"Viņi pat nav atvainojušies": brauciens autobusā mainījis rīdzinieces dzīvi

© Sputnik / Вадим АнцуповАвтобус фирмы Lux Express на автостанции Таллинна
Автобус фирмы Lux Express на автостанции Таллинна - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Triju gadu laikā lielāko pārvadātāju autobusi iekļuvuši piecos desmitos avāriju ar cietušajiem. Pie tam nebūt ne visi autovadītāji apgūst vadīšanu sarežģītos apstākļos, piemēram, uz "melnā ledus".

RĪGA, 8. oktobris — Sputnik. Trīs gadus pēc avārijas kompānija Lux Express nav atvainojusies pasažierei Tatjanai, kura guvusi nopietnas traumas firmas autobusā 2016.gada 29.janvārī, vēsta Bez Tabu.

Pirms trim gadiem Tatjana līdz ar 25 citiem Lux Express pasažieriem no Rīgas devās uz Sanktpēterburgu. Brauciens aprāvās Igaunijā – autobuss avarēja.

Ребенок в салоне машины - Sputnik Latvija
Čiks – un viss: Valsts policija lūdz piesprādzēt bērnus automašīnās

Divpadsmit pasažieri tika nogādāti slimnīcā, Tatjana bija viena no diviem vissmagāk cietušajiem. Trīs gadu laikā sieviete pārcietusi vairākas operācijas un regulāri apmeklē mikroķirurgu. Pirms tikšanās ar žurnālistiem viņa uzzināja, ka būs nepieciešama vēl viena operācija. Tiesa, speciālisti jau pavēstījuši, ka labā roka nekad vairs nefunkcionēs kā iepriekš.

Oktobra sākumā Jelgavā sākta krimināllietas izskatīšana pret autobusa šoferi. Tatjana vēlas pievērst sabiedrības un pārvadātāju uzmanību tam, ka autobusu šoferi uz ceļiem joprojām nereti uzvedas agresīvi.

"Tajā naktī sniga, bija putenis. Es pamodos no tā, ka sievietes kliedz. Sākām kaut kur lidot. Autobuss apgāzās uz sāniem un vēl nedaudz slīdēja, tad bija trieciens, un viss apklusa. Es biju piesprādzējusies, paliku savā sēdvietā. Mana roka trāpījās starp zemi un autobusu. Es to uzzināju tikai pēc tam," atcerējās Tatjana.

Стационарный фоторадар на улице Юглас в Риге - Sputnik Latvija
Kā "gudrie" radari ķers Latvijas vadītājus

Negadījumi visbiežāk notiek naktīs. Aptuveni nedēļu pēc avārijas, kurā iekļuva Tatjanas autobuss, Igaunijā avarēja vēl viens Lux Express autobuss.

Sieviete konstatēja, ka līdz pat šim brīdim nav pat izdzirdējusi uzņēmuma vadības atvainošanās vārdus.

Žurnālisti sazinājās ar Lux Express, taču atbildi par uzlabojumiem, kas būtu veikti pasažieru drošības uzlabošanai, nesaņēma. Pēc divām dienām viņiem piezvanīja sabiedrisko attiecību aģentūras darbiniece, Lux Express pārstāve. Izrādījās, ka trīs gadus kopš traģiskās avārijas Igaunijā kompānija joprojām nav apmācījusi šoferus darbam "melnā ledus" apstākļos.

"Apmācības par drošu braukšanu ir katru gadu, pilnīgi visi šoferi ir saņēmuši instrukciju, arī mācības par braukšanu melnā ledus apstākļos ir ietvertas programmā, tās šobrīd tiek primāri organizētas Igaunijā," skaidroja uzņēmuma pārstāve Aiva Eiduka.

Катапульта - кресло, в котором каждый может почувствовать, что происходит с пассажиром при резком торможении автобуса - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotājus aicina izmantot drošības jostas autobusos

Autotransporta direkcijas dati liecina, ka trīs lielākie pasažieru pārvadātāji Latvijā trīs gadu laikā iekļuvuši 50 ceļu satiksmes negadījumos, kuros bijuši cietušie. Valsts policija 3 gadu laikā reģistrējusi vairāk nekā divus tūkstošus negadījumu, kuros iesaistīti autobusi. Autobusu vadītāji visbiežāk sodīti par drošības jostu neizmantošanu, kā arī ātruma pārsniegšanu.

Direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš konstatēja, ka pārvadātājs noteikumu pārkāpuma gadījumā riskē ar licences zaudēšanu. Katrs gadījums tiek izvērtēts, arī abi CSN Igaunijā.

Sūdzību gadījumā jāvēršas Autotransporta direkcijā.

Iepriekš vēstīts, ka Latvija ieņem trešo vietu ES letālo CSN skaita ziņā uz miljonu iedzīvotāju.

Ziņu lente
0