No nākamā gada samazināsies bezdarbnieku pabalsti

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasБиржа труда
Биржа труда - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 2020.gada bezdarba pabalsts tiks izmaksāts astoņus mēnešus: pirmos divus mēnešus – 100% apmērā no aprēķinātā, nākamos divus – 75% apmērā, vēl divus – 50% apmērā, bet pēdējos divus mēnešus – 45% apmērā.

RĪGA, 1. novembris — Sputnik. No 1.janvāra par vienu mēnesi tiks samazināts bezdarbnieku pabalsta izmaksas periods – no deviņiem līdz astoņiem mēnešiem. To paredz 30.oktobrī konceptuāli atbalstītie likuma "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" grozījumi, kas ietverti nākamā gada valsts budžeta likumprojektu paketē, vēsta reitingi.lv.

Patlaban bezdarba pabalsts tiek aprēķināts proporcionāli darba stāžam un sociālā nodokļa iemaksu apjomam. Jo lielāka oficiālā alga, jo lielāks būs pabalsts.

Работа за компьютером - Sputnik Latvija
Ekonomists: Latvijai ir vajadzīgi gudri cilvēki, tad valsts kļūs bagātāka

Visiem bezdarbniekiem, neatkarīgi no stāža, pabalsts tagad tiek izmaksāts deviņus mēnešus: pirmos trijus mēnešus — 100% apmērā, nākamos trijus — 75% apmērā, pēdējos – 50% apmērā no aprēķinātās summas.

No 2020.gada Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrētie bezdarbnieki saņems pabalstu tikai astoņus mēnešus. Pirmos divus mēnešus pabalsts tiks izmaksāts pilnā apmērā, nākamos divus – 75% apmērā, nākamos – 50% apmērā, bet pēdējos divus mēnešus – 45% apmērā no piešķirtā pabalsta.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras dati liecina, ka vidējais bezdarba pabalsta saņemšanas periods sastāda 4,4 mēnešus, tas ir, pārsvarā bezdarbnieki sameklē darbu pirms pabalsta izmaksu perioda beigām.

Древесная щепа - Sputnik Latvija
Latvijā ir 52 tūkstoši bezdarbnieku ikvienai gaumei: bizness nesagaidīs viesstrādniekus

Labklājības ministrija, grozījumu iniciators, atzīmēja, ka izmaiņas ierosinātas, lai motivētu iedzīvotājus ātrāk un efektīvāk atgriezties darba tirgū un iekļauties pilnvērtīgas sociālās apdrošināšanas sistēmā. Tādējādi mazināsies darba spēka trūkums, kā arī valsts budžeta izdevumi sociālajai apdrošināšanai.

Jauno kārtību plānots piemērot personām, kas saņems bezdarbnieka statusu no 2020.gada 1.janvāra.

Otrajā lasījumā Saeima izskatīs piedāvājumu 1.novembrī, galīgais, trešais lasījums paredzēts 13.novembrī.

Ziņu lente
0