Laika jautājums: Latvija atkal pagriež pulksteņu rādītājus

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasЁлочная игрушка на Новогодней ёлке на Соборной площади Кремля в Москве.
Ёлочная игрушка на Новогодней ёлке на Соборной площади Кремля в Москве. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Naktī uz 27. oktobri Latvija, kā arī daudzas citas valstis, pāries uz ziemas laiku – pulksteņu rādītāji būs jāpagriež par vienu stundu atpakaļ; vai ir gaidāmas izmaiņas.

RĪGA, 14. oktobris – Sputnik. Nākamnedēļ naktī uz 27. oktobri Latvija pāries uz ziemas laiku, raksta Mixnews.lv ar atsauci uz Ekonomikas ministriju.

Septembrī Eiropas Komisija nodeva jautājumu par obligāto pāreju uz vasaras laiku ES valstu pārziņā, sekojot šim piedāvājumam pēdējo reizi pulksteņu rādītāji var tikt pagriezti 2021. gadā. Visām izmaiņām ir jābūt saskaņotām ar kaimiņvalstīm. Piedāvājums iesniegts apstiprināšanai Eiropas Parlamentā un ES Padomē.

Latvijā uzsvēra, ka pagaidām nav galīgā lēmumu par to, kādas valstis kādā laikā paliks, Latvijā darbojas iepriekšējā kārtība: naktī no sestdienas uz svētdienu – 31. martā, plkst. 3:00, pulksteņu rādītāji bija jāpagriež par stundu uz priekšu. Atgriezeniskā pāreja notiks oktobra pēdējā svētdienā, kura šogad iekrīt 27. datumā.

Депрессия, стресс, тревога - Sputnik Latvija
Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju regulāri izjūt stresu

Saskaņā ar oficiālo Latvijas nostāju, valsts neuzskata, ka katrai valstij pašai jāizlemj, vai ir vērts pagriezt pulksteņus. Jo var notikt misēklis: katra valsts, piemēram, var izvēlēties savu pārejas datumu uz vasaras laiku un atpakaļ. Kā rezultātā parādīsies negatīva ietekme uz loģistiku, sakaru un transporta nozarēm un citām lietā, kā arī palielināsies administratīvais slogs.

Var gadīties arī tā, ka Latvija atradīsies atšķirīgās laika joslās ar citām Baltijas valstīm vai Skandināviju, kā arī palielināsies laika starpība Eiropas kaimiņvalstu starpā. Latvija uzskata, ka Eiropas Komisijai vēl pirms lēmuma pieņemšanas par pulksteņu pagriešanu jāveic liela mēroga pētījumi.

Latvijas valdībai pastāv tieksme palikt vasaras laikā. Vēl jo vairāk tāpēc, ka to prasa petīcijas autori sabiedrības iniciatīvu portālā manabalss.lv.

Petīcija par to, lai paliktu vasaras laikā, tika iesniegta 2013. gada augustā un divu gadu laikā savāca ne vien nepieciešamos izskatīšanai Saeimā 10 tūkstošus parakstu, bet pat vairāk – 11 581. Un tika iesniegta Latvijas parlamentam.

Par atteikšanos no pārejas uz vasaras laiku visaktīvāk uzstājas Lietuva, Somija un Polija.

Ziņu lente
0