Samazinātas valsts valodas zināšanu prasības vilcienu konduktoriem

© Sputnik / Sergey MelkonovДизельный поезд АО "Pasažieru vilciens" на Рижском железнодорожном вокзале
Дизельный поезд АО Pasažieru vilciens  на Рижском железнодорожном вокзале - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasažieru vilcienu konduktoriem samazinātas valsts valodas prasmes līmeņa prasības līdz B kategorijai no agrākās C, kas nepieciešama vadītājiem un kvalificētiem speciālistiem.

RĪGA, 30. oktobris — Sputnik. Valdība apstiprinājusi valsts valodas prasmes līmeņa prasības pasažieru vilcienu konduktoriem, vēsta Mixnews.lv. Sēde šajā jautājumā notika otrdien, 29.oktobrī.

Patlaban spēkā esošie noteikumi pieprasa C1 kategorijas latviešu valodas zināšanas konduktoriem – tāpat kā uzņēmumu un struktūrvienību vadītājiem, kvalificētiem speciālistiem un pedagogiem.

​Satiksmes ministrija atzīmēja, ka darba pienākumu izpildes ietvaros konduktori iesaistās īsās sarunās un īsi formulē savus lūgumus, viņiem ir darīšana ar vienveidīgiem tekstiem, viņi gatavo tipveida dokumentus, tāpēc darbam viņiem pietiek ar valodas zināšanām atbilstoši B kategorijai.

Resors atgādināja, ka vilcienu pavadoņiem un kontrolieriem jau ir spēkā valsts valodas zināšanu prasības atbilstoši B kategorijai.

Командир воздушного судна в кабине пилотов - Sputnik Latvija
"Gaisa trauksme": latviešu valoda apdraud aviācijas pārvadājumu drošību

Iepriekš vēstīts,ka atbilstošie grozījumi izstrādāti pēc Satiksmes ministrijas un AS "Pasažieru vilciens" iniciatības un iesniegti valsts sekretāru sapulcē. SM atzīmēja, ka, novērtējot pasažieru vilcienu konduktoru pienākumus, kontstatēts, ka to izpildei nav nepieciešamas valodas zināšanas tik augstā līmenī.

Latvijā ir viena valsts valoda – latviešu. Krievu valodai ir svešvalodas statuss, neskatoties uz to, ka tā ir dzimtā valoda gandrīz 40% valsts iedzīvotāju.

Valodas likuma ievērošanu Latvijā uzrauga Valsts valodas centrs (VVC). VVC redzeslokā ir politiķi, kuri pārāk bieži lieto krievu valodu vai slikti prot latviešu, biznesmeņi, kuri izvieto nelatviskus uzrakstus, uzņēmumi un organizācijas, kuras izsūta bukletus svešvalodās un kuru darbinieki sarunājas ar klientiem svešvalodās, vieskoncerti un pat skolu izlaiduma pasākumi.

Ziņu lente
0