ABLV Bank pašlikvidāciju varētu apturēt

© REUTERS/Ints KalninsЗдание банка ABLV
Здание банка ABLV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
FKTK lēmums par ABLV pašlikvidācijas atbalstīšanu, iespējams, tiks pārskatīts – vispirms jāpaskatās, kas to pieņēmis un ar kādiem nosacījumiem, paziņoja Santa Purgaile.

RĪGA, 18. oktobris – Sputnik. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes priekšsēdētāja amatam izvirzītā Santa Purgaile paziņoja, ka lēmums par ABLV bankas pašlikvidācijas atļauju ir jāpārvērtē, vēsta BNN.

"Ir bijuši signāli gan no [Finanšu izlūkošanas dienesta vadītājas Ilzes] Znotiņas, gan [ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla] FinCEN, ka ir vajadzīgs vēlreiz apskatīties, vai tas bija labākais variants. Lai es izdarītu kompetentu spriedumu, ir jāizpēta, kas bija tie cilvēki, kas šo darbu veica un kāds bija viņu kompetences līmenis," pateica Purgaile.

Viņa piebilda, ka spēs spriest par to, kad saņems piekļuvi visiem datiem.

Здание банка ABLV - Sputnik Latvija
Vairāk nekā miljards eiro? Cik "netīrās" naudas bija ABLV

"Ja izrādīsies, ka viss ir izdarīts labi, tad sekosim, lai kontrolētā pašlikvidācija turpinās. Ja dokumentos kaut kas atklāsies, tad arī vērtēsim," pateica Purgaile.

Iepriekš viņa paziņoja, ka, neraugoties uz pieņemtajām izmaiņām finanšu nozares regulēšanā, patlaban "deg" vairāku Moneyval rekomendāciju izpilde.

Sputnik Latvija ziņoja, ka 13. februārī finanšu noziegumu novēršanas tīkls FinCEN, kurš atrodas ASV Finanšu ministrijas pakļautībā,  paziņoja, ka tur aizdomās Latvijas ABLV Bank par naudas atmazgāšanu, un piedāvāja bloķēt tās korespondences kontus dolāros. No FinCEN paziņojuma secināms, tostarp, ka banka bijusi saistīta ar KTDR ieroču programmu. Tāpat FinCEN paziņojumā teikts, ka Latvijas ABLV Bank uzpirka ierēdņus. Bankā apsūdzības nosauca par "nebijušu apmelošanu".

Eiropas Centrālā Banka (ECB) pieņēma lēmumu neglābt banku un uzsākt tās likvidācijas procesu. Taču 2018. gada 12. jūnijā FKTK atļāva ABLV Bank veikt kontrolētu pašlikvidācijas procesu. 2020. gadā banka plāno veikt atlīdzinājumu 95% prasību, līdz 2023. gadam – pabeigt pašlikvidāciju.

Банк ABLV - Sputnik Latvija
Divdesmit piecas valstis meklēs ABLV bankas vainas pierādījumus

Privātpersonu noguldījumi līdz 100 tūkstošiem eiro jau tiek izmaksāti, bet lielāku – un juridisko personu noguldījumiem – tiks veikta pārbaude atbilstoši 6. martā apstiprinātajai metodoloģijai.

Saskaņā ar 2019. gada 30. septembra datiem, ABLV Bank atgriezusi aktīvus par kopējo summu 686 miljonu eiro apmērā, kā rezultātā Latvijas Bankā (tostarp fiduciārajos kontos) glabājas 1,66 miljardi eiro, ar kuriem pietiek, lai segtu aptuveni 81% visu kreditoru prasību.

Saskaņā ar šī gada 30. septembra rādītājiem, bankas aktīvu kopējais apmērs sastādīja 2,3 miljardus eiro, savukārt kreditoru prasību summa bija vienāda ar 2 miljardiem eiro. ABLV Bank 30. septembrī pieejamie līdzekļi sastādīja 1,66 miljardus eiro. savukārt bankas kapitāls un rezerves sastādīja 290,6 miljonus eiro.

Darbības atskaitē teikts, ka ABLV Bank turpina sadarboties ar visām iesaistītajām pusēm, tostarp ar valsts iestādēm un amatpersonām, lai nodrošinātu caurspīdīgu un atvērtu likvidācijas procesu. Ernst & Young komanda turpina veikt neatkarīgas kreditoru pārbaudes atbilstoši regulatora apstiprinātajā kreditoru pārbaudes metodoloģijā aprakstītajām prasībām.

Savukārt Valsts policija oktobra sākumā paziņoja, ka patlaban Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde izmeklē astoņus kriminālprocesus par ABLV Bank un tās darbinieku iespējamo lomu naudas atmazgāšanā. Izmeklēšanas interesēs policija neatklāj, vai šajos kriminālprocesos ir aizdomās turamie.

Ziņu lente
0