Latvijā stājies spēkā spriedums lietā par kukuļņemšanu Pļaviņu HES

© Sputnik / Владимир Вяткин / Pāriet pie mediju bankasОсужденный в тюрьме
Осужденный в тюрьме - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušie Latvenergo vadītāji dosies aiz restēm par mahinācijām Pļaviņu HES hidroagregātu rekonstrukcijas konkursā.

RĪGA, 18. oktobris – Sputnik. Bijušais Latvenergo viceprezidents Aigars Meļko, bijušais ražošanas direktors Gunārs Cvetkovs un uzņēmuma Energy Consulting vadītājs Andrejs Livanovičs ar konvoju dosies uz cietumu, lai izciestu reālus cietumsodus, vēsta Mixnews.lv.

Augstākās tiesas spriedums vienā no Latvenergo kukuļošanas lietām stājās spēkā ceturtdien, 17. oktobrī. Par Augstākās tiesas lēmumu tiks informēta pirmās instances tiesa, lai nodrošinātu sprieduma izpildi. Bijušos Latvenergo priekšniekus Valsts policija ar konvoju pavadīs līdz ieslodzījuma vietām.

Верховный суд Латвийской республики - Sputnik Latvija
Bijušajam Latvenergo viceprezidentam piespriests reāls cietumsods

Meļko piespriests četru gadu un sešu mēnešu cietumsods ar aizliegumu ieņemt valdes locekļa amatus valsts un pašvaldības uzņēmumos trīs gadu un sešu mēnešu periodā. Cvetkovs un Livanovičs saņēma trīs gadus un sešus mēnešus cietumsoda ar analoģisku ierobežojumu pēc iziešanas brīvībā.

Prokurors Māris Leja cer, ka notiesātie neizvairīsies no soda izciešanas. Turklāt viņš norādīja, ka Augstākās tiesas nolēmums pabeidz tikai vienu posmu Latvenergo lietā - Meļko un Livanovičs tiek apsūdzēti arī Latvenergo galvenajā lietā, ko šobrīd izskata Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa.

Latvenergo lieta

Atgādināsim, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs 2012. gadā iesniedza prokuratūrai Latvenergo krimināllietu ar lūgumu izvirzīt apsūdzības 17 personām saistībā ar amatpersonu kukuļošanu Pļaviņu HES rekonstrukcijas projektā.

Юрис Юрашс - Sputnik Latvija
Jura Juraša lieta: miljona eiro liels kukulis un vesels lērums nesakritību

Saskaņā ar izmeklēšanas datiem, par uzņēmuma Alstom Power Sweden AB uzvaru konkursā Latvenergo amatpersonām tika piedāvāts 627 tūkstošu eiro kukulis. Meļko, Livanovičs un Cvetkovs bija aizdomās turamo vidū.

2016.gadā pirmās instances tiesa atzina Meļko un Livanoviču par vainīgiem, taču piesprieda tiem tikai naudas sodus. Saskaņā ar rajona tiesas spriedumu, Meļko bija jāsamaksā sods 48,1 tūkstoša eiro apmērā, bet Livanovičam – 37 tūkstoši eiro. Taču tiesa pārkvalificēja apsūdzības – Meļko tika notiesāts par neatļauta labuma pieņemšanu, savukārt Livanovičs – par komerciālu uzpirkšanu. Tāpat tiesa izsprieda, ka pret Livanoviča uzņēmumu Energy Consulting tiks piemēroti piespiedu ietekmes pasākumi 400 minimālo algu apmērā, kas sastāda 148 tūkstošus eiro. Gunārs Cvetkovs tika atzīts par nevainīgu.

2016.gada aprīlī šo lietu apelācijas kārtā izskatīja Rīgas Apgabaltiesa, piespriežot visiem trim reālus cietumsodus.

Noziedzīgi iegūtos līdzekļus tiesa lika konfiscēt valsts labā – Livanovičam – 146,5 tūkstošu eiro apmērā, Cvetkovam – 182 tūkstošus eiro, Meļko – 290 tūkstošus eiro.

Spriedums tika pārsūdzēts Augstākajā tiesā, kura apstiprināja zemākas instances tiesas lēmumu.

Ziņu lente
0