"Simtiem brāļu kapu Latvijā - tas ir inscenējums?" Krievijas vēstnieks par reālo karu

© Sputnik / Sergey MelkonovШествие "Шаги живых" в день памяти жертв геноцида еврейского народа. Посол России в Латвии Евгений Лукьянов
Шествие Шаги живых в день памяти жертв геноцида еврейского народа. Посол России в Латвии Евгений Лукьянов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Nebija Dahavas, nebija Aušvicas, nebija Holokausta, nebija pat Rīgas atbrīvošanas… Bet kā tad ar 500 brāļu kapiem Latvijas teritorijā? Inscenējums?" Krievijas vēstnieks Latvijā uzskata, ja par baiso pagātni aizmirst, tā atgriezīsies un būs vēl baisāka.

RĪGA, 14. oktobris – Sputnik. "Ja mierīgos iedzīvotājus iznīcina līdz zobiem bruņojušies sodītāji, tad tas ir noziegums pret cilvēci. Tas apstiprināts Nirnbergas tribunālā. Un interesanta sakritība, ka Latvijas aizsardzības ministra runa faktiski sakrīt pēc kalendāra ar 1. oktobri, kad 1946. gadā tika paziņots Nirnbergas tribunāla verdikts, kurš noteica SS kā noziedzīgu, necilvēcīgu, antihumānu organizāciju. Savukārt Latvijas ministrs uzskata, ka SS leģionāri ir nacionālie varoņi," paziņoja Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgēņijs Lukjanovs.

Svētdien, 13. oktobrī, Latvija atzīmēja atbrīvošanu no vācu fašistu iekarotājiem, kura notika ar grandioziem padomju karaspēku – trīs Baltijas fronšu – pūliņiem.

Старый город - Sputnik Latvija
Latvijas aizsardzības ministram ieteica noskaidrot pie kareivjiem, kā atbrīvoja Rīgu

Pie Ķīšezera vakar rekonstruktori atjaunoja Rīgas atbrīvošanas operācijas sākuma gaitu. Tur atradās Krievijas vēstnieks, ar kuru izdevās aprunāties.

Vēstnieks pastāstīja par esošo situāciju Latvijas politiskajā frontē un par to, kādēļ par spīti visiem rusofobiski noskaņotu latviešu nacionālistu pūliņiem, Dižā Uzvara netiks aizmirsta, nevar būt aizmirsta.

Salaspils koncentrācijas nometni, pēc diplomāta sacītā, mūsdienu Latvijas politiķi mediju telpā pārvērtuši no nāves nometnes labošanas nometnē tieši tāpēc, ka tur gāja bojā tūkstošiem mierīgo pilsoņu – sirmgalvji, sievietes, bērni.

"Nebija Dahavas, nebija Aušvicas, nebija Holokausta, nebija pat Rīgas atbrīvošanas… Bet kā tad ar 500 brāļu kapiem Latvijas teritorijā? Laikam, tas arī ir kaut kāds inscenējums? Saprotiet, ja šiem politiķiem ir Holivudas domāšana, diez vai tā mainīsies. Un Holivuda, protams, ir sapņu fabrika. Taču ir arī tādu lūk mītu un interpretāciju fabrika, kurus nevar nosaukt par sapņiem," uzsvēra Lukjanovs.

Diplomāts pastāstīja, ka nenovērtējama ir ikviena cilvēka dzīve. Tādēļ ir bezjēdzīgi pat aprēķināt upuru skaitu, kuri nonāca "nāves fabrikā" kara laikā. Jautājums, pēc vēstnieka domām, ir būtībā.

Un būtība ir tajā, ka, ja neaizsargātus mierīgos cilvēkus iznīcina līdz zobiem bruņojušies sodītāji, – tā ir tikumības krituma augstākā pakāpe. Noziegums pret cilvēci. Un, lai tas nekad neatkārtotos, ir jādara tikai viena lieta – neaizmirst pagātni.

"Ja mēs aizmirsīsim pagātni, tā mūs panāks, un tā būs vēl baisāka, nekā bija tajā realitātē," uzsvēra Krievijas vēstnieks.

Tāpat viņš atzīmēja, ka smadzeņu skalošana, kura šodien tiek īstenota attiecībā uz Otrā pasaules kara baisajiem notikumiem, – tas jau ir skatāms sociāli politiskās psihiatrijas jomā. Un tas notiek tieši tagad tāpēc, ka ir pieaugusi cilvēku paaudze, kuri nezina, kas ir karš. Bet to, kas redzējuši visu savām acīm, katru gadu kļūst aizvien mazāk. Un paies divi, trīs, četri gadi, viņi izzudīs vispār.

"Ja viņi aizies un par viņiem aizmirsīs, ja šie pelni nepukstēs mūsu sirdīs, tad mēs atkal iegūsim to pašu. Eiropā divas reizes dzimuši pasaules kari. Un dzima fašisms. Fašisms ir Eiropas bērns, un Eiropa, Vecā Pasaule ir civilizāciju šūpulis. Un ko izdarīja fašisms ar ļoti civilizēto, izglītoto, romantisko vācu tautu? Taču hitleri nāk un aiziet, bet vācu tauta paliek. Tas pats ir arī ar latviešiem. Politiķi nāk un aiziet, bet Latvijas tauta paliek. Tās kolektīvā atmiņa, esmu pārliecināts, nav koriģējama," nobeigumā sacīja Lukjanovs.

Ziņu lente
0