Jurijs Aleksejevs: Valsts valodas diena 15.oktobrī – naida pote krieviem un latviešiem

© из личного архиваЖурналист Юрий Алексеев
Журналист Юрий Алексеев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Žurnālists Jurijs Aleksejevs atgādināja, ka 1991.gada 15.oktobrī Latvijā tika pieņemts likums par nepilsoņiem un svinēt Valsts valodas dienu šajā datumā – tas nozīmē jaunu naida poti sabiedrībai.

RĪGA. 7. oktobris – Sputnik. Prezidents Egils Levits ierosināja atzīmēt Valsts valodas dienu 15.okrobrī. Valsts vadītājs atgādināja, ka šajā dienā 1998.gadā noslēdzās diskusijas par Satversmes tekstu, un 4.pantā tika nostiprināts valsts valodas statuss latviešu valodai. Pēc Levita domām, jaunie svētki motivēs visus Latvijas iedzīvotājus celt valsts valodas zināšanu līmeni un biežāk izmantot to ikdienas saziņā.

Pretnostatīt latviešu valodu absolūti visam – tas ir labākais veids, kā iepotēt naidu pret to, sarunā ar

Sputnik Latvija paziņoja žurnālists Jurijs Aleksejevs.

"Tas ir drosmīgs lēmums. Ja kāds atceras, 1991.gada 15.oktobrī tika pieņemts tā saucamais likums par nepilsonību. Tas sašķēla itin labi integrēto, draudzīgo Latvijas sabiedrību, kurā krievi, latvieši, ukraiņi, tatāri, ebreji un pārējie jutās vienoti," atgādināja Aleksejevs.

Pēc žurnālista domām, Valsts valodas diena šajā datumā – tas ir "paņēmiens vēlreiz sašķelt sabiedrību, izdarīt jaunu naida poti – gan krieviem, gan latviešiem".

"Ja prezidents vēlas nospraust konkrētu nauda priekšmetu, tad valoda tam ir ļoti piemērota. Ja tevi no bērnības spiež mācīties svešu valodu un aizliedz dzimtu, tas ir labs paņēmiens iesēt un kultivēt naidu," uzsvēra Aleksejevs.

Lai arī krievu valodā runā aptuveni 40% Latvijas iedzīvotāju, valsts valodas statuss ir piešķirts tikai latviešu valodai. Valstī notiekošā izglītības reforma tiek īstenota ar mērķi pilnībā pārvest skolas pie mācībām latviešu valodā līdz 2021./22. mācību gadam.

Алексеев: назначить 15 октября Днем госязыка - значит сделать Латвии прививку ненависти
Ziņu lente
0