Nav naudas? Konfiskācija palīdzēs: deputāti interesējas par jauno ienākumu posteni

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāti apjautājušies Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, kādus ienākumus budžetā, pēc viņa domām, varētu nest nelikumīgi iegūtu līdzekļu konfiskācija.

RĪGA, 24. oktobris — Sputnik. Latvija nevar rēķināties ar konfiscētu līdzekļu ieplūšanu budžetā, ar ko pildīt prioritāro pasākumu finansēšanas saistības, paziņoja Krišjānis Kariņš Saeimas Budžeta un finanšu komisijā, vēsta Baltic Course.

Ņemot vērā izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas izteikumus par to, ka pedagogu atalgojuma pieaugums saskaņā ar likumu būtu iespējams, ja budžets saņemtu papildu līdzekļus, konfiscējot noziedzīgā ceļā iegūtu naudu, daži komisijas deputāti painteresējās, kādus ienākumus šajā "postenī" Kariņš prognozē nākamgad.

Банкноты номиналом 5 и 10 евро. - Sputnik Latvija
Kariņš pastāstījis, kam Latvija varētu iztērēt konfiscētos 29 miljonus

Premjerministrs atbildēja, ka neprognozē noziedzīgi iegūtu līdzekļu konfiskācijas ceļā nestus ienākumus, jo ar tiem nav iespējams rēķināties.

Viņš uzsvēra ka būtu iespējams lemt, kam iztērēt līdzekļus, ja tie parādītos valsts budžetā, taču tas būtu neprognozējams vienreizējs notikums.

Politiķis akcentēja, ka, turpinoties izglītības reformai un skolu tīkla optimizācijai, valdība iespēju robežās turpinās celt algu pedagogiem.

Iepriekš vēstīts, ka Rīgas apgabala tiesas Krimināllietu tiesu kolēģija atcēlusi Rīgas Vidzemes priekšpilsētas lēmumu un atzinusi par nelikumīgi iegūtiem nerezidenta kontā esošus naudas līdzekļus 29 miljonu eiro apmērā, kas bija arestēti "Reģionālajā investīciju bankā".  Tiesas lēmums nav pārsūdzams.

Kariņš atzina, ka par naudas iespējamu izlietošanu vēl tikai tiks lemts.

Евро - Sputnik Latvija
Latvija konfiscējusi 29 miljonus eiro no nerezidenta konta vietējā bankā

"Paļaušos uz Finanšu ministrijas ieteikumu un kopīgo politisko diskusiju," sacīja premjers un piebilda, ka nauda esot jāizlieto 2019.gadā.

Iepriekš Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) jau nosūtījusi vēstuli valsts amatpersonām, aicinot daļu no minētajiem līdzekļiem novirzīt pedagogu algu paaugstināšanai.

Laikā, kad Latvijā mēģina dalīt konfiscētos miljonus, savas pretenzijas uz tiem paudusi arī Ukraina. Valsts Ģenerālprokuratūra atklāja, ka šī nauda tiekot saistīta ar bijušiem Ukrainas ierēdņiem, tā arestēta jau 2015.gadā pēc Kijevas pieprasījuma. Jautājums par noziedzīgo aktīvu atgriešanos Ukrainā tiks lemts starpvaldību līmenī, piebilda prokuratūra. Šo jautājumu ierosināja arī Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis savas vizītes laikā Rīgā.

Ziņu lente
0