Ždanoka: Stratcom atrod tik daudz "dezinformācijas", cik tam piešķir līdzekļus

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasШтаб-квартира Европейской комиссии
Штаб-квартира Европейской комиссии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nav šaubu par to, ka tik nopietns kantoris kā Stratcom var apgūt arī 100 miljonus eiro, pretim atrodot astronomisku dezinformācijas gadījumu skaitu, paziņoja Tatjana Ždanoka.

RĪGA, 11. oktobris – Sputnik. Eiropas Parlamenta jaunā rezolūcija ar aicinājumu apkarot "Krievijas propagandu" var tikai pievienot klāt negatīvismu KF un ES attiecībām. Savukārt Stratcom mērķa grupas "Austrumi" pieejas "dezinformācijas" atklāšanai ir aprakstāmi sekojoši: jo vairāk naudas piešķirts, jo vairāk "dezinformācijas" atrasts, paziņoja EP deputāte no Latvijas Tatjana Ždanoka, komentējot dokumentu Sputnik Latvija intervijā.

Rezolūcijas būtība

Eiropas Parlaments 10. oktobrī nobalsoja par rezolūcijas "Par ārvalstu iejaukšanos dalībvalstu un Eiropas demokrātiskajos procesos" pieņemšanu.

Кадр из мультфильма Маша и медведь - Sputnik Latvija
Lietuvas politologs konstatējis Kremļa propagandu seriālā "Maša un Lācis"

Tostarp rezolūcijā tiek "izteiktas dziļas raizes sakarā ar ārkārtīgi bīstamo Krievijas propagandas raksturu" un "iejaukšanas liecībām, bieži vien ar ārzemju ietekmes pazīmēm", kuras "pastāvīgi parādās pirms visām liela mēroga nacionālām un Eiropas vēlēšanām".

Dokumentā ir "aicinājums Eiropas Komisijai un ES Padomei izstrādāt efektīvu un detalizētu ātras un apņēmīgas pretošanās stratēģiju Krievijas dezinformācijas stratēģijām". Tāpat, Eiropas Parlaments piedāvā "pārveidot ES stratēģisko komunikāciju mērķa grupu "Austrumi" pastāvīgā struktūrā Eiropas Ārpolitikas dienesta ietvaros ar ievērojami augstāku finansējuma un štata apmēra līmeni, nekā iepriekš".

Pieprasījums rada piedāvājumu

"Budžeta palielinājums novedīs pie tā, ka to, protams, apgūs un prasīs arvien vairāk un vairāk. Tātad, nevis dezinformācijas kļuva vairāk un tās atklāšanai ir nepieciešams lielāks darbinieku skaits un lielāks finansējums, bet gan, tieši pretēji, ar šo budžeta palielinājumu parādās arvien vairāk materiālu, kuri liecinot par "dezinformāciju"," komentēja jauno rezolūciju Tatjana Ždanoka.

Зоопарк Садгород во Владивостоке - Sputnik Latvija
Dānijā zoodārzi lūdz nest viņiem mājdzīvniekus, lai tos izbarotu lauvām

Piemēra kārtā viņa minēja Stratcom vēstuli ar it kā KF dezinformācijas paraugiem. Runa ir par skaļo gadījumu, kad dāņu zoodārzā bērnu acu priekšā preparēja iemidzinātu lauvu. Krievijas televīzijā iznāca sižets par to, kurā tiek apšaubīts šādas rīcības ētiskums. Stratcom atskaitē šis sižets figurē kā "dezinformācija", proti, darbības, ko KF it kā veic pret ES.

"Tādējādi jebkuru kritiku var pielīdzināt dezinformācijai un tādējādi savākt ļoti daudz šādu sižetu, lai tik attaisnotu savu atalgojumu," uzsvēra Ždanoka.

Viņa atzīmēja, ka rezolūcijā norādīts, ka dezinformācijas gadījumu skaits, kuri gada laikā tika pierakstīti klāt Krievijas informācijas avotiem, pieaudzis vairāk nekā divas reizes. Turklāt 2019. gadā arī divas reizes palielinājies Stratcom mērķa grupas "Austrumi" finansējums.

Ušakova poga

Tatjana Ždanoka ir vienīgā no Latvijas eirodeputātiem, kas nobalsoja pret rezolūciju, liecina informācija Eiropas Parlamenta mājaslapā. Ždanoka apstiprināja, ka viņas kolēģi Ušakovs un Ameriks balsoja "par".

"Ušakova poga man ir redzama, un viņš nobalsoja "par", Amerika poga man nav redzama, taču, laikam, arī "par"," pateica Tatjana Ždanoka.

NATO - Sputnik Latvija
NATO biedē "Krievijas propagandas" efektivitāte

Pēc eirodeputātes sacītā, šāds kolēģu balsojums viņai šķiet nepieņemams un skandalozs, it sevišķi ņemot vērā, ka deputāts pārstāv savus vēlētājus.

"Deputātam ir jābalso tā, kā nobalsotu absolūtais vairākums viņa vēlētāju. Ušakova un Amerika gadījumā – tas nebūt nav tā," pateica Ždanoka.

Viņa norādīja, ka Ušakova un Amerika balsojumu, no vienas puses skatoties, var izskaidrot ar nevēlēšanos iet pret savu grupu, taču, piemēram, balsojumā par iepriekšējo rezolūciju – par Otro pasaules karu – 6-7 sociālisti nobalsoja pret, daudzi atturējās.

"To vidū, kuri balsoja pret, bija Sergejs Staņiševs – bulgāru deputāts, kurš ir Eiropas sociālistu partijas priekšsēdētājs, nebūt ne pēdējais cilvēks un viņš skaidri pauda savu pozīciju. Tātad ir cilvēki, kuri nebaidās rīkoties pretrunā ar kluso paklausīgo vairākumu," nobeigumā sacīja Ždanoka.

Ziņu lente
0