Latvija konfiscējusi 29 miljonus eiro no nerezidenta konta vietējā bankā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No nerezidenta konta "Reģionālajā investīciju bankā" par labu Latvijas budžetam konfiscēti 29 miljoni eiro. Banka ne vienu reizi vien pieminēta sakarā ar aizdomām par naudas atmazgāšanu, tostarp arī no Ukrainas.

RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. Rīgas apgabala tiesas Krimināllietu tiesu kolēģija atcēlusi Rīgas Vidzemes priekšpilsētas lēmumu un atzinusi par nelikumīgi iegūtiem naudas līdzekļus 29 miljonu eiro apmērā, kas bija arestēti "Reģionālajā investīciju bankā" (RIB), informēja Ģenerālprokuratūras pārstāve Laura Majevska.

Viņa precizēja, ka naudas līdzekļi atrodas nerezidenta kontā. Tos nolemts ieskaitīt valsts budžetā, vēsta LSM. Tiesas lēmums nav pārsūdzams. RIB ir viena no mazākajām bankām Latvijā, kas apkalpo nerezidentus. Banka vairākas reizes pieminēta sakarā ar aizdomām par naudas atmazgāšanu. Pirms diviem gadiem bankai tika piespriests sods par sankciju apiešanu, kas vērstas pret KTDR.

Danske Bank в Таллине - Sputnik Latvija
Par 1 dolāru vērtu operāciju nerezidenti maksāja 90 dolārus: kā strādāja Danske Bank

Kriminālprocess aizdomās par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielos apmēros caur vairāku nerezidentu kontiem "Reģionālajā investīciju bankā" tika ierosināts 2016.gada 25.oktobrī. Lietā turpinās pirmstiesas izmeklēšana, ko veic Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde. Latvijas likumi ļauj jau pirms izmeklēšanas noslēguma atzīt kapitālus par nelegāli iegūtiem un konfiscēt tos.

Jāpiebilst, ka, saskaņā ar mediju informāciju, šī gada maijā RIB lielākais akcionārs un valdes priekšsēdētājs Jurijs Rodins tika aizturēts par mēģinājumu ievest Latvijā 300 tūkstošus eiro privātā lidmašīnā Odesa-Rīga. Baņķieris nebija deklarējis minētos līdzekļus.

Kompāniju viņam sastādīja vairāki pasažieri, kam tāpat tika izņemta nedeklarēta skaidrā nauda. Kopumā viņiem bija 400 tūkstošiem eiro un 500 tūkstoši ASV dolāru. Visi lidmašīnas pasažieri bija Ukrainas pilsoņi, visiem rokas bagāžā bija dažādas summas.

VID ierosināja četrus kriminālprocesus – saskaņā ar pantiem par izvairīšanos no līdzekļu deklarēšanas, kā arī par noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Ziņu lente
0