Valsts policija ir uzsākusi krimināllietu par pieminekļa Atbrīvotājiem apgānīšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovОбщественник смывает надпись "оккупанты" с памятника Освободителям
Общественник смывает надпись оккупанты с памятника Освободителям - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts policija uzsākusi kriminālprocesu par zaimojoša uzraksta parādīšanos uz pieminekļa Atbrīvotājiem.

RĪGA, 29. oktobris — Sputnik. Latvijas Valsts policija uzsākusi kriminālprocesu par pieminekļa Atbrīvotājiem apgānīšanu, raksta Mixnews, atsaucoties uz  Valsts policijas pārstāvi Gitu Gžibovsku.

"Sakarā ar notikušo uzsākts kriminālprocess un notiek izmeklēšanas darbības," informēja viņa.

Общественники собрались, чтобы смыть надпись оккупанты с памятника Освободителям Риги - Sputnik Latvija
Mitrofanovs: vandāļi pārbauda, vai Latvija ir gatava pieminekļa Atbrīvotājiem nojaukšanai

Sestdien, 26. oktobrī, nezināmie uzrakstīja uz pieminekļa Atbrīvotājiem Rīgā vārdu "okupanti" latviešu valodā. Lietai klāt ķērusies Valsts policija, notiek šī pārkāpuma izmeklēšana. Pēc publikācijas par pieminekļa apzaimošanu Facebook tīklā sabiedriskie aktīvisti operatīvi sapulcējās un notīrīja uzrakstu.

Krievijas vēstniecība Latvijā izvērtēja pieminekļa apzaimošanu Rīgā kā nepieļaujamu un zaimojošu darbību, aicinot Latviju sodīt vainīgos un nodrošināt pieminekļa aizsardzību.

"Šo darbību vērtējam kā nepieļaujami un ārkārtīgi zaimojošu, jo padomju kareivju piemiņa, kuri atdeva dzīvības cīņā ar hitleriešiem, ir svēta.

Šāds vandālisms ir tiešs rezultāts mēģinājumiem pārrakstīt Otrā pasaules kara vēsturi un prezentēt varoņus, kuri izglāba Latviju no fašistu jūga, kā "okupantus". Notikušais tikai un vienīgi apstiprina, ka šāda veida retorika atrod atbalstu tikai to cilvēku vidū, kuri ir gatavi nolaisties līdz tik zemiskai rīcībai.

75 лет освобождения Риги от немецко-фашистских захватчиков - Sputnik Latvija
Rīdzinieki iet pie pieminekļa Atbrīvotājiem: 75 gadi Latvijas atbrīvošanai no nacistiem

Aicinām Latviju īsākajā termiņā atrast un sodīt vainīgos, kā arī nodrošināt adekvātu memoriāla aizsardzību no vandāļiem," teikts diplomātiskās misijas paziņojumā Facebook.

Ik gadus 9. maijā Rīgā pie pieminekļa Atbrīvotājiem nāk desmitiem un pat simtiem tūkstošiem cilvēku. Latviešu nacionālisti daudzus gadus cenšas ierosināt monumenta nojaukšanu. Šā gada jūnijā Saeimas deputātu vairākums atbalstīja portālā Manabalss publicēto petīciju par Rīgas Atbrīvotājiem veltītā pieminekļa uzspridzināšanu/demontāžu.

14. jūnijā Krievijas Ārlietu ministrija savā oficiālajā vietnē publicēja resora Informācijas un preses departamenta direktora vietnieka Artjoma Kožina komentāru. Tajā teikts, ka Krievija ir noraizējusies par Latvijas parlamenta lēmumu izskatīt jautājumu par Rīgas Atbrīvotājiem veltītā pieminekļa demontāžu. Resors atgādināja, ka iniciatīva neatbilst Rīgas saistībām, kas iekļautas KF un Latvijas līgumā no 1994. gada 30. aprīļa par Latvijas teritorijā dzīvojošo KF militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību. Mēs vēršam uzmanību uz to, ka minētā dokumenta 13. pants uzliek Latvijas pusei pienākumu nodrošināt memoriālo būvju uzturēšanu, uzlabošanu un saglabāšanu," teikts komentārā.

Общественник смывает надпись оккупанты с памятника Освободителям - Sputnik Latvija
"Okupanti" latviski: vandāļi apzaimoja pieminekli Rīgas Atbrīvotājiem

No savas puses, Latvijas ĀM uzsvēra, ka nav iespējams demontēt Uzvaras pieminekli bez Krievijas piekrišanas, nepārkāpjot starptautiskās saistības pat gadījuma, ja Saeima pieņems atbilstošo lēmumu.

Situāciju izskaidroja Latvijas ĀM: Uzvaras pieminekli sargā starptautiskais līgums no 1994.gada 13.janvāra par memoriālo celtņu saglabāšanu, apkopšanu un labiekārtošanu. Lai arī Pārdaugavā izvietotais piemineklis dokumentā nav pieminēts atsevišķi, visa agrākā diplomātiskā prakse un sarakste norāda, ka šīs vienošanās subjekts ir tieši Uzvaras piemineklis. Latvijas ĀM pārstāvis Jānis Beķeris uzsvēra, ka resors nekad nav izvērtējis iespēju vienpusēji atkāpties no līgumsaistībām.

Ziņu lente
0