Latvijai draud 48 miljonu eiro sods par CO2 izmešiem: maksāt liks autoīpašniekiem

© Sputnik / Руслан КривобокАвтомобили, архивное фото
Автомобили, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sākot no 2021. gada, Latvijai draud sods par pārāk augstu CO2 izmešu līmeni – līdz 48 miljoniem eiro gadā; daļu piesārņojumu rada novecojušais autoparks.

RĪGA, 21. oktobris – Sputnik. Latvijā ir novecojis automobiļu parks, kas neļauj samazināt CO2 izmešu skaitu atmosfērā. Sākot no 2021. gada, valstij draud 48 miljonus eiro sods gadā par pārāk lielu piesārņojuma līmeni, vēsta Latvijas Radio ar atsauci uz Automobiļu asociācijas prezidentu Andri Kulbergu.

Latvijā veco automobiļu parku apkaro ar augsta ekspluatācijas nodokļa palīdzību, šogad tas pieaudzis līdz 1056 eiro. Taču šī pasākuma efektivitāte ir šaubīga – vidējais mašīnas vecums valstī ir 15 gadi, un Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk pērk lietotus automobiļus, paziņoja Andris Kulbergs.

Автомобильная пробка на дороге - Sputnik Latvija
Silenieks vēlas izdzīt visus automobilistus no Rīgas centra

"No visām mašīnām, ko mēs tagad importējam, lietotajām – vairāk nekā 60% bija vecākas par desmit gadiem. Un šī tendence brutāli pieaug. 2013. gadā bija 37% un šobrīd ir 61%," pastāstīja Kulbergs.

Viņš norādīja, ka tas izskatās neloģiski: jo Latvijas ekonomika aug, palielinās gan IKP, gan algas. Visi skaitļi norāda, ka Latvijas iedzīvotāji var atļauties jaunus automobiļus.

Pēc Kulberga domām, Latvijas vecā autoparka iemesls slēpjas ēnu ekonomikā un banku darbā. Daudzi latvieši joprojām saņem "aplokšņu algas", viņu oficiālais ienākums ir krietni zemāks par reālo, savukārt bankas atbalsta kredītus, balstoties vienīgi uz "baltās" algas apmēru. Tādēļ daudzi nolemj ņemt līzingu nebanku finanšu kompānijā, kur var saņemt kredītu 6-10 tūkstošu eiro apmērā, un ar šo naudu, parasti, pietiek tikai vecām mašīnām.

Vecais autoparks rada Latvijai kā ES dalībvalstij soda piemērošanas risku par augstu CO2 izmešu līmeni, norādīja Kulbergs.

"Mēs esam kā Eiropas Savienības dalībvalsts parakstījuši protokolu par gaisa piesārņojumu. Šobrīd mēs redzam - desmit gados palielinām par 10 procentiem CO2 apjomu. Pēc šodienas datiem, 2030. gadā mums būs par 2 miljoniem tonnu CO2 vairāk nekā atļauj mūsu apņemšanās. Tātad 2021. gadā mēs jau sāksim maksāt soda naudas par laicīgu neizpildi. Šīs soda naudas apmērs varētu sasniegt 48 miljonus eiro gadā, un tas būtu jāmaksā pašiem autovadītājiem," paziņoja Kulbergs.

Советник по культуре Кейлаской мэрии Яанус Вяльямяэ - Sputnik Latvija
Igaunijas pilsētā ierēdņus pārsēdināja no automobiļiem uz skrejriteņiem

Lai samazinātu CO2 apjomu, jau šodien ir jāpārstāj izmantot divas trešdaļas Latvijas automobiļu, paziņoja Automobiļu asociācijas vadītājs. Jautājums par to, kā atrisināt situāciju ar veco autoparku, ir aktuāls kā nekad, uzskata Kulbergs.

Latvijas kaimiņi – lietuvieši – gājuši savu ceļu, tur atļāva piemaksāt tūkstoti eiro par mūsdienu automobiļa iegādi. Jaunā programma sāks darboties novembrī. Lai potenciālais īpašnieks saņemtu subsīdiju, iegādātajai mašīnai jābūt reģistrētai ES ne agrāk, kā 2013. gada 1. janvārī. Šīm kompensācijām Lietuva līdz 2021. gadam piešķirs 30 miljonus eiro. Neskaitot pārējo, arī lietuvieši ieviesa nodokli par ogļskābās gāzes izmešiem.

Pēc autožurnālista Normunda Avotiņa domām, Latvijai derētu kādu laiku nogaidīt un paskatīties, kādus rezultātus uzrādīs Lietuvas programma.

"Latvijai arī nāksies kaut kā tamlīdzīgi rīkoties. Lietuvieši mēģina apsteigt notikumus un daļu naudas, kuru varbūt tāpat nāktos samaksāt sodos, tad novirza šādam projektam. Vai no tā būs efekts, redzēsim tikai ar laiku. Tā ka nekā unikāla tur nav. Es domāju, mēs drīzāk varētu vērot lietuviešu pieredzi un skatīties, vai tas tiešām darbojas," nobeigumā sacīja Avotiņš.

Ziņu lente
0