Deputāts: kāpēc latviešiem jāmaksā lielāks nodoklis, nekā krieviem

© Artis PupinsДом в Латвии
Дом в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tie, kas Rīgā dzīvo "latviešu" rajonos, ir spiesti maksāt nodokli par mājokli un par mantojumā saņemtām dzimtas mājām, savukārt "krievu" Ķengaraga iedzīvotāji – tikai par saviem vienīgajiem dzīvokļiem, tas ir netaisnīgi, paziņoja deputāts Krišjānis Feldmans.

RĪGA, 25. oktobris – Sputnik. Latvijas Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus kadastrālās vērtības likumā, kuri līdz 2022. gadam atliek jaunās vērtības aprēķina sistēmas ieviešanu. Šobrīd tiek izskatīts variants sava veida neapliekamajam mājokļa nodokļa minimumam. Likums izraisīja plašas debates, kuras noveda deputātus pie apsūdzībām nacionālā naida kurināšanā, raksta avīze Dienas Bizness.

Latvijas Saeima pieņēma Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma grozījumus. Faktiski tie paredz, ka kadastrālās vērtības aprēķina sistēmas reforma tiek pagarināta uz gadu – to nav paspējuši sagatavot.

Входная дверь в квартире многоэтажного жилого дома - Sputnik Latvija
Tieslietu ministrija vēlas atcelt nodokli vienīgajam mājoklim

Saeimas sēdes debatēs deputāti apsprieda sava veida neapliekamā minimuma ieviešanu mājokļa nodoklim – tiek piedāvāts arī variants atbrīvot no nodokļa noteiktu platību uz katru dzīvoklī vai mājā deklarēto personu, un variantu, kurš būs atkarīgs no mājokļa vērtības, – piemēram, nepiemērot nodokli īpašumiem, kuru vērtība nepārsniedz 100 tūkstošus eiro. Strīdi šajā sakarā noveda pie tā, ka vienam no parlamentāriešiem – Krišjānim Feldmanam no Jaunās konservatīvās partijas – pat draud skaidrošanās Ētikas komisijā.

Konflikts izcēlās, kad tika apspriests likuma formulējums. Deputāts Armands Krauze piedāvāja iekļaut likumā labojumu par to, ka nodokļa atcelšana būtu piemērojama vienīgajam mājoklim. Taču JKP pārstāvji uzskata, ka nodoklis ir jāatceļ "primārajam mājoklim". Krišjānis Feldmans paziņoja, ka atšķirība starp šiem jēdzieniem esot milzīga, un paskaidroja savu viedokli.

"Man pašam ģimenē, ģimenes locekļiem ir viensētas laukos. Viņi dzīvo Rīgā, bet viņiem ir viensēta. (…) Kam pārsvarā ir viens mājoklis, piemēram, ļoti daudz cilvēku dzīvo Ķengaragā. Viņiem tas Ķengaraga dzīvoklis ir vienīgais dzīvoklis. Viņi nekad nav dzīvojuši Latvijas, piemēram, reģionos, un tāpat arī citos rajonos. Un uz šiem iedzīvotājiem fokusējas, piemēram, "Saskaņas" un GKR koalīcija Rīgas domē, visādi mēģinot atbrīvot no nekustamā īpašuma nodokļa, dodot lielas atlaides. (…) Latviešu rajonā, piemēram, Torņakalnā un tamlīdzīgi, tad tur tiek iegriezts nekustamā īpašuma nodoklis pat par pagājušajā gadsimtā celtām mājām, vienģimeņu dzīvojamā māja maksā 1000, 2000 eiro gadā. Tie cilvēki nav bagāti no tā, ka viņiem tās mājas bieži vien ir desmitiem gadu pieder, viņi lielākus ienākumus negūst nekādā veidā, un tāpēc, domājot par šo problēmu, es varu vēl vienreiz vienkārši izskaidrot, ko nozīmē manā prātā "primārais mājoklis". Primārais mājoklis manā izpratnē ir tāda dzīvojamā platība, kura pieder fiziskai personai un kura šajā īpašumā ir deklarējusi savu dzīvesvietu," paskaidroja viņš.

Митинг Фронта народной власти у здания Министерства финансов за отмену налога на недвижимость на единственную собственность - Sputnik Latvija
Rokas nost no manām mājām! Latvijas iedzīvotāji pieprasa atcelt NĪN vienīgajam mājoklim

Atbildes kārtā neatkarīgais deputāts Aldis Gobzems apsūdzēja Feldmanu nacionālā naida kurināšanā.

Deputāts Didzis Šmits norādīja, ka Feldmanis, izskatot šo likumprojektu, iedalīja vēlētājus pēc piederības konkrētām partijām.

"Es skaidri sadzirdēju no komisijas vadītāja, bet laikam tajā sadaļā, kur viņš runāja kā individuāls deputāts, ka skatījums uz šo jautājumu globāli ir... reizē tiek mēģināts dalīt pēc vēlētāju partiju elektorātiem. Un analizēt, teiksim, kādi būs labumi vai sliktumi no tā, kurš par kuru ir balsojis teorētiski, un kur kurš dzīvo, manuprāt, šis ir tāds mudinājums, viegli izsakoties, rīkoties pretēji Satversmes pamatprincipiem. Un, manuprāt... Manuprāt, ja es pareizi saprotu, tā būtu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija vai kāda cita komisija, kur šis jautājums būtu jāizskata. Jo ja... Ja ir skubinājums dalīt cilvēkus šādā likuma grozījumā, atbilstoši viņa politiskajiem uzskatiem, un vēl pieliekot klāt dzīvesvietu, manuprāt, tas ir ļoti skaidrs mudinājums – pārkāpt Latvijas Republikas Satversmi, tās būtībā," nobeigumā sacīja Šmits.

Ziņu lente
0