SA 2.0 / Saeima / 5.februāra Saeimas sēdeЗаседание 12-го Сейма, 2015 год
Заседание 12-го Сейма, 2015 год - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Opozīcija saskatījusi vēl vienu piemēru tam, kā Saeima nav ievērojusi pašas pieņemtos likumus – tagad nāksies atbildēt Satversmes tiesā.

RĪGA, 1. novembris — Sputnik. Saeimas opozīcija vērsusies Satversmes tiesā sakarā ar vairāku budžeta programmu neatbilstību valsts pamatlikumam.

Iesniegumu parakstījis 31 deputāts no frakcijām "Saskaņa" un ZZS, kā arī neatkarīgie deputāti, vēsta Tvnet.lv.

Tas ir nepieņemami

Runa ir par programmām "Augstākā izglītība", "Augstākā medicīnas izglītība", "Kultūrizglītība" un apakšprogrammu "Augstākā izglītība". Augstskolu likums paredz, ka studiju finansējumam valsts dibinātās augstskolās bija jāpieaug vismaz par 0,25% no iekšzemes kopprodukta, taču minētās programmas to neparedz.

Pieteikumā norādīts, ka pārsūdzētās normas neatbilst tiesiskuma normām, kas izriet no Satversmes 1.panta, kā arī ilgtermiņa stabilitātes principam, kas izriet no Satversmes 66.panta.

Даугавпилсская региональная больница - Sputnik Latvija
Latviju gaida "Diena bez ārsta": kam atņemt naudu – deputātiem vai kadetiem

Saeimas deputāte, bijusī Izglītības un zinātnes ministrijas ierēdne Evija Papule ("Saskaņa") uzskata, ka no 2014.gada budžeta likuma pieņemšanas brīža, kad likumdevējam bija jāsāk ievērot Augstskolu likuma normas, redzams, ka parlaments konsekventi ignorējis paša pieņemto normu: studiju finansējums valsts augstskolās faktiski nav pieaudzis - pēdējo gadu laikā tā apmērs gandrīz nemainīgi saglabājas 0,4% līmenī no iekšzemes kopprodukta.

"Tā ir absolūti nepieņemama situācija, un šāda tiesiskā nihilisma prakse ir jāaptur. Tas arī ir galvenais šī pieteikuma iesniegšanas mērķis.

Nedrīkst būt tā, ka koalīcijas partiju pārstāvji gan valdībā, gan Saeimā neievēro likumos noteikto," apliecināja Papule.

Viņa atgādināja, ka tamlīdzīga rīcība neatbilst Saeimas deputātu svinīgajā solījumā paustajam nodomam ievērot Satversmi un likumus.

Tā jau ir sistēma

Budžets 2020.gadam, ko patlaban izskata Saeima, arī spilgti demonstrē likumu neievērošanu.

Премьер Кришьянис Кариньш на акции протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки - Sputnik Latvija
Politika
"Arī politiķi ir cilvēki": piemaksai deputātiem nauda ir atrasta, bet pedagogiem – ne

Veselības aprūpes finansēšanas likums paredz atvēlēt 120 miljonus eiro atalgojuma palielināšanai mediķiem nākamgad. Tā vietā mediķiem apsolīti tikai 42 miljoni. Šī iemesla dēļ 7.novembrī ārsti un medicīnas māsas organizēs protesta akciju pie Saeimas ēkas.

Izglītības likums paredz atalgojuma palielināšanu pedagogiem par 40 eiro no nākamā gada septembra, taču budžetā šim mērķim nav atvēlēts ne centa. Pedagodu arodbiedrība lēmusi atlikt protestus līdzx pavasarim cerībā, ka nauda tomēr tiks atrasta. Pagaidām organizācija vērsusies Eiropas Komisijā un Eiropas Parlamentā ar sūdzību par to, ka Ministru kabineta izstrādātais budžets neņem vērā EK rekomendācijas izglītības un zinātnes finansējuma palielināšanas aspektā.

Ziņu lente
0