Puse ar latviešu uzvārdiem: kas piesakās krievu valodas tiešsaistes kursos

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasУченики в классе. Иллюстративное фото.
Ученики в классе. Иллюстративное фото. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skolēniem Latvijā ir radusies iespēja bez maksas apgūt krievu valodu, literatūru un Krievijas vēsturi. Kas piesakās Sanktpēterburgas valsts universitātes kursos un kādas priekšrocības saņem.

RĪGA, 24. oktobris — Sputnik, Marija Naumenko. Rīgā, Rēzeknē un Daugavpilī darbu sāk Sanktpēterburgas valsts universitātes bezmaksas kursos.

14-17 gadus veciem skolēniem tiks organizēti virtuālie krievu valodas kursi, literatūras un Krievijas vēstures lekcijas. Nodarbības būs interaktīvas: pusaudžiem tiks dota iespēja sazināties ar pasniedzējiem no Krievijas Federācijas un uzdot jautājumus.

Vietējās varasiestādes atbalsta organizatorus

Nodarbības Rīgā notiks Nataļjas Alijevas Mācību centrā, Rēzeknē – mācību centra Fibra telpās, Daugavpilī – Krievu kopienas telpās.

Тесты по русскому языку - Sputnik Latvija
Vai Latvijā vajadzīga krievu valoda: atbildi sniedza latviešu skolēni

Projekta koordinators Latvijā Vadims Gilis pievēra uzmanību tam, ka vietējās varasiestādes neiebilst pret bērnu skološanos saskaņā ar Krievijas augstskolas programmu.

"Problēmas ar varasiestādēm nav radušās. Rēzeknes pilsētas dome pērn mūs atbalstīja un izīrēja telpas Kultūras pakalpojumu centrā. Šogad mēs vienkārši pārgājām uz telpām ar mazāku īres maksu," uzsvēra izglītības projekta koordinators.

Viņš precizēja, ka pārsvarā kursus apmeklē krievu skolu audzēkņi.

"Taču pērnā gada absolventu sarakstā, piemēram, Rēzeknē redzams, ka vismaz 50% ir latviski uzvārdi, tātad tie ir bērni no jauktajām ģimenēm, kuri mācās krievu skolās," paskaidroja Vadims Gilis.

Vecāki un skolēni cenšas saglabāt saikni ar Krieviju

Astoņus mēnešus pa sestdienām skolēni mācīsies speciāli iekārtotās klasēs. Nodarbība ilgst trīs stundas.

Улица Калкю в Старой Риге - Sputnik Latvija
Lingvists: latvieši un krievi "vienojušies", ka krievu valoda ir prestižāka

"Maijā skolēni saņems sertifikātu par kursa noklausīšanos. Taču vispirms mēs sniedzam zināšanas, ko līdzīgā apjomā un veidā nav iespējams saņemt bērnu mītnes valstīs. Turklāt, apmeklējot tiešsaistes skolu, iespējams piedalīties arī citos SVU projektos, piemēram, krievu valodas kā svešvalodas olimpiādē. Uzvara tajā dod papildu punktus, iestājoties universitātē," precizēja projekta "SVU tiešsaises skola" koordinators Dmitrijs Ptjuškins.

Pērn programmu apguva aptuveni 70 cilvēki. Viņu vidū bija divi 12.klases audzēkņi no Rēzeknes, kuri pēc kursiem iestājās SVU. Evelīna Pavre studē Lingvistikas fakultātē, bet Sergejs Grevcevs – Valsts un municipālās pārvaldes fakultātē. Abi jaunieši iestājās budžeta vietās.

"Latvijā būtiski sarukušas mācības krievu valodā, turklāt Krievijas vēsture šajā valstī vispār netiek pasniegta.

Vienklaikus vecāki un skolēni gribēja saglabāt saikni ar vēsturisko dzimteni. Tāpat daudzi jaunieši plāno nākotnē studēt Krievijas Federācijā," teica Dmitrijs Ptjuškins.

Līdzīgi kursi sākuši darbu Kazahstānā, Igaunijā un Spānijā. Projekta organizatori plāno veidot līdzīgas mācības Tadžikistānā, Uzbekistānā, Vācijā, Itālijā un Sīrijā. Ptjuškins atklāja, ka patlaban rit aktīvas pārrunas ar šīm valstīm un, iespējams, jau ziemā sāksies nodarbības.

Ziņu lente
0