Politika

"Kauns kļūt par apkaunojumu starptautiskā arēnā": Jurkāns par Latvijas politiķiem

© Sputnik / Sergey MelkonovЯнис Юрканс
Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rodas iespaids, ka Latvijas vara spēlē valsti, vai arī vienkārši nezina, ko dara, atzīmēja bijušais valsts ĀM vadītājs Jānis Jurkāns.

RĪGA, 6, oktobris – Sputnik. Bijušais Latvijas ĀM vadītājs Jānis Jurkāns nesaprot, kādēļ Latvijas varasiestādes atļaujas apkaunot valsti.

Radio Baltkom intervijā Jurkāns atzīmēja, ka Latvijas valdība demonstrē nekompetenci itin visā. Kauns ir gan par to, ka viņi dara pašā Latvijā, gan par to, kā viņi pārstāv valsti starptautiskā arēnā.

Jurkāns paskaidroja, ka daudzi skandāli, kas saistīti ar Latvijas ministriem, kuriem pagadās pateikt ne to, ka vajag, kā arī nelaikā, samērā acīmredzami norāda uz to, ka viņi nesaprot, kādu darbu veic, vienkārši nezina, ko dara, bet gan "spēlē valsti" kā bērni.

"Ja palasa avīzes – vieni vienīgi skandāli, tāda izjūta, ka šie cilvēki nesaprot, kas ir valsts pārvalde. Kad ministrs Pabriks saka kaut kādas netiklas lietas, valdībā neviens nereaģē, neviens viņu neparausta. Cita ministre brauc uz ārzemēm uz starptautisku sasaukumu: runu nolasīja, sākās jautājumi – viņa nesaprot valodu. Vajag taču nedaudz mīlēt savu valsti un savu posteni. Ir jābūt kaunam. Jābūt kauns kļūt par apkaunojumu starptautiskā arēnā. Tas, ka mājās apkaunojamies - tas ir skaidrs, bet priekš kam visas pasaules priekšā," uzsvēra Jurkāns.

Atgādināsim, ka šajā pašā intervijā Jurkāns atsevišķi izgāja cauri Latvijas aizsardzības ministram Artim Pabrikam un prezidentam Egilam Levitam. Bijušā Latvijas ĀM vadītāja sašutumu izraisīja runa, kuru Pabriks teica piemiņas pasākumu laikā saistībā ar Mores kauju 75. gadadienu. Aizsardzības ministrijas vadītājs paslavēja Waffen SS leģionārus un aicināja godāt viņu piemiņu. Tāpat Jurkāns pastāstīja, ka nesaprata, kādēļ Latvijas valdība nereaģēja uz Pabrika muļķību.

Шествие легионеров в Риге 16 марта 2019 - Sputnik Latvija
Atnāk vācieši, nodedzina visu: Jurkāns aicina LR valdību pateikt taisnību par leģionāriem

Jurkāns uzskata, ka par varoņiem leģionārus dēvēt kategoriski nedrīkst. SS leģionārs – tā ir drīzāk gan šo pašu cilvēku, gan kara traģēdija. Uz savas ģimenes piemēra bijušais Latvijas ĀM vadītājs paskaidroja, ko viņš ar to domā. Bijušais ministrs pastāstīja savas ģimenes stāstu, pie kuras atnāca vācieši un sadedzināja visu līdz zemei, savukārt 18 gadus veco dēlu paņēma gūstā un aizsūtīja dienēt Vermahtā.

Un šādu traģēdiju ir ļoti daudz, norādīja Jurkāns. Tādēļ, viņaprāt, iz nežēlīgi un muļķīgi "musināt" šo jautājumu, jo cilvēkiem tā ir sāpe. Turklāt esošajam ministram tā runāt nepienākas.

Tāpat Jurkāna sašutumu izraisa tas, ka prezidents Levits nereaģēja uz Pabrika runu, kura dzīslās tek ebreju asinis. Kādēļ pat Levits neiedomājās apturēt Pabriku. Miljoniem viņa tautiešu taču cieta šajā karā.

Pieķerti un saistīti

Kaut gan patiesībā ir skaidrs, kādēļ Pabriks pateica, bet viņa kolēģi noklusēja. Jo jautājums par Latvijas iedzīvotāju dalību nacistu soda operācijās Otrā pasaules kara gados tiek noklusēts. Mūsdienu Baltijas valstu politiskajā skatījumā tiek apgalvots, ka Latvijas piederīgie nav saistīti ar civilo iedzīvotāju iznīcināšanu. Publiskotie arhīvu dokumenti atspēko Latvijas politiķu apgalvojumus.

Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Jurkāns: ASV nostādījušas Latviju uz nabadzības sliekšņa

Latviešu leģiona noziegumu vidū ir soda operācijas "Ziemas burvestība" un "Pavasara svētki", kuras tika īstenotas 1943. un 1944. gadā nacistu okupētajās PSRS teritorijās. Leģionāri iznīcināja simtiem ciemu, nogalināja tūkstošiem mierīgo iedzīvotāju, ko apstiprina vēstures dokumenti un aculiecinieku sniegtās liecības.

SS latviešu leģionu no divām grenadieru divīzijām izveidoja nacistiskās Vācijas vadība Otrā pasaules kara gados okupētās Latvijas teritorijā. 1943. gada 24. martā Heinriks Himlers izdeva pavēli, kas precizēja "latviešu leģiona" jēdzienu — latvieši, kuri pilda karadienestu visos Waffen SS latviešu militārajos formējumos, ieskaitot policistu bataljonus.

Ziņu lente
0