Latvijā izslēgti "gudrie" radari: nav naudas to uzturēšanai

© Sputnik / Sergey MelkonovСтационарный фоторадар на улице Юглас в Риге
Стационарный фоторадар на улице Юглас в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmajā oktobrī noslēdzās vidējā ātruma kontroles pilotprojekts uz šosejas Tīnūži-Koknese, līdzekļu šī projekta turpināšanai nav.

RĪGA, 11. oktobris – Sputnik. "Gudrie" radari, kuri aprēķina vidējo kustības ātrumu uz šosejas Tīnuži-Konkese, ir izslēgti. Naudas pilotprojekta turpināšanai nav, paziņoja raidījuma "Punkti virs i" ēterā Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

"Šobrīd Latvijā nav posmu, kur tiek kontrolēts vidējais kustības ātrums," atzina Krapsis.

Taču projektu, kuram tika piešķirta nauda no Ceļu drošības fonda, viņš uzskata par veiksmīgu.

"Pa šo laiku, kad darbojās vidējā ātruma mērīšanas sistēma, minētajā posmā nebija avāriju ar bojāgājušiem. Un pārkāpēju, nevar teikt, ka bijis daudz," paziņoja Krapsis, norādot, ka uz šosejas joprojām darbojas trīs iepriekš uzstādīti stacionārie fotoradari un akustiskais apzīmējums uz ceļa, kurš sadala kustības virziena joslas.

Iepriekš ziņots, ka arī daži stacionārie fotoradari Latvijā var tikt demontēti. IeM valsts sekretārs Dmitrijs Trofimovs paziņoja, ka tie nenes peļņu valsts budžetam – Latvijas vadītāji kļuvuši disciplinētāki un mazāk pārkāpj ātruma režīmu. To veicina arī remontdarbi uz ceļiem, kuri tiek veikti visā Latvijā, – vadītāji vienkārši ir spiesti samazināt ātrumu to veikšanas vietās, kas arī atņem fotoradariem daļu no ieplānotā "ķēriena".

Автомобиль - Sputnik Latvija
Pārkāpējus uz Latvijas ceļiem palīdzēs ķert jauni rokas video radari

"Gudrie radari" Latvijā oficiāli tika palaisti 1. aprīlī. Sistēma darbojās sekojoši: šķērsojot konkrētu ceļa posmu, pirmais radars fotografē mašīnas numurzīmi un fiksē laiku. Izbraucot no šī ceļa posma, transportlīdzeklis atkal tiek fotografēts. Pēc tam ar attiecīgas metodoloģijas palīdzību tiek aprēķināts vidējais ātrums, kurš tiek salīdzināts ar šajā posmā atļauto. Ja tas pārsniedz atļauto, vadītājam tiek izrakstīta soda kvīts.

Autovadītājus brīdināja par sistēmas darbību ar informatīvajām ceļa zīmēm, līdzīgi tam, kā tas ir stacionāro fotoradaru gadījumā.

Vidējā kustības ātruma kontroles sistēma darbojas septiņus kilometrus garā šosejas posmā Tīnūži-Koknese. Tika paredzēts, ka, ja pilotprojekts izrādīsies veiksmīgs, šādas sistēmas tiks uzstādītas arī uz citiem autoceļu posmiem, kur bieži notiek CSN.

Ziņu lente
0