Pārpērk par 50 eiro: pašvaldības cīnās par bērnudārzu audzinātājiem

© Pixabay / Regenwolke0Дети в детском саду
Дети в детском саду - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmskolas mācību iestāžu pedagogu algas Latvijā ir neadekvāti zemas, bet darbinieku vidējais vecums – 50 gadi.

RĪGA, 8. oktobris — Sputnik. Audzinātāju trūkums un neadekvāti zemās algas drīz vien novedīs tiktāl, ka Rīgas bērnudārzos nebūs darbinieku, vēsta LTV7 programma "Personas lieta".

Algas bērnudārzos ir neadekvāti zemas: audzinātājs saņem 524 eiro "uz rokas", auklītes alga nepārsniedz 350-370 eiro. Jaunieši nāk strādāt uz bērnudārziem – studentiem nepieciešama prakse, taču uz ilgu laiku viņi šeit neaizkavējas.

Вячеслав Домбровский на митинге на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова - Sputnik Latvija
Liekulība kļūs par normu: Dombrovskis kritizē skolu reformu

"Kad esam viņus apmācījuši, viņi dodas mājup, uz citām Latvijas pilsētām. Par tādu algu viņi nevar noīrēt dzīvokli Rīgā, nerunājot jau par pirkšanu," stāsta pirmskolas iestādes Mežrozīte vadītāja Irina Caune.

Īpaši aktuāla pedagogu trūkuma problēma ir lielajās pilsētās. Par audzinātājiem rit īsta cīņa: bagātās pašvaldības, piemēram, Ādaži vienkārši pārpērk pedagogus.

Katra pašvaldība cenšas maksāt, cik spēj, lai kāda kaimiņu pašvaldība nepārpirktu audzinātāju, samaksājot viņam par 50 eiro vairāk, atklāja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktora pienākumu izpildītājs Ivars Balamovskis. Pēc viņa domam, situācija ir nenormāla.

Patlaban Rīgā ir 146 pašvaldības bērnudārzi. 26 tūkstošiem bērnu ir trīsarpus tūkstoši pedagogu. Trūkst 50 audzinātāju, taču tikai augusta beigās šis skaitlis bija divreiz lielāks. Darbinieku vidējais vecums ir 50 gadi, un, pēc Irinas Caunes domām, īsta katastrofa sāksies pēc 10-15 gadiem, kad audzinātāji aizies pensijā.

Девочка за компьютером - Sputnik Latvija
Bērni kļuvuši par grēkāžiem: Elksniņš apsūdz ministri Šuplinsku par ņirgāšanos

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments atzīst, ka situācija patiešām ir nopietna.

Ja nekas netiks darīts, pēc 10 gadiem, iespējams, būs ļoti grūti nodrošināt pirmskolas izglītību pašreizējā formātā – no pusotra līdz sešu gadu vecumam pa 12 stundām dienā, konstatēja Balamovskis.

Iepriekš izglītības ministre Ilga Šuplinska ierosināja sadalīt mācību iestāžu pedagogu slodzi – pedagoģiskais darbs un pieskatīšana. Viņa atzina, ka tas varētu ietekmēt algu. Pašvaldības šo piedāvājumu novērtēja ļoti negatīvi.

Ziņu lente
0