Nepilsoņus izmantoja savtīgos nolūkos: Cilevičs par Latvijas varasiestāžu viltību

© Foto : zaravnieprava.lvПаспорт негражданина Латвии
Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas varasiestādes ar demonstratīvu nepilsoņu bērnu "apžēlošanu" neatrisināja šo problēmu Latvijā, toties tām tagad ir ar ko palielīties ANO, uzskata Saeimas deputāts Boriss Cilevičs.

RĪGA, 18. oktobris – Sputnik. Ceturtdien, 17.oktobrī, Latvijas Saeima galīgajā lasījumā apstiprināja bijušā prezidenta Raimonda Vējoņa iniciēto likumprojektu par automātisku Latvijas pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem, sākot no 2020. gada.

Nevar teikt, ka viss būtu aizritējis absolūti gludi. Pirms trešā lasījuma likumprojektam tika iesniegti četri ierosinājumi. Visi nāca no Nacionālā bloka deputāta Jāņa Dombravas un faktiski piedāvāja noraidīt izmaiņas likumā par nepilsoņa statusa piešķiršanu bērniem. Taču Saeimas attiecīgā komisija noraidīja visus politiķa ierosinājumus.

Новорожденный - Sputnik Latvija
Golubeva: reģistrēt bērnus kā nepilsoņus ir amorāli

Galu galā par automātisku pilsonības piešķiršanu nobalsoja 60 deputāti, pret – 25.

Saeimas deputāts no partijas "Saskaņa", Sabiedrisko lietu un cilvēktiesību komisijas priekšsēdētāja vietnieks Boriss Cilevičs komentēja Latvijas valdības lēmumu Baltkom ēterā.

Viņš uzskata, ka būtu kļūdaini uzskatīt, ka Latvija tādējādi atbrīvojusies no nepilsoņu problēmas. Kaut gan, kā uzsvēra Cilevičs, lēmums par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem ir ļoti pareizs. Taču tas nekādā veidā nav politiskās gribas izrādīšana.

"Iemesls" lepnumam

Cilevičs norādīja, ka pati ideja par jaunu nepilsoņu rašanos bija rupjākais bērnu tiesību pārkāpums un neatbilda valsts starptautiskajām saistībām. Uz to Latvijas varasiestādēm ne reizi vien norādījuši ANO Bērnu tiesību komitejā un citās starptautiskās organizācijās. Taču Latvija ilgu laiku neuzklausīja nopietno organizāciju viedokli.

Tagad Latvijas varasiestādes vienkārši izpildīja savu pienākumu, atbilstoši saistībām. Tas arī ir viss. Turklāt Cilevičs uzskata, ka Latvijas varasiestādes no tā noteikti izspiedīs priekšrocības. Valdībai tagad būs iemesls palielīties, ka nepilsoņu problēma Latvijā ir atrisināta, un nav svarīgi, ka tā bija tikai aisberga redzamā daļa.

Jautājums ir par to, vai Latvijas valdība spēs iet tālāk. Vai automātiska pilsonības piešķiršana jaundzimušajiem nekļūs par vienīgo soli un pat izņēmumu noteikumos, kurš, kā zināms, tikai apstiprina noteikumu, uzsver deputāts.

Interesanti, ka iepriekš Sputnik Latvija iknedēļas politisko notikumu apskatā likumprojektu par automātisku Latvijas pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem publicists Vladimirs Lindermans arī nosauca par nožēlojamu ubagdāvanu.

Nožēlojama ubagdāvana

Lindermans uzsvēra, ka iniciatīvas pamatā ir iecere likt manīt, ka nacionālisti ir iedalāmi fanātiķos un mazliet pragmatiskākos ļaudīs. Savukārt jautājuma būtība ir – iedot Latvijas iedzīvotājiem vienu kapeiku vai neiedot. Jo, kā norādīja Lindermans, nav absolūti nekādas politiskās nozīmes tam, vai nepilsoņu bērni saņems pilsonību no dzimšanas vai nē.

Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Ceturtdaļgadsimts bez pilsonības: kad Latvija atcels apkaunojošo institūtu

Tāpat Lindermans skaidroja, kādēļ fanātiskie nacionālisti bija pret šādu likumu. Pēc publicista domām, viņi neuzskata par vajadzīgu atvieglot dzīvi krieviem, lai tie nesāk pretendēt uz kaut ko lielāku. Jo, kaut arī lēmumam piešķirt pilsonību nepilsoņu bērniem nav nozīmes un tas neatbrīvos Latvijas krievus no diskriminācijas, tas var radīt viņos izjūtu, ka viņi nav pavisam sveši Latvijā, savukārt valsts varasiestādes nav pavisam rusofobiskas.

Lindermans norādīja, ka Vējoņa iniciatīva ir tikai vēstījums krieviem, kas liecina: vara dažkārt mēdz domāt par viņiem. Šajā nozīmē, kā atzīmē publicists, radikālie nacionālisti ir godīgāki – viņi atklāti paziņo krieviem, ka Latvijai viņi vispār nav vajadzīgi.

Ziņu lente
0