Latvijā varētu pieaugt NĪN: politiķi grūž iedzīvotājus parādu bedrē

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasКрыши старого города в Риге в Латвии
Крыши старого города в Риге в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mājokļa nodokļu jautājums katru Latvijas iedzīvotāju skar ļoti asi. Cik tagad nāksies maksāt un kas tiks ņemts vērā kadastra vērtības aprēķinā?

RĪGA, 31. oktobris — Sputnik. Nesen Saeima pieņēma grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, kas atliek jaunās vērtības ieviešanu līdz 2022.gadam. Toties NĪN vienīgajam mājoklim deputāti neatcēla, raksta avīze "Segodņa".

Cik maksāsim?

24.oktobrī Saeima apsprieda kadastru (projekta nosaukums - "Grozījumi Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā"), kā arī nodokļus par mājokli.

Дом в Латвии - Sputnik Latvija
Deputāts: kāpēc latviešiem jāmaksā lielāks nodoklis, nekā krieviem

Kur slēpjas problēma? Paredzēts kadastra vērtības aprēķinā ņemt vērā zonu, ēkas tipu, vecumu un dažādus apgrūtinājumus, taču vidēji mājokļa kadastra vērtība sastādīs aptuveni 85% no tirgus vērtības. Tātad salīdzinājumā ar tagadējo tā pieaugs divas un vairāk reizes.

Pats par sevi saprotams, rezultātā pieaugs nekustamā īpašuma nodokļi, kas tiek aprēķināti atbilstoši kadastrālajai vērtībai. Ja NĪN arī pieaugs proporcionāli – divas un vairāk reizes, sekas būs neprognozējamas.

Politiķu strīdi par to, kā ieviest jaunu kadastrālo vērtību un neiegrūst parādu bedrē lielāko daļu iedzīvotāju, vēl turpinās.

Jau likumprojekta pirmajā lasījumā kritiski noskaņoti deputāti atgādināja, ka valdība ignorē ES ekspertu ieteikumus par nabadzības un sociālās nevienlīdzības samazināšanu Latvijā. Eiropas Komisija jau sen ieteica pārlikt nodokļu slogu kapitāla un nekustamo īpašumu plecos, it īpaši uz nekustamajiem īpašumiem – objektu, ko nav iespējams noslēpt un kura vērtība ir aprēķināma. Un tomēr bagātie par saviem dārgajiem īpašumiem maksā mazāk nekā maznodrošinātie.

Strīdi par "primāro mājokli"

Debatēs par kadastra likumu tika apspriests arī ierosinājums noteikt NĪN neapliekamo minimumu. Tika nosaukts cipars 100 tūkstošu eiro apmērā, vai variants pielietot neapliekamo platību katram dzīvoklī vai mājā deklarētajam iedzīvotājam.

Входная дверь в квартире многоэтажного жилого дома - Sputnik Latvija
Tieslietu ministrija vēlas atcelt nodokli vienīgajam mājoklim

Armands Krauze paskaidroja, ka miljonāri Jūrmalā nekādā gadījumā nesaņems nodokļu atlaidi pilnā apjomā, taču Satversme paredz, ka visiem piešķirama vienlīdz liela atlaide. Politiķis norādīja, ka, piešķirot atlaidi īpašumam, kura vērtība nepārsniedz 100 tūkstošus, lielākā daļa cilvēku, kuri dzīvo lauku mājās un 50.-70.gados celtos dzīvokļos, NĪN nemaksās, toties maksās miljonāri Jūrmalā.

Noskaidrojās: daži deputāti uzskata, ka no nodokļiem jāatbrīvo "primārais mājoklis". No vienas puses šķiet, ka jēdzieni "vienīgais mājoklis" un "primārais mājoklis" neatšķiras, taču Krišjānis Feldmanis no Jaunās partijas uzskata, ka starpība ir milzīga. Savu domu viņš paskaidroja krievvalodīgajiem rīdziniekiem ļoti aizvainojošā formā.

Deputāti balsoja arī par ierosinājumu ar nekustamā īpašuma nodokļa likuma grozījumu palīdzību atbrīvot iedzīvotājus no NĪN vienīgajam mājoklim, tomēr ierosinājums tika noraidīts. Likums pagaidām nemainīsies.

Fakts, ka 52 tūkstoši cilvēku jau pauduši atbalstu šai iecerei, izrādījies maznozīmīgs.

Kāds ir rezultāts

Jaunā kadastra stāšanās spēkā atlikta līdz 2022.gada 1.janvārim, taču līdz tam ritēs sagatavošanās darbs.

Jau no 2021.gada 1.februāra Valsts zemes dienesta pienākums ir publicēt informāciju par turpmākajām kadastra cenām, lai tās nepārsteigtu iedzīvotājus. Līdz 2020.gada 1.novembrim Ministru kabineta pienākums ir pieņemt normatīvos aktus, kas ļaus to īstenot, apkopot informāciju utt.

Pie tam Saeimas Tautsaimniecības, vides un reģionālās attīstības komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs apsolīja: komisija sekos, lai nodokļu slogs iedzīvotājiem nepieaugtu.

Par dažādas kategorijas namiem

Nekustamā īpašuma kadastra vērtības aprēķinam Tieslietu ministrija iesaka izmantot sešas kategorijas atbilstoši ēkas celtniecības gadam.

TM izstrādātā jaunā kadastrālās vērtības sistēma paredz arī īpašu kadastrālo vērtību un tās aprēķina principus, kas tiks pielietoti indivduālās apbūves zemei nodokļa aprēķina mērķiem. Speciāla vērtējuma princips paredz zemesgabala sadali trīs daļās: zeme zem mājas, normatīvos paredzētā platība un pārējā platība. Katrai daļai paredzēts pielietot atšķirīgu kadastrālo vērtību.

Savukārt daudzdzīvokļu apbūves zemes gabaliem paredzēts noteikt "standarta platību", kas būs atkarīga no apbūves intensitātes un ēkas stāvu skaita. Platība, kas pārsniedz standartu, tiks novērtēta kā "zaļā zona". Plānots, ka jaunie noteikumi ļaus uzlabot vērtējumu situācijās, kad pie dzīvojamās ēkas ir lielākas platības zemesgabali nekā vajadzīgs un tos izmanto citu ēku iedzīvotāji.

Ипотечное кредитование - Sputnik Latvija
Gaidāms mājokļa kadastrālās vērtības pieaugums: vērtējuma metodika un nodokļu izmaiņas

Patiešām, patlaban gadās, ka uz māju attiecinats bērnu rotaļlaukums vai skvērs, un iedzīvotāji spiesti maksāt nodokli vai nomu par  šo infrastruktūru, bet patiesībā to izmanto viss rajons. Iespējams, tāda otršķirīga zemes gabala kadastrālajai vērtībai tiks pielietots samazināts koeficients.

Kadastrālās vērtības aprēķinā tiks ņemts vērā arī ēkas uzbūves gads. Aprēķinot vērtību, tiks izmantoti korekcijas koeficineti atbilstoši celtniecības periodiem un nolietojuma grupām. Saskaņā ar ēkas uzbūves gadu plānots veidot sešas grupas: pirms 1914.gada, no 1915. līdz 1945.gadam, no 1946. līdz 1990.gadam, no 1991. līdz 2000.gadam, no 2001. līdz 2014.gadam un ēkas, kas uzbūvētas no 2015.gada.

Ziņu lente
0