Mediķu arodbiedrība rīkos plašas protesta akcijas

© Sputnik / Oksana DzadanПротест медицинских работников у здания Министерства финансов в Риге
Протест медицинских работников у здания Министерства финансов в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības aprūpes darbinieki organizēs brīdinājuma streiku, ielu gājienu un piketu, kā arī iesniegs prasību Satversmes tiesā.

RĪGA, 16. oktobris — Sputnik. Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) organizēs plašas protesta akcijas, vēsta TVNet.

Arodbiedrība nevar samierināties ar nepietiekamo veselības aprūpei atvēlēto finansējumu nākamā gada valsts budžeta projektā, tāpēc organizēs plašas daudzpakāpju protesta akcijas: brīdinājuma streiku, ielu gājienu un piketu, kā arī iesniegs prasību Satversmes tiesā.

Мужчина закрывает портфель - Sputnik Latvija
Neizskatās, ka Latvija kaut ko sasniegusi 30 gadu laikā: kas nav kārtībā ar budžetu 2020

LVSADA padomes locekļi uzskata, ka valdība nespēj strādāt ilgtermiņa perspektīvā un apdraud iedzīvotāju veselības aprūpi nākotnē.

Arodbiedrība atgādināja, ka Veselības aprūpes finansēšanas likums paredz: 2020.gadā veselības aprūpes finansējumam jāsasniedz 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Finansējums, sākot ar 2019. gadu, nedrīkst būt mazāks kā iepriekšējā gadā, izņemot to finansējumu, kas piešķirts uz noteiktu laiku specifiskam mērķim, norāda likums. Saskaņā ar vidēja termiņa budžeta ietvariem 2020.-2022.gadam, 2022. gadā veselības aprūpei atvēlēti 1,2 miljardi eiro – 3,3% IKP.

2019.gadā finansējums sastāda 1,2 miljardus – 3,87% IOKP. Saskaņā ar likumu, nākamgad papildu finansējumam jāpārsniedz 100 miljoni eiro, taču budžetā paredzēti tikai 43 miljoni, norādīja arodbiedrība.

Pie tam valdība vēsta, ka finansējums piešķirts atbilstoši budžeta iespējām.

Ziņu lente
0