Atņem pēdējo: pareizticīgo baznīca Ukrainā jau sašķelta, pienākusi Latvijas kārta

© Sputnik / Sergey MelkonovМитрополит Рижский и всея Латвии Александр совершил Крестный ход, Светлую Пасхальную Заутреню и Божественную литургию в кафедральном соборе Рождества Христова города Риги
Митрополит Рижский и всея Латвии Александр совершил Крестный ход, Светлую Пасхальную Заутреню и Божественную литургию в кафедральном соборе Рождества Христова города Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Tieslietu ministrija piereģistējusi Latvijas pareizticīgo autonomo baznīcu Maskavas patriarhāta jurisdikcijā; ko vēlas šķeltnieki un kad spers nākamo soli.

RĪGA, 30. oktobris — Sputnik. Latvijas Tieslietu ministrija 24.oktobrī reģistrējusi juridisku personu "Latvijas Pareizticīgā Autonomā Baznīca, Konstantinopoles Patriarhāta jurisdikcijā", vēsta Lursoft datu bāze.

Organizācias juridiskā adrese - Rīga, Bruņinieku iela 47 - 4.

Met aci uz LPB īpašumu

Latvijas Pareizticīgā Autonomā Baznīca (LPAB) pastāv kopš 1994.gada un pretendē uz pirmskara Latvijas mitropolijas vienīgās likumīgās tiesību mantinieces statusu. Lieta tāda, ka 1936.gadā LPB pārgāja Konstantinopoles patriarhāta pakļautībā un saņēma tomosu, kas formāli nav atsaukts: 1940.gadā mitropolija pārgāja Maskavas patriarhātā, un lēmumi par pāreju Konstantinopoles patriarhāta pakļautībā tika anulēti. Tagad LPAB vēlas ne tikai saņemt pilnvērtīgas pareizticīgās baznīcas statusu, bet arī īpašumu, kas tagad pieder Maskavas patriarhāta Latvijas pareizticīgajai baznīcai.

Митрополит Рижский и всея Латвии Александр совершил Крестный ход, Светлую Пасхальную Заутреню и Божественную литургию в кафедральном соборе Рождества Христова города Риги - Sputnik Latvija
Kā PSRS laikos: Krievu pareizticīgā baznīca sašutusi par nodzīvojuma cenzu LPB hierarhiem

Par to, ka LPAB atrodas reģistrācijas stadijā, 20.septembrī informēja arhimandrits Filarets (Romanovs) Facebook un uzvēra, ka jaunajai struktūrai būšot ar LPB līdzvērtīgas tiesības.

Vēlāk Filarets publikāciju dzēsa. Tās vietā parādījās Nacionālās apvienības deputāta Aleksandra Kiršteina runas fragments, kurā viņš LPB nodēvēja par Staļina uzspiestu baznīcu un aicināja reģistrēt citas pareizticīgās organizācijas, kas svinēs Ziemassvētkus pēc Gregora kalendāra, tātad jautājums par svētku dienu 7.janvārī pats no sevis izkritīšot no dienas kārtības.

90.gados LPAB parādīšanās ļāva Latvijas valdībai vērsties pret LPB: nelojalitātes gadījumā ierēdņi varēja piedraudēt ar LPAB reģistrāciju. Tad LPB piekrita kompromisam, un Tieslietu ministrija 1996.gadā paredzēja normu, saskaņā ar kuru Latvijā bija iespējams reģistrēt tikai vienu organizāciju katrai kristīgajai konfesijai. 2017.gadā Satversmes tiesa atzina, ka tā neatbilst Satversmei, un pavēra ceļu LPAB.

Tagad LPAB ir oficiāli reģistrēta, tātad LPB un Konstantinopoles patriarhāta konflikts var saasināties.

"Viss, tās ir beigas un šausmas. Atņēmuši pēdējo, svētāko un nesatricināmāko" tā par ziņu atsaucās Eiropas Parlamenta bijušais deputāts Andrejs Mamikins Facebook.

Nākamais solis – 18.novembris

Saskaņā ar Telegram kanāla "Reļigija segodņa" ziņu, autonomās pareizticīgās baznīcas reģistrācija tiks oficiāli svinēta 18.novembrī – Neatkarības dienā.

Kanāls vērtēja, ka diena iezīmēs jaunas frontes pavēršanos baznīcu cīņā, turklāt LPB nav spēku, kas parstāvētu Maskavas patriarhāta intereses - ja valdībai ienāks prātā sākt Ukrainas scenāriju, pretspars no LPB puses nebūs liels.

Pie tam kanāla autori ir pārliecināti, ka Konstantinopoles patriarhāts ir informēts par notiekošo. Jāpiebilst, ka tas sāka interesēties par LPAB jau 2011.gadā, kad draudzes saņēma tiesības pieminēt patriarhu Bartolomeju dievkalpojumos. Taču Konstantinopole klusē, it kā nekas nebūtu noticis.

Ziņu lente
0