VID atklāja vietas, kur jāiepērkas, lai noteikti laimētu čeku loterijā

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasТерминал для безналичной оплаты
Терминал для безналичной оплаты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts ieņēmumu dienests apkopoja starprezultātus: izanalizēja laimējušo čeku pirkuma vietas, kā arī pārbaudīja iestādes, kurās notikuši pārkāpumi.

RĪGA, 21. oktobris – Sputnik. Trīs mēnešu laikā čeku loterijā laimējuši vairāk nekā 200 čeku, taču pēc daudziem laimestiem cilvēki tā arī neieradās, savukārt četri laimesti 100 eiro vērtībā katrs paliks valsts budžetā, vēsta jauns.lv. Valsts ieņēmumu dienests (VID) pastāstīja, no kādām vietām čeki biežāk bijuši laimējušo vidū.

Saskaņā ar VID informāciju, pirmajā čeku izlozē piedalījās vairāk, nekā 100 tūkstošo Latvijas iedzīvotāju, taču katrā nākamajā reizē dalībnieku skaits samazinājās, un tagad tas sastāda ap 23% no iepriekšējā skaita. Kaut gan kopējais čeku skaits joprojām pārsniedz miljonu, tādējādi iznāk, ka vidēji viens cilvēks iesniedz 18 čekus.

Банкнота евро - Sputnik Latvija
Ne visiem čeku loterijas uzvarētājiem izmaksās laimestu

Saskaņā ar VID novērojumiem, jūlijā un augustā visvairāk iesniegto laimējušo čeku bija no Maxima, Rimi, Lido, Latvijas Pasts un McDonald’s. Citi čeki tika iesniegti no pašvaldībām, restorāniem, aptiekām, skaistumkopšanas saloniem, veselības aprūpes iestādēm un tml. Vislielākās izredzes uzvarēt, pēc VID domām, ir pakalpojumu čekiem.

Čeku analīze pagaidām notiek pilotjrežīmā. VID pārstāve Evita Teice-Mamaja norādīja, ka pirmās tematiskās pārbaudes ir devušas savus rezultātus. Tika atklāti kases aparāti, kuri neatbilst tehniskajām prasībām. Ir bijuši arī gadījumi, kad deklarācijās norādītais nesakrita ar pieteikto. Visi šie gadījumi tiek pārbaudīti.

Latvijas Tirdzniecības un ražošanas kamera, kura pati piedāvāja loteriju, ir pārliecināta, ka loterija sākusi mainīt uzņēmēju attieksmi pret biznesu, un viņi kļūst godīgāki.

"Es domāju, ka tas dos rezultātu uz valsts budžeta ieņēmumiem kopumā," uzsvēra iestādes vadītājs Jānis Endziņš.

Neraugoties uz VID un Endziņa pozitīvajām atsauksmēm, mazumtirdzniecības pārstāvji ir pārliecināti, ka čeku loterija nav neko mainījusi nozarē.

Uzticības jautājums

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka vēl pirms loterijas rezultātu paziņošana uzticība VID tika nopietni apdraudēta. Rezultātus iestādes mājaslapā, kuriem bija jāparādās vien 2019. gada 11. augustā, publicēja jau 9. augustā.

Pāris dienas pirms oficiālo rezultātu paziņošanas vietnē cekuloterija.lv tika publicēts čeka numurs, kas laimējis galveno balvu – 10 tūkstošus eiro, kā arī pārējo laimējušo čeku numuri. Drīz vien saraksts izgaisa, taču žurnālisti paspēja uzņemt ekrānuzņēmumus un salīdzināja ar rezultātiem, kas tika publicēti divas dienas vēlāk.

Dati sakrita pilnībā, lai arī VID žurnālistiem pavēstīja, ka piektdien esot publicēti testa rezultāti, kuri vietnē parādījušies tehniskas kļūdas dēļ.

Платежный терминал - Sputnik Latvija
Kļūme sistēmā: VID atklāja informāciju par čekiem "bez nodokļiem"

Jāpiebilst, ka televīzijas pārraidē Superbingo netika demonstrēts pats izlozes process, tikai uzvarētāju tālruņu numuru pēdējie cipari, čeku numuri un datumi. Tātad uzvarētāji bija zināmi jau pirms izlozes, vai arī izloze notikusi agrāk, secināja izdevums. Organizējot izlozi divas dienas iepriekš, likums nav pārkāpts, taču cilvēku uzticība, šķiet, ir nopietni mazinājusies.

Atgādināsim, ka no 1. jūlija līdz 11. augustam Latvijā norisinājās čeku loterija, kuras mērķis ir godīgas konkurences un nodokļu saistību izpildes veicināšana, mudinot pircējus pieprasīt čekus un kvītis par iegādātajām precēm un pakalpojumiem.

Lai piedalītos loterijā, jāpiereģistrē vietnē www.cekuloterija.lv čeks, kvīts vai biļete par kopsummu vismaz 5 eiro apmērā par preci vai pakalpojumu, kas saņemti no Latvijā reģistrēta nodokļu maksātāja.

Pēc reģistrācijas čeks, kvīts vai biļete noteikti jāsaglabā, jo laimesta gadījumā tas jāuzrāda VID personīgi vai jāiesniedz caur EDS.

Ziņu lente
0