Mitrofanovs: vandāļi pārbauda, vai Latvija ir gatava pieminekļa Atbrīvotājiem nojaukšanai

© Sputnik / Sergey MelkonovОбщественники собрались, чтобы смыть надпись "оккупанты" с памятника Освободителям Риги
Общественники собрались, чтобы смыть надпись оккупанты с памятника Освободителям Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja vandāļus, kuri apzaimoja pieminekli Atbrīvotājiem, atbalstīs nacionālie žurnālisti un nacionālie politiķi, tad sāksies visu "nepareizo" monumentu aprakstīšanas nekārtības, lai sagatavotu pamatu to nojaukšanai, paziņoja Miroslavs Mitrofanovs.

RĪGA, 28. oktobris – Sputnik. Vandāļi, kuri apzaimoja pieminekli Atbrīvotājiem Rīgā, pārbauda sabiedrības reakciju, lai saprastu, cik tālu var aiziet. Ja viņus nenoķers un viņi iegūs atbalstu, sāksies visu "nepareizo" pieminekļu aprakstīšanas nekārtības, paziņoja RIA Novosti bijušais eirodeputāts Miroslavs Mitrofanovs.

Sestdien, 26. oktobrī, nezināmie uzrakstīja uz pieminekļa Atbrīvotājiem Rīgā vārdu "okupanti" latviešu valodā. Lietai klāt ķērusies Valsts policija, notiek šī pārkāpuma izmeklēšana. Policisti vērtē šo vandālisma aktu kā "svešas mantas bojāšanu". Pēc publikācijas par pieminekļa apzaimošanu Facebook tīklā sabiedriskie aktīvisti operatīvi sapulcējās un notīrīja uzrakstu.

Общественник смывает надпись оккупанты с памятника Освободителям - Sputnik Latvija
"Okupanti" latviski: vandāļi apzaimoja pieminekli Rīgas Atbrīvotājiem

"Nacionālhuligāni pēta sabiedrības reakciju, lai saprasti, kas šobrīd kļūst iespējams un atbalstāms pret krieviem vērstās histērijas apstākļos," paziņoja bijušais Eiropas Parlamenta deputāts, Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs, komentējot incidentu.

Pēc viņa sacītā, ja vandāļi netiks noķerti, un ja viņi iegūs morālu atbalstu no nacionālžurnālistiem un nacionālpolitiķiem, tad "sāksies visu "nepareizo" pieminekļu aprakstīšanas nekārtības, lai sagatavotu pamatu to nojaukšanai".

"Dažās vietās Austrumeiropā līdzīgi uzvedās pirms padomju pieminekļu nojaukšanas vai pārvietošanas. Raksturīgs piemērs – nesenais vandālisms pret pieminekli maršalam Koņevam Prāgā," atgādināja Mitrofanovs.

Iepriekš KF vēstniecība Latvijā izvērtēja pieminekļa apzaimošanu Rīgā kā nepieļaujamu un zaimojošu darbību, aicinot Latviju sodīt vainīgos un nodrošināt pieminekļa aizsardzību.

"Šo darbību vērtējam kā nepieļaujami un ārkārtīgi zaimojošu, jo padomju kareivju piemiņa, kuri atdeva dzīvības cīņā ar hitleriešiem, ir svēta.

Šāds vandālisms ir tiešs rezultāts mēģinājumiem pārrakstīt Otrā pasaules kara vēsturi un prezentēt varoņus, kuri izglāba Latviju no fašistu jūga, kā "okupantus". Notikušais tikai un vienīgi apstiprina, ka šāda veida retorika atrod atbalstu tikai to cilvēku vidū, kuri ir gatavi nolaisties līdz tik zemiskai rīcībai.

Aicinām Latviju īsākajā termiņā atrast un sodīt vainīgos, kā arī nodrošināt adekvātu memoriāla aizsardzību no vandāļiem," teikts diplomātiskās misijas paziņojumā Facebook.

Ziņu lente
0