Viņķele par mediķu protestiem: garā esmu kopā ar kolēģiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediķu arodbiedrība rīkos plašas protesta akcijas: brīdinājuma streiku, ielu gājienu, piketu un prasību Satversmes tiesā.

RĪGA, 16. oktobris — Sputnik. Veselības ministre Ilze Viņķele saprot protestu akcijas pieteikušo mediķu sašutumu un objektīvo nepieciešamību palielināt algas, vēsta TVNet.

Vakar Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) apsolīja organizēt plašas daudzpakāpju protesta akcijas: brīdinājuma streiku, ielu gājienu, piketu un iesniegs prasību Satversmes tiesā.

Протест медицинских работников у здания Министерства финансов в Риге - Sputnik Latvija
Mediķu arodbiedrība rīkos plašas protesta akcijas

Viņķele uzskata, ka sāpīgākais esot tas, ka Saeima apsolījusi palielināt mediķu atalgojumu, zinot, ka nespēs solīto pildīt.

"Es šādus solījumus nedodu un iesaku to nedarīt arī kolēģiem politiķiem," teica ministre.

Viņa uzsvēra, ka tiesiskā valstī ir pieņemama jebkāda viedokļa paušanas un protesta forma, ja tā aktualizē tēmu un atspoguļo cilvēku gatavību aizstāvēt savas tiesības.

"Es saprotu nozares cilvēku sašutumu, un gan domās, gan garā esmu kopā ar kolēģiem, kuri ir vienojušies par protesta akcijām," teica Viņķele.

Politiķe piebilda, ka nākamajā gadā valsts budžetā veselības nozarē algu palielināšanai ieplānoti papildu 42 miljoni eiro – vairāk nekā citās nozarēs, taču nepietiekami, lai izpildītu Saeimas apstiprinātā likuma normas, tam pietrūkst 78 miljonu eiro.

Экс-министр благосостояния Латвии Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Viņķele par mediķu algu palielinājumu: nevajadzēja solīt

"Ja Saeimā nenotiks brīnums un netiks rasti trūkstošie 78 miljoni eiro, tad ministrijai būs jāvienojas kopā ar nozares pārstāvjiem, kā godīgāk sadalīt papildu 42 miljonus eiro," sacīja ministre.

Viņa konstatēja, ka skaidrība parādīsies, kad Saeima nobalsos par valsts budžeta likumprojektu otrajā lasījumā. Līdz tam brīdim notiks konsultācijas par ļaunāko scenāriju, taču jebkurā gadījumā ir skaidrs, ka atalgojums tiks palielināts Neatliekamā medicīniskās palīdzības dienesta un stacionāru darbiniekiem, kā arī pieaugs kapitācijas nauda ģimenes ārstiem.

"Bet tas nenozīmē, ka arī citiem nevajag," piebilda veselības ministre.

Ziņu lente
0